Lampen op zonne-energie

Lampen die werken op zonne-energie zijn erg leuk en interessant. Een klein zonnepaneeltje wekt de stroom op voor een batterij, waar vervolgens de lamp op werkt. De solar tuinlampen zijn nog weinig te zijn in tuinen, maar dat is snel aan het veranderen. Er is steeds meer keuze in verlichting op zonne-energie!

Maar niet alle lampen op zonne-energie zijn handig. Zo is het zonnepaneel vaak ingebouwd boven de lamp. Daardoor kun je de lamp niet gebruiken op plaatsen waar de zon niet of te weinig schijnt (zoals plekken gelegen op het noorden). Ook kunnen de lampen vaak maximaal een uur of 8 branden. Daar heb je in de donkere winter dus niet zoveel aan!

Toch is er ook verlichting op zonne-energie dat anders werkt, bijvoorbeeld met een separaat zonnepaneeltje dat je juist naar de zon kunt monteren. Ook zijn er kant-en-klare sets te koop waarmee je zelf eenvoudig verlichting op zonne-energie kunt aanleggen.

Hieronder vind je voorbeelden van handige verlichting op zonne-energie.

Simpel lampen op zonne-energie aanleggen

Het Duitse bedrijf Esotec is gespecialiseerd in tuinverlichting op zonne-energie. Het bedrijf heeft een grote keus in allerlei lampen die werken op zonnestroom. Hier vind je voorbeelden van handige kant-en-klare complete sets die je heel eenvoudig kunt aansluiten en gebruiken. De set bieden een zonnepaneel, accu, lamp en kabel. Interessant!

Licht- en laadsysteem op zonne-energie

Zo is er bijvoorbeeld dit systeem waarmee je tot 3 lampen kunt laten branden en mobiele telefoons kunt opladen. Dat is handig op plaatsen waar bijvoorbeeld geen stroom beschikbaar is. Het complete systeem is eenvoudig aan te sluiten. Met een volle accu is er genoeg energie om één lamp 20 uur te laten branden!

Inhoud set:
– 1x 6 Volt led lamp (meer stuks apart te koop)
– 4 Ah accubox
– weerbestendig 5 Watt zonnepaneel
– USB aansluiting om smartphones, tablets, enz. op te laden

zonne energie lampen
Zonne energie lampen en laadsysteem “Multi Power”

 

Zonnelamp met bewegingssensor (PIR)

De lamp hieronder heeft twee lichtsterktes die je kunt instellen door aan het koord te trekken. De lamp zelf schakelt automatisch aan bij beweging als het donker is. Makkelijk aan te sluiten en te gebruiken. Het apparaat dat op een spotje lijkt (zie afbeelding) is de bewegingssensor.

Zonnelamp met bewegingssensor

 

Lampen op zonne-energie met bewegingssensor

De solar lampen hieronder hebben niet alleen een schemer sensor, maar ook een bewegingssensor. Het voordeel van een bewegingssensor is dat de lampen alleen branden wanneer er een warmbloedig wezen langs beweegt. Geen verspilling van energie dus. En de lamp zal ook in de winter nog goed werken! De spots hieronder geven veel licht, tot 120 lumen. Bij de meeste sets kun je de schakeltijd en gevoeligheid van de sensor instellen.

lamp op zonne energie
Lamp op zonne-energie met bewegingssensor (PIR)
lamp op zonne energie
Zonne lamp Power light Duo met bewegingssensor
solar tuinlamp
Solar tuinlamp Power 500: felle lamp (500 lumen) met instelbare bewegingssensor

 

Solar huisnummerlamp

Solar huisnummerlamp: tot 100 uur brandtijd op een volle accu

Deze huisnummerlamp die werkt op zonne-energie, kan in sommige gevallen ook erg handig zijn. Met een volle accu werkt de lamp zelfs 100 uur! Je krijgt stickers met alle cijfers en letters a t/m f meegeleverd, die je op het bord kunt plakken. Het materiaal waar het zonnepaneeltje op zit is van edelstaal. De lampen worden automatisch ingeschakeld bij duisternis.

Solar schijnwerper

lamp op zonne energie
Schijnwerper werkend op zonne-energie 

Deze schijnwerper werkt op zonne-energie en kan zowel aan de muur bevestigd worden als in de grond gestoken worden. Bij volle accu brandt de lamp 8 uur.

Zelf tuinverlichting op zonne-energie maken

Het kost wat tijd en moeite, maar het is ook mogelijk om zelf tuinverlichting op zonne-energie te maken.
Lees meer op: zelf tuinverlichting op zonne-energie maken