Waterbesparende douchekop: ongemerkt besparen

waterbesparende douchekop
Crometta 85
bol.com
sanitairwinkel.nl

De waterbesparende douchekop maakt van energie besparen een makkie! Waarom zou je nog een doucheklok of zandloper gebruiken? Blijf net zo lang douchen als je normaal doet, maar wel met minder water en minder gas. Vervang je douche door een goede waterbesparende douchekop. Dan bespaar je gas, water en veel geld! Gemiddeld bespaar je zelfs € 65,- per jaar! Met hoe meer personen je woont, hoe hoger de besparing kan oplopen.

Tegenwoordig zijn er veel moderne en fijne waterbesparende douchekoppen te koop. Maar niet elke douchekop is echt zo zuinig als het soms doet lijken. Hoe kom je daar achter? En welke waterbesparende douches zijn comfortabel?

Lees hieronder tips en meer informatie. Ook staan er verspreid over de pagina voorbeelden van waterbesparende douchekoppen. Doe er je voordeel mee!

 

Wat is een spaardouchekop?

Vitalio Start
bol.com
sanitairwinkel.nl

Een waterbesparende douchekop, ook spaardouchekop genoemd, verbruikt tot 40% minder water dan een normale douchekop. De duurzame variant heeft een ingebouwde doorstroombegrenzer. Daardoor kan er nooit meer water water doorheen stromen dan een bepaald aantal liters per minuut.

Een gewone douche verbruikt gemiddeld 10 liter water per minuut. Douches die minder water doorlaten, worden vaak beschouwd als waterbesparend. Maar met een douche die 9 liter verbruikt, bespaar je heel weinig!

Helaas is het vaak moeilijk te ontdekken hoeveel water een douche verbruikt. Dat wordt slecht of niet aangegeven op de verpakking. Daarom staan op deze pagina veel voorbeelden van douches die 40% water en gas besparen.

Hoeveel bespaar je met een waterbesparende douchekop?

Een spaardouche zorgt niet alleen voor een lager energieverbruik, maar kan ook duizenden liters water besparen.

In de tabel hieronder is te zien hoeveel je gemiddeld kunt besparen met een waterbesparende douche:water besparen
 

Besparing gas Besparing water Jaarlijkse besparing
2 personen 80 m³ = € 50 € 10 € 60
4 personen 160 m³ = € 100 € 20 € 120

Onderaan de pagina vind je informatie hoe dit berekend is.
 

 

Nieuwe technologie in waterbesparende douches

Nieuwe technologie maakt waterbesparende douchekoppen steeds beter. Daardoor ervaar je hetzelfde comfort, terwijl je toch minder water en energie verbruikt. Bekende merken zoals Grohe en Hansgrohe bieden deze nieuwe technieken.

Grohe heeft bijvoorbeeld de Dreamspray technologie op alle douches. Deze technologie zorgt ervoor dat door elk sproeigaatje altijd evenveel water stroomt. Veel mensen ervaren dat als comfortabel.

En veel douches hebben een antikalk technologie (Speedclean), waarmee kalk makkelijk weggeveegd kan worden met een doekje of zelfs met je handen. Nooit meer verstopte sproeigaatjes dus!
 

Wanneer is een douche waterbesparend?

Hoe kun je zien of een douche waterbesparend is? Het waterverbruik van douches wordt ingedeeld in doorstroomklassen. De doorstroomklasse geeft aan hoeveel water een douche doorlaat. De klassen gaan van Z (zuinigst) tot D (minst zuinig).

Helaas geven veel fabrikanten geen informatie over het waterverbruik. Soms is wel het verbruik in liters per minuut te zien. Maar wat is zuinig? Hieronder in de tabel kun je zien of jouw douche waterbesparend is.
 

Een waterbesparende douchekop met doorstroomklasse Z gebruikt 40% minder water en gas dan een standaard douchekop!

