Radiator ventilator: een warmer huis met minder gas!

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de radiator ventilator. Dit apparaat is pas sinds enkele jaren op de markt en is een Nederlandse uitvinding! Het zorgt ervoor dat je sneller en zuiniger kunt verwarmen. Dat zorgt voor een comfortabeler huis en het bespaart gas!

Wat is een radiator ventilator?

radiator ventilator
Speedcomfort ventilator aan de onderkant van de radiator

De radiator ventilator wordt onder of bovenop de radiator geplaatst of geschoven. Er zijn ook speciale ventilatoren die op convectors gebruikt kunnen worden. Door de ventilators wordt er meer warme lucht uit je radiator gehaald. Daardoor voelt het al gauw lekker warm aan. Omdat het opwarmen sneller gaat, bespaar je op gas.

De kleine ventilatoren, die weinig geluid veroorzaken, worden via een sensor geregeld. Zodra je radiator warm wordt (circa 33 graden), worden de ventilators ingeschakeld. Andersom, als de radiator afkoelt, gaan ze weer uit.

Het grote voordeel van radiator ventilators is dat je geen nieuw verwarmingssysteem hoeft aan te schaffen. Je geeft je huidige radiatoren of convectors een ‘upgrade’ zodat ze in de toekomst ook geschikt zijn met bijvoorbeeld een warmtepomp.

De radiator ventilator werkt op elektriciteit via een stopcontact. Het stroomverbruik is zeer laag; vaak nog geen 20 cent per jaar. Er zijn ventilatoren te koop die steeds op dezelfde snelheid draaien, maar ook met wisselende snelheden (modulerend). Hieronder lees je er meer over.

Hoe bespaart de radiator ventilator gas?

radiator ventilator
Energie besparen met Climatebooster radiator ventilator

Er zijn meerdere manieren waarop een radiatorventilator gas kan besparen. Bijvoorbeeld:

 • Sneller opwarmen
 • Comfortabel en warm gevoel
 • Lagere cv temperatuur (zuiniger)

Het opwarmen van een koude woning kost veel energie. Een cv ketel moet extra veel warmte geven om de woning snel op te kunnen warmen. Maar door de hoge temperaturen in de cv-installatie gaat de hr-ketel minder zuinig werken. De radiatorventilator versnelt het opwarmen omdat deze meer warmte uit de radiatoren haalt.

Omdat de ventilator de warme lucht snel verspreid, voelt het in de kamer een stuk warmer aan. Daardoor zullen veel mensen de thermostaat wat lager zetten. Eén graad lager bespaart ongemerkt zo’n 7% gas per jaar.

Ook kun je de temperatuur van het cv water, dat door de radiatoren stroomt, verlagen. Bij de meeste huizen staat die nog standaard ingesteld op 80°C of hoger. Door deze maximale cv temperatuur te verlagen tot 60°C, zal de HR ketel tot circa 10% zuiniger werken. Normaal zou het met deze lage temperatuur niet mogelijk zijn je kamer (snel) op te warmen, maar met de radiatorventilator lukt dat wel!

Het verlagen van de temperatuur kan alleen succesvol worden als alle radiatoren even snel warm worden. Dat is bij veel cv installaties niet het geval. Meestal kun je dit zelf oplossen! Lees meer op: cv ketel zuinig afstellen / cv inregelen

Wat bespaar ik met een cv ventilator?

De radiator ventilator helpt je woning sneller op te warmen. Dat scheelt ongeveer 10% per jaar op het gasverbruik voor verwarming. Dat is voor een gemiddelde woning jaarlijks zo’n € 75.

De kosten van de radiator ventilator heb je binnen ongeveer 2 jaar terugverdiend.

De exacte besparing hangt van een aantal dingen af, zoals de mate van isolatie. Een goed geïsoleerde woning verbruikt al minder gas en zal minder besparen dan een woning zonder isolatie. Ook je gedrag is van grote invloed. Voelt het warmer aan en zet je de verwarming daardoor lager, dan wordt je besparing een stuk hoger.

Welke soorten radiator ventilatoren zijn er?

Een van de bekendste merken is Speedcomfort. Een groepje Nederlanders heeft dit product ontworpen. Je kunt de Speedcomfort kopen bij sommige bouwmarkten of online zoals Bol.com.

De voordelen van Speedcomfort radiator-ventilator:

 • Relatief goedkoop in aanschaf;
 • Laag energieverbruik (16 cent per jaar!)
 • Veroorzaakt weinig geluid

Speedcomfort biedt meerdere modellen aan. Voorbeelden zijn:

 • Basic Mono voor kleine en korte radiatoren (tot 75 cm lang en 70 mm breed);
 • Basic Trio: 3 koppelbare stukken voor grote, lange radiatoren (vanaf 120 cm lengte en 70 mm breedte)
 • Type Narrow voor smalle radiatoren

radiator ventilator climatebooster

Daarnaast is er het merk Climatebooster. Dit Nederlands bedrijf biedt radiatorventilatoren die je netjes kunt wegwerken onder je radiator. Daardoor vallen ze haast niet op.

Climate booster radiatorventilator

De voordelen van Climatebooster radiator-ventilator:

 • Verkrijgbaar in veel modellen, lang en kort;
 • Modulerend;
 • Tot 50% sneller opwarmen;
 • Ideaal bij lage temperatuur verwarming zoals warmtepomp;

De ventilatoren van de Climatebooster kunnen moduleren. Dat betekent dat ze sneller gaan draaien bij een hoge temperatuur. Dan wordt er meer warmte uit je radiator gehaald. Daardoor kan het opwarmen van je huis in de ochtend tot 50% sneller gaan. Dat scheelt veel energie, omdat tot 50% van je dagelijkse gasverbruik in de ’s ochtends bij het opwarmen wordt opgestookt!

Verder bespaart de Climatebooster nog meer kosten omdat je geen nieuw verwarmingssysteem hoeft aan te schaffen. Je kunt gewoon gebruik blijven maken van je oude radiatoren, want de Climatebooster maakt hiervan krachtige radiatoren. Zo kun je ook bij lage temperaturen nog je huis goed en snel warm krijgen!

Weetjes over de radiatorventilator

Wist je dat…

…de radiator ventilator verschillende prijzen heeft gewonnen? In 2015 was dit het “Groenste idee van Nederland”. In 2017 kreeg de Speedcomfort van Stichting Natuur&Milieu de “Frisse Dingen Innovation Award”.

…je de ventilator binnen twee jaar terugverdiend kan hebben?

…de radiator ventilator weinig stroom verbruikt?

Ook interessant…

Radiatorfolie

CV leidingen isoleren

HR ketel zuinig afstellen

Bespaar tot ruim € 100 per jaar met onzichtbare radiatorfolie!
Isoleer zelf de leidingen van je cv en bespaar € 2 per meter!
buisisolatie verwarmingsbuizen
Stel je HR ketel zuinig af en bespaar 20% gas!

Bekijk radiatorfolie

Lees meer over cv buisisolatie

Hoe stel ik mijn ketel zuinig af?