Je huis duurzaam verbouwen of bouwen

Ben je van plan je woning duurzaam te verbouwen of renoveren? Of bepaalde gedeeltes zoals de badkamer? Let dan op! Door nu de juiste keuzes te maken, kun je je huis een stuk energiezuiniger maken. Het begint met de verwarming: welke keuzes kun je daar het beste maken? En hoe kun je je verwarming zo zuinig mogelijk laten werken? Ook in andere ruimtes zoals de badkamer kun je duurzaam verbouwen met de juiste producten. Er zijn genoeg producten om je woning energiezuinig te verbouwen, maar jij moet de juiste keuzes maken!duurzaam verbouwen

Duurzaam (ver)bouwen: zonnepanelen

Wist je dat de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren met 80% is gedaald? Voor 2010 kostten 3 zonnepanelen en een omvormer ruim € 4000. Tegenwoordig kun je voor dit geld twee daken vol leggen met zonnepanelen. De investering van zonnepanelen heb je in ongeveer 7 jaar terugverdiend en de installatie gaat minimaal 25 jaar mee. Zonnepanelen kopen is een goed idee.duurzaam bouwen met zonnepanelen

Zonnepanelen wekken altijd stroom op, ook in de winter! Maar de meeste stroom wordt opgewekt in de zomermaanden, als de zon lang en volop schijnt. Het grote voordeel is dat zonnepanelen eigenlijk geen onderhoud nodig hebben. Misschien kun je de panelen een keertje voorzichtig schoonmaken (niet met leidingwater!) als ze erg vies zijn, maar verder doen ze altijd trouw hun werk.

Een setje met 3 zonnepanelen bespaart ongeveer € 130 per jaar. Heb je plaats voor 8 zonnepanelen, dan levert dat al een jaarlijkse besparing op van € 350! Met 12 zonnepanelen kun je net zoveel stroom opwekken als 2 personen in één jaar verbruiken. Dankzij zonnepanelen maak je je woning duurzamer en ben je onafhankelijker van de aanvoer van energie. Bekijk meer over de opbrengst van zonnepanelen.

Duurzaam verbouwen en verwarmen: de cv ketel

Flink energie besparen begint bij de cv ketel. Driekwart van het gasverbruik gaat op aan verwarming. Verwarming maakt dus bijna de helft uit op je totale energierekening. Maar je kunt een hoop energie en geld besparen. Tijdens het duurzaam verbouwen kun je hier proberen aandacht aan te besteden. De eventuele kosten die je ervoor maakt, verdien je snel terug. Op de lange termijn bespaar je er zelfs enkele tienduizenden euro’s mee!

HR ketel

Ongeveer 75% van alle woningen heeft een HR-ketel. Deze heeft het hoogste rendement en verbruikt dus het minste gas. Maar helaas werkt het overgrote deel van alle HR ketels niet optimaal. Dat komt omdat de ketels nooit goed zijn afgesteld. Door het inregelen van de cv kun je tot 20% besparen op het gasverbruik. Vergeet dat niet als je duurzaam aan het verbouwen bent. Ook zonder verbouwing is het raadzaam de HR ketel goed in te stellen.

HR ketel met warmtepomp

warmtepomp

Je kunt ook een HR ketel in combinatie met een warmtepomp installeren. De warmtepomp is een relatief klein apparaat dat warmte haalt uit lucht of water. De warmtepomp kan warm water van ongeveer 45°C afgeven. Deze temperatuur is ideaal voor vloerverwarming en lage temperatuur verwarming. Maar ook met radiatoren is een warmtepomp mogelijk. Alleen moet dan in de winter de cv ketel bijspringen omdat radiatoren op een hoge temperatuur werken.

Als je een hybride warmtepomp hebt (met cv ketel dus), bespaar je netto ongeveer € 220 per jaar: de warmtepomp verbruikt ongeveer € 300 aan elektriciteit, terwijl je zo’n € 520 aan gas bespaart.

Benieuwd hoeveel een HR ketel met warmtepomp kost?

Vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming. Deze werkt perfect op de HR ketel. Vloerverwarming werkt namelijk op een lage temperatuur, wat voor een HR ketel ideaal is om zuinig te kunnen verwarmen. Vloerverwarming bespaart 10 tot 20% ten opzichte van radiatoren. Nog een voordeel is dat vloerverwarming heel comfortabel aanvoelt en het is niet zichtbaar. Je kunt vloerverwarming ook combineren met radiatoren.

Woon je in een zeer goed geïsoleerde woning? Dan kun je ook overwegen om alleen een warmtepomp te gebruiken zonder cv ketel.

Elektrische ketel

Tegenwoordig komen er ook steeds meer elektrische ketels op de markt. Over ongeveer 20 jaar zal Nederland afscheid gaan nemen van het gas. Maar elektrische ketels zijn best duur in gebruik. Een elektrische ketel is ongeveer 3x duurder in gebruik dan een cv ketel. Daarom zijn warmtepompen voor de meeste mensen interessanter. Die kunnen alle of een groot deel van de energie leveren. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe

Verwarming duurzaam renoveren: tips

Behalve een totaal nieuw verwarmingssysteem, zijn er ook kleinere en goedkopere manieren om je stookkosten laag te houden. Maak bijvoorbeeld gebruik van radiatorfolie en buisisolatie. Door radiatorfolie achter de radiatoren aan te brengen en buizen van de cv te isoleren, kun je elk jaar € 100 besparen op verwarming. Dat is zo’n 10% van het totale gasverbruik. Radiatorfolie houdt 96% van de warmte tegen die anders via de buitenmuur verdwijnt. Met buisisolatie wordt de warmte beter vastgehouden in je cv installatie.

Ook kun je met radiatorthermostaten je kosten voor verwarming verder verlagen. Met de radiatorthermostaat kun je instellen wanneer je graag warmte wilt in bepaalde kamers. Dat kan handig zijn in bijvoorbeeld de badkamer, waar je vooral in de ochtend en avond veel warmte wilt.

Je woning duurzaam maken: isoleren

Als je gaat verbouwen, kun je meteen denken aan goede isolatie. Door goed te isoleren bespaar je elk jaar vele honderden euro’s op het energieverbruik.

Spouwmuurisolatie kost niet veel geld en is snel klaar. Gemiddeld bespaart het € 200 per jaar. Binnen ongeveer 3 jaar heb je de kosten terugverdiend.

Vloerisolatie bespaart gemiddeld € 160 tot € 200 per jaar. Je kunt kiezen uit bodemisolatie of isolatie onder de vloer. Bodemisolatie is een stuk goedkoper (prijs ongeveer € 1000) en is relatief snel klaar. Daarbij wordt isolatiemateriaal over de bodem verspreid. Isolatie onder de vloer bespaart meer, maar is duurder (prijs ongeveer € 1800).

Dakisolatie is het duurst (rond € 5000), maar levert de grootste besparing van € 400 tot € 650 per jaar.

Subsidie en voordelen isoleren

Isoleren is voordeliger dan je denkt. Ten eerst omdat je op isolatiemaatregelen het lage btw tatief betaalt!

Tot eind 2017 konden particulieren subsidie aanvragen. Particuliere woningeigenaren kunnen op dit moment geen subsidie meer krijgen. Wel kunnen Verenigingen van Eigenaren subsidie krijgen als zij het gebouw met koopwoningen laat isoleren met ten minste twee maatregelen. De subsidie is ongeveer 20% van de kosten.

Badkamer duurzaam verbouwen

Ga je de badkamer verbouwen? Tegenwoordig is het een trend om badkuipen te vervangen door luxe douches. Veel mensen maken bijna nooit gebruik van het bad. Daarom kiezen ze ervoor om bijvoorbeeld een extra douche te plaatsen. Regendouches worden steeds populairder. En ze worden ook betaalbaarder voor meer mensen. Maar regendouches deze zijn niet erg duurzaam. Ze verbruiken veel water dat opgewarmd moet worden. Maar er is een alternatief: de waterbesparende regendouche. Deze is net zo luxe als een normale regendouche, maar verbruikt de helft minder water! De waterbesparende regendouche is een prima duurzaam alternatief.

 

Bron cijfers besparingen: Milieu Centraal