Tuinlampen op zonne-energie

Solar tuinverlichting zijn lampjes in de tuin die werken op zonne-energie. Ze zijn leuk, interessant, zeer makkelijk te installeren en sfeervol. Een klein zonnepaneeltje wekt de stroom op voor een batterij, waar vervolgens de lamp op brandt zodra het donker wordt. De solar tuinlampen zijn nog weinig te zien in tuinen, maar dat is snel aan het veranderen.

Er is steeds keer keuze in solar tuinlampen. Je hangt ze bijvoorbeeld op aan de muur, steekt ze in de grond of maakt ze vast aan een vlonder. Ook kun je kiezen tussen spots, staande lampen, wandlampen, zachte of felle lampen en met of zonder bewegingsmelder. Omdat kabels ontbreken is de installatie heel makkelijk zelf te doen en snel klaar! Ook ben je een stukje onafhankelijker van het stroomnet en kosten ze je geen energie.

Het is wel handig om te beseffen dat deze tuinlampjes op zonne-energie vooral decoratief zijn. Je kunt de lampen niet vergelijken met gewone verlichting; daar is – vooral in de winter – te weinig zon voor. De lampen geven een mooie sfeer in je tuin, verlichten bepaalde objecten of zorgen voor oriëntatieverlichting. De meeste lampen branden bij een volgeladen accu circa 8 tot 12 uur. Hieronder zie je veel voorbeelden.

Maar er is ook verlichting die alleen brandt als er beweging is. Deze lampen die ook werken op zonne-energie kun je wel het hele jaar door gebruiken als betrouwbare verlichting. Omdat de lamp alleen brandt als het nodig is en er soms een grotere batterij in zit ben je vrijwel altijd verzekerd van licht. Ook is bij sommige systemen het zonnepaneeltje los van de lamp waardoor je deze op de gunstigste plek kunt zetten, zoals op een dak of hoog aan een muur. Daardoor heb je doorgaans meer en langer licht. Een aantal voorbeelden staan hieronder.

Simpel lampen op zonne-energie aanleggen

Het installeren van solar verlichting in de tuin is uitermate simpel. Je steekt het lampje de grond in of hangt hem op en je bent klaar. Kind kan de was doen! Onderaan de pagina vind je hiervan wat voorbeelden.

Het Duitse bedrijf Esotec is gespecialiseerd in tuinverlichting op zonne-energie. Het bedrijf heeft een grote keus in allerlei lampen die werken op zonnestroom. Naast simpele solar lampjes zijn er ook handige kant-en-klare complete sets die je heel eenvoudig kunt aansluiten en gebruiken. Dat is handig op plekken waar geen stroomvoorziening is zoals in tuinhuisjes.

Licht- en laadsysteem op zonne-energie

Zo is er bijvoorbeeld dit systeem waarmee je tot 3 lampen kunt laten branden en mobiele telefoons kunt opladen. Dat is handig op plaatsen waar bijvoorbeeld geen stroom beschikbaar is. Het complete systeem is eenvoudig aan te sluiten. Met een volle accu is er genoeg energie om één lamp 20 uur te laten branden!

Inhoud set:
– 1x 6 Volt led lamp (meer stuks apart te koop)
– 4 Ah accubox
– weerbestendig 5 Watt zonnepaneel
– USB aansluiting om smartphones, tablets, enz. op te laden

Verkooppunten:
Conrad
Amazon

zonne energie lampen
Zonne energie lampen en laadsysteem “Multi Power”

 

• Zonnelamp met bewegingssensor voor binnen

De zonnelamp hieronder is geschikt voor bijvoorbeeld schuurtjes of tuinhuisjes. Zodra het donker wordt gaat de bewegingsmelder in werking en schakelt deze de lamp aan bij beweging. Zo wordt er geen energie verspild. De bewegingsmelder zie je linksonder op de foto. De lamp heeft twee lichtsterktes (zwak en sterk) die je kunt instellen door aan het koord te trekken. Hij is makkelijk aan te sluiten en te gebruiken.

Verkooppunten:
Conrad
Amazon

Zonnelamp met bewegingssensor

 

Lampen op zonne-energie met bewegingssensor voor buiten

De solar lampen hieronder hebben niet alleen een schemer sensor, maar ook een bewegingssensor. Het voordeel van een bewegingssensor is dat de lampen alleen branden wanneer er een warmbloedig wezen langs beweegt. Geen verspilling van energie dus. En de lamp zal ook in de winter nog goed werken! De spots hieronder geven veel licht, tot 120 lumen. Bij de meeste sets kun je de schakeltijd en gevoeligheid van de sensor instellen.

solar tuinlamp
Solar tuinlamp Power 500: felle lamp (500 lumen) met instelbare bewegingssensor

 

Solar huisnummerlamp

Solar huisnummerlamp: tot 100 uur brandtijd op een volle accu

Deze huisnummerlamp die werkt op zonne-energie, kan in sommige gevallen ook erg handig zijn. Met een volle accu werkt de lamp zelfs 100 uur! Je krijgt stickers met alle cijfers en letters a t/m f meegeleverd, die je op het bord kunt plakken. Het materiaal waar het zonnepaneeltje op zit is van edelstaal. De lampen worden automatisch ingeschakeld bij duisternis.

 

Solar spots in de tuin

Er zijn ook schijnwerpers te koop die werken op zonne-energie. De meeste hebben een apart zonnepaneel dat je op de zonnigste plek kunt plaatsen. Enkele hebben een zonnepaneeltje dat vast aan de lamp zit. De spots zijn zowel in de grond te steken als ergens op of tegen vast te schroeven.

lamp op zonne energie
Schijnwerper werkend op zonne-energie  brandt 8 uur op een volle batterij
Solar straler brandt 8 uur op een volle batterij, veel licht (110 lumen)
Vier solarspots

Er zijn ook onderwaterspots verkrijgbaar, geschikt voor bijvoorbeeld op de vijverbodem!

Stijlvolle tuinlampen op zonne-energie

Zoek je een stevige solar lamp voor in de tuin of terras met een moderne uitstraling? Dan zijn dit een paar mooie voorbeelden.

Solar lamp met bewegingssensor (geeft veel licht bij beweging, ca 100 lumen). Heeft een winter- en zomermodus.
Staande solarlamp met verstelbaar zonnepaneel. Met bewegingsmelder en zomer- en wintermodus. Veel licht (150 lumen).
Moderne solar lamp met bewegingssensor. Zeer veel licht (230 lumen) en een zomer- en wintermodus.

Sfeerlampen op zonne-energie

Solar sfeer kaarslampjes. V.l.n.r: solar lantaarnsolar 3 romantika kaarsenkaars in glas

Zelf tuinverlichting op zonne-energie maken

Het kost wat tijd en moeite, maar het is ook mogelijk om zelf tuinverlichting op zonne-energie te maken.
Lees meer op: zelf tuinverlichting op zonne-energie maken