Ecosavers klasse Z
zuinige douchekop
Cosmopolitan 100 (klasse Z)
bol.com
sanitairwinkel.nl
Doorstroomklasse Liter per minuut
klasse Z 4 tot 7
klasse A 7 tot 9
klasse S (normaal) 9 tot 11,5
klasse B 11,5 tot 14,5
klasse C 14,5 tot 17
klasse D 17 tot 22

 

 

Hoeveel water verbruikt mijn douche?

waterverbruik douche meten

Doe de test: neem een voorwerp met een standaard inhoud, bijvoorbeeld een emmer (10 liter). Draai de kraan wijd open en tel de seconden op totdat de emmer vol is.

Voorbeeld: 10 liter emmer vol in 40 seconden = (10/40×60) 15 liter per minuut. Dat is dus een van de minst zuinige klassen!
 

Voorbeelden waterbesparende douchekoppen

Waterbesparende douchekoppen vinden is niet zo makkelijk. Het waterverbruik wordt vaak niet duidelijk aangegeven en ontbreekt soms zelfs. Maar door online heel goed te zoeken kun je toch echte waterbesparende douches vinden. Niet alleen groene webshops, maar ook bekende douchemerken bieden zuinige douchekoppen. Er is dus veel te kiezen!

Dit zoekwerk is al voor je gedaan! Om het jou makkelijker te maken kun je veel waterbesparende douchekoppen vinden op deze pagina. Sommige merken zoals Grohe bieden wel duidelijker inzicht in het waterverbruik. Daarom staan er van dit merk veel voorbeelden waterbesparende douches op deze pagina.

Alle douches die op deze pagina staan verbruiken 40% minder water ten opzichte van een normale douche. En waterbesparende douches zijn helemaal niet duur. Wist je dat je een A-merk waterbesparende douche al kan kopen vanaf € 15,-?

Hieronder vind je nog een aantal voorbeelden:

zuinige douchekop
New Tempesta 100 
(2 standen, 5.7 l/min) Prijs: ± € 20
bol.com
sanitairwinkel.nl
waterbesparende douchekop klasse Z
Tempesta Cosmopolitan (2 standen, 5.7 l/min)
Prijs: ± € 20
bol.com
sanitairwinkel.nl
waterbesparende douchekop
Euphoria Mono 110
(1 straal, 5.7 l/min) Prijs: ± € 25
bol.com
sanitairwinkel.nl
energiebesparende douchekop
Crometta vario green
2 stralen: zacht en stevig
(6 l/min)
Prijs: ± € 15
sanitairwinkel.nl

 
 
 
 
 
 
 
Klik op de afbeeldingen om meer kenmerken te bekijken!
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
Zelf waterbesparende douchekoppen zoeken? Let op: laat je niet foppen! Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten:

Ten eerste de verwarring over de term “waterbesparend”. Sommige douches worden zo genoemd, terwijl het waterverbruik nauwelijks lager is dan een normale douche. Kijk dus goed naar het waterverbruik. Doe thuis een test of dit verbruik klopt.

Let daarnaast goed op als je de namen van douchekoppen gaat zoeken op internet. Veel soorten zijn namelijk ook in niet-waterbesparende variant te koop. Maar ze dragen dezelfde naam en zien er hetzelfde uit! Gebruik daarom de links op deze website, want die brengen je naar het juiste product.

De ideale waterbesparende douche voor jou

Tiger waterbesparende douchekop
Tiger Turbo (harde straal)

Waterbesparende douchekoppen zijn in vele soorten te koop. Wat vind jij prettig tijdens het douchen? Veel mensen verschillen van mening. Hier staan wat tips om de juiste waterbesparende douchekop voor jou te vinden.

1. Kies een douche met meerdere standen, dan kun je wisselen tussen een harde en zachte waterstraal.
2. Lees de reviews. Andere mensen kunnen een goede indruk geven van hun ervaring met de douche.
3. Bekijk alle afbeeldingen en lees de beschrijvingen goed.

De waterstraal is vaak een punt van discussie. De een wil graag een zachte straal om lekker te ontspannen. De ander wil graag een harde waterstraal om de haren goed te kunnen uitspoelen.

Sommige waterbesparende douches kunnen zowel een zachte als een stevige brede waterstraal produceren, zoals de Crometta Vario green 100. Bekijk de afbeeldingen en de reviews maar eens. Andere douches hebben een smalle stevige straal, meer bedoeld om je huid te stimuleren of iets schoon te spuiten.

Lees goed de informatie die staat beschreven en bekijk ook de afbeeldingen. Hiernaast zie je nog een voorbeeld van een zuinige douchekop met een harde waterstraal, mocht je op zoek zijn naar wat meer pit.

Luxe waterbesparende douche

luxe waterbesparende douche

Sommige mensen willen graag een hoog comfort onder de douche. Tegenwoordig zijn grote douchekoppen erg populair: de regendouches. Deze douches zijn niet goedkoop en gebruiken heel veel water. Maar met een waterbesparende variant voorkom je dat jouw waterverbruik heel erg gaat toenemen, ook al verbruikt deze alsnog meer dan een waterbesparende douchekop.

Wie graag mee wilt doen aan de laatste trends, hoeft dus niet mee te doen aan een hoger water- en energieverbruik. Ook in luxere badkamers is het mogelijk aan het milieu te denken.

Lees meer: waterbesparende regendouche

 

Welke cv ketel is goed genoeg voor een waterbesparende douche?

Behalve het water- en energiebesparende effect bieden waterbesparende douches nog meer voordelen. Dat heeft te maken met de keuze voor een bepaalde cv ketel en de inrichting van jouw badkamer! Tegenwoordig worden steeds grotere cv-ketels geïnstalleerd die grote hoeveelheden warm water kunnen produceren. Maar heb jij wel zo’n ketel nodig?

Elke cv ketel kan een bepaalde hoeveelheid warm water produceren. Hoeveel dat is, wordt weergegeven in een CW-klasse (Comfort Warmwater). De klassen lopen van 2 t/m 6. Hoe hoger de klasse, hoe meer liters warm water per minuut de ketel kan verwarmen. Hieronder vind je een tabel met de waarden voor CW-klasses.

CW-klasse Aantal liter water op 40°C
2 (geisers) 6 liter per minuut
3 10 liter per minuut
4 13 liter per minuut
5 17 liter per minuut
6 20 liter per minuut

 

Een ketel met CW-klasse 3 kan dus 10 liter warm douchewater per minuut produceren. Dat is voldoende voor een normale douche en zelfs meer dan genoeg voor een waterbesparende douchekop. Bij de keuze voor een nieuwe cv ketel kun je hier rekening mee houden. Een ketel met lagere cw-klasse is goedkoper in aanschaf en kan soms ook een lager energieverbruik opleveren.

In sommige badkamers willen mensen tegenwoordig graag twee douches, vaak in plaats van een bad. Of dit mogelijk is hangt af van het waterverbruik van jouw douches. Zou je de zuinigste waterbesparende douches gebruiken zoals op deze pagina te vinden zijn, dan kun je daarvan twee douches tegelijk gebruiken op een ketel met CW 4.

Besparing waterbesparende douchekop

Hoe kun je berekenen hoeveel een waterbesparende douchekop bespaart? Allereerst wat algemene feiten:

  • Volgens waterbedrijf Vitens staan we in Nederland gemiddeld 8 minuten per persoon per keer onder de douche;
  • Milieu Centraal berekende dat we gemiddeld 5 keer per week douchen;
  • 50 liter water opwarmen kost ongeveer 0,25 m³ gas;
  • Normale douches gebruiken gemiddeld 10 liter water per minuut;
  • Water kost circa € 0,67 per 1000 liter;
  • Gas kost circa € 0,65 per kubieke meter (m³).

 

Normale douchekop Waterbesparende douchekop
2 personen 2 personen
– 8 minuten per persoon
– 5 keer per week
– 8 minuten per persoon
– 5 keer per week
41.600 liter water 25.000 liter water
200 m³ gas 125 m³ gas
Kosten: € 160 Kosten: € 100
Besparing € 60

Zo zie je dus dat je met 2 personen ongeveer € 60 bespaart met een zuinige waterbesparende douchekop in plaats van een normale. Met 4 personen is dat het dubbele! Weten hoeveel jij kunt besparen? Meet het waterverbruik van jouw douche, vervang hem door een waterbesparende en bespaar energie en veel geld!

 

 Bekijk ook de andere gas bespaartips en bespaar nog honderden euro’s meer!