Energiezuinige huishoudelijke apparaten

energiezuinige huishoudelijke apparaten
Energiezuinige huishoudelijke apparaten verbruik veel minder stroom!

Huishoudelijke apparaten. Iedereen heeft ze nodig om de was te doen, eten vers te houden of de vaat schoon te krijgen. Gaat een apparaat kapot, dan kopen veel mensen gewoon een nieuwe. Maar door dat slimmer aan te pakken, maak je een bewuste keuze voor het milieu en je portemonnee!

Nieuwe huishoudelijke apparaten zijn veel zuiniger met energie dan oude vergelijkbare apparaten. Een 15 jaar oude koelkast verbruikt 450 kWh, terwijl een nieuwe koelkast met dezelfde inhoud nog maar 150 kWh nodig heeft. Energiezuinige huishoudelijke apparaten besparen elk jaar tot honderden euro’s aan energiekosten.

Vooral koel-vriescombinaties en wasdrogers zijn een stuk zuiniger geworden; deze huishoudelijke apparaten gebruiken tegenwoordig bijna 70% minder energie!

Maar waar moet je op letten als je nieuwe huishoudelijke apparaten gaat kopen? En hoeveel kun je besparen met zuinige apparaten?

Vind zuinige huishoudelijke apparaten

→ Energiezuinige wasmachines

Toe aan een nieuwe wasmachine? Kies een energiezuinige. Nieuwe wasmachines zijn bijna 70% zuiniger dan oude machines uit het jaar 2000.

→ Energiezuinige wasdroger

Dankzij nieuwe technieken kun je de was net zo goed drogen, maar dan met ruim 60% minder energie!

→ Energiezuinige vaatwasser

Vaatwassers gebruiken tegenwoordig de helft minder stroom en water. Een energiezuinige keuze scheelt al gauw € 35 aan energiekosten per jaar.

→ Energiezuinige koel-vriescombinatie

Ook koelkasten en vriezers gebruiken tegenwoordig veel minder elektriciteit. Een zuinige koelvriescombinatie bespaart direct tot € 60 per jaar op je stroomkosten. En dat is niet mis!

→ Energiezuinige koelkast en → Energiezuinige vriezer

Ook losse koelkasten en vriezers kosten veel minder energie, als je een zuinige koopt. Samen besparen ze tot bijna € 90 per jaar aan energie.

Veel energie besparen met zuinige apparaten

Het grootste deel van het stroomverbruik gaat naar huishoudelijke apparaten. Vooral de wasdroger, koelkast en vriezer verbruiken veel stroom.

Door nieuwe technieken en verbeteringen worden huishoudelijke apparaten steeds zuiniger. Dat scheelt veel in de energiekosten!

Stel dat je alle huishoudelijke apparaten van +- 15 jaar oud zou vervangen door de zuinigste, dan bespaar je tot 40% op je totale stroomverbruik! Dan hebben we het over enkele honderden euro’s per jaar. Niet mis!

Hoeveel bespaar ik met de zuinigste apparaten?

Hieronder zie je het verschil in energieverbruik tussen een oud en nieuw apparaat. Een oude koelkast verbruikt veel meer energie dan een nieuwe! Dat geldt ook voor veel andere apparaten.
Door zuinige huishoudelijke apparaten te kiezen, kun je elk jaar honderden euro’s besparen!

Verbruik Besparing per jaar
oud (2000) nieuw (2018)
koelkast 280 kWh 60 kWh € 46
vriezer 320 kWh 94 kWh € 47
koel-vriescombinatie 450 kWh 150 kWh € 63
vaatwasser 330 kWh 155 kWh € 37
wasdroger 490 kWh 187 kWh € 60
wasmachine 300 kWh 65 kWh € 50
Totaal: € 303

Gebaseerd op realistisch gemiddeld gebruik, bijv. 3 wasbeurten per week, 4 vaatwasbeurten per week, etc.

Verwarrend energielabel huishoudelijke apparaten

energielabel huishoudelijke apparaten
Wat zegt het energielabel over huishoudelijke apparaten?

Het energielabel helpt je aan informatie over het energieverbruik van het apparaat. Het geeft aan hoe energiezuinig de huishoudelijke apparaten zijn.

Het energielabel werd geïntroduceerd in 1995. Het doel was om het vergelijken van apparaten op energie- en waterverbruik makkelijker te maken. Het energieverbruik wordt ingedeeld in klassen. Vroeger van A t/m G, maar apparaten zijn steeds zuiniger geworden.

Daarom is men vanaf 2010 begonnen met nieuwe energielabels met klassen van A+++ (zuinigst) tot D (minst zuinig). Maar laat je daardoor niet verwarren; een apparaat met label A+ verbruikt 2x meer energie dan een apparaat met klasse A+++.

Let op: oude apparaten dragen nog het oude energielabel. Je kunt de nieuwe en oude labels niet meer één op één vergelijken!