De energiemeter: energieverbruik meten van apparaten

Met de energiemeter kun je het energieverbruik meten van apparaten. Hoeveel stroom verbruikt een apparaat eigenlijk? Het begint altijd met inzicht, want meten = weten!

De energiemeter helpt je vooral flink te besparen op stand-by verbruik. Het is erg handig om het energieverbruik van bijvoorbeeld je set top box te meten. Hoeveel stroom verbruikt dit apparaat, als het in stand-by blijft staan? Dat blijkt nogal veel te zijn. Hoe hoger het stroomverbruik, hoe meer er te besparen is. Sommige energiemeters kunnen ook de besparing in euro’s tonen.

Maar niet alle energiemeters blijken betrouwbaar te zijn. Lees daarover meer hieronder.

Betrouwbare energiemeters

Pas op: veel energiemeters zijn niet nauwkeurig en tonen dus niet het juiste verbruik. Sommige laten zelfs een 2x hoger verbruik zien! Uit verschillende onderzoeken van o.a. Kassa! en Hardware.info is gebleken dat de energiemeter van Cresta de laagste prijs en de hoogste nauwkeurigheid heeft. Maar deze meter wordt helaas niet meer verkocht.

Gelukkig zijn in andere landen nog andere onderzoeken te vinden. Volgens de Duitse sites vergleich.org en Computerbase is momenteel de energiemeter PM 231 E van Brennenstuhl een van de beste. Dat komt door de beste prijs-kwaliteitsverhouding en de hoogste nauwkeurigheid. De prijs is ongeveer hetzelfde als de Cresta, ongeveer € 15.

De Brennenstuhl PM 231 E is te koop bij o.a. Bol.com en Conrad.

Cresta energiemeter
Cresta energiemeter
(niet meer te koop)
energieverbruik meten met de energiemeter
Energieverbruik meten met de energiemeter. Afgebeeld type Brennenstuhl PM 231 E

 

 

 Bekijk ook de andere tips om elektriciteit te besparen en bespaar nog tientallen euro’s meer!