Onzichtbaar gas besparen met Radiatorfolie!

radiatorfolie aanbrengen
Radiatorfolie onzichtbaar aanbrengen aan de achterzijde

Radiatorfolie bespaart gas, zonder dat je het ziet! De radiatorfolie komt onzichtbaar achterop de radiator. Daar houdt het de warmte tegen die naar de muur gestraald wordt. Zo verdwijnt minder warmte via de muur naar buiten. Dankzij de folie wordt de warmte vrijwel alleen nog naar de kamer weerkaatst.

Radiatorfolie kost heel weinig, maar bespaart juist veel. Dat komt omdat de folie tot 96% van de warmte tegenhoudt, die normaal naar buiten lekt. Daardoor werkt de radiator dus veel efficiënter en dat bespaart energie. En je bespaart veel geld, soms zelfs meer dan € 100!

Je hoeft de folie maar één keer aan te brengen, maar daarna heb je ieder jaar lagere energiekosten! Het aanbrengen van radiatorfolie kan terwijl de radiatoren gewoon aan de muur blijven. Lees hieronder tips hoe je dat simpel kunt doen!

De besparing met radiatorfolie

‘Radiatie’ betekent straling. Radiatoren geven een groot deel van hun warmte af door middel van straling. Dit is vergelijkbaar met zonnestraling en infraroodstraling: de warmte wordt naar koude objecten gestraald die daardoