Radiator ventilator: een warmer huis met minder gas!

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de radiator ventilator. Dit apparaat is pas sinds enkele jaren op de markt en is een Nederlandse uitvinding! Het zorgt ervoor dat je sneller en zuiniger kunt verwarmen. De besparing kan heel hoog worden, zelfs tot 30% op je gasverbruik!

Wat is een radiator ventilator?

radiator ventilator
Een ventilator aan de onderkant van de radiator

De radiator ventilator wordt onder of bovenop de radiator geplaatst of geschoven. Deze zorgt ervoor dat de warme lucht sneller door je kamer getransporteerd kan worden. Dat zorgt voor een beter comfort omdat het binnen warmer aanvoelt.

Kleine ventilatoren, die weinig geluid veroorzaken, worden via een sensor geregeld. Zodra je radiator meer dan 33°C wordt, schakelen de ventilatoren in en helpen ze je woning sneller op te warmen en comfortabeler te maken.

De radiator ventilator werkt op elektriciteit via een stopcontact. Het stroomverbruik is slechts 16 cent per jaar. Dat is dus verwaarloosbaar.

Hoe bespaart de radiator ventilator gas?

De radiatorventilator bespaart op twee manieren, namelijk door het verkorten van de opwarmtijd en door de lage temperatuur van het cv-water die je zelf kunt instellen.

Wist je dat in een gemiddelde woning de helft van het gasverbruik verbruikt wordt bij het opwarmen van je woning in de ochtend? Het opwarmen van een koude woning kost veel energie. Een cv ketel moet extra veel warmte geven om de woning snel op te kunnen warmen. Door de hoge temperaturen in de cv installatie gaat de HR ketel minder zuinig werken.

De radiator ventilator maakt je radiatoren een stuk sterker. De warmte wordt sneller verdeeld door je kamer, waardoor de ketel eerder klaar is met opwarmen en verder op een lagere, zuinigere temperatuur gaat werken. Het is dus belangrijk dat de ventilator geplaatst wordt in de kamer waar de thermostaat hangt.

De besparing kan nog veel hoger worden als je de cv temperatuur verlaagt. Die staat bij de meeste huizen nog ingesteld op 80°C of hoger. Door deze maximale cv temperatuur te verlagen, zal de HR ketel veel zuiniger werken. Het is wel zo dat door de lagere temperatuur de radiatoren minder heet en dus minder krachtig worden. Maar de ventilator helpt de warmte sneller te verdelen, waardoor het eerder warm wordt en het ook comfortabeler aanvoelt.

Het verlagen van de temperatuur kan alleen succesvol worden als alle radiatoren even snel warm worden. Dat is bij veel cv installaties niet het geval. Meestal kun je dit zelf oplossen! Lees meer op: cv ketel zuinig afstellen / cv inregelen

Wat bespaar ik met een cv ventilator?

De radiator ventilator helpt je woning sneller op te warmen. Dat scheelt ongeveer 10% per jaar op het gasverbruik voor verwarming. Dat is voor een gemiddelde woning jaarlijks zo’n € 75.

Stel je de cv temperatuur lager in, dan gaat de HR ketel zuiniger werken. In combinatie met het goed inregelen van je radiatoren kun je nog eens tot 20% besparen. Dat is € 150 per jaar.

In totaal kan de besparing dus oplopen tot zo’n 30% van je gasverbruik voor verwarming. Dan hebben we het over ongeveer € 225 per jaar. Niet mis!

De exacte besparing hangt van een aantal dingen af, zoals de mate van isolatie. Een goed geïsoleerde woning zal minder besparen dan een woning zonder isolatie.

Welke merken radiator ventilatoren zijn er?

radiator ventilator
Basic Trio set

Er zijn weinig merken radiator ventilatoren te koop. Een van de bekendste merken is Speedcomfort. Een groepje Nederlanders heeft dit product ontworpen. Het wordt gemaakt in een fabriek die draait op biomassa. Je kunt het product kopen bij sommige bouwmarkten of online zoals Bol.com.

Speedcomfort biedt meerdere modellen aan. Voorbeelden zijn:

  • Basic Mono voor kleine en korte radiatoren (tot 75 cm lang en 70 mm breed);
  • Basic Trio: 3 koppelbare stukken voor grote, lange radiatoren (vanaf 120 cm lengte en 70 mm breedte)
  • Narrow voor smalle radiatoren

Weetjes over de radiatorventilator

Wist je dat…

…de radiator ventilator verschillende prijzen heeft gewonnen? In 2015 was dit het “Groenste idee van Nederland”. In 2017 kreeg het product van Stichting Natuur&Milieu de “Frisse Dingen Innovation Award”.

…je de ventilator binnen twee jaar terugverdiend kan hebben?

…de radiator ventilator maar 16 cent stroom per jaar verbruikt?

Ook interessant…

Radiatorfolie

CV leidingen isoleren

HR ketel zuinig afstellen

Bespaar tot ruim € 100 per jaar met onzichtbare radiatorfolie!
Isoleer zelf de leidingen van je cv en bespaar € 2 per meter!
buisisolatie verwarmingsbuizen
Stel je HR ketel zuinig af en bespaar 20% gas!

Bekijk radiatorfolie

Lees meer over cv buisisolatie

Hoe stel ik mijn ketel zuinig af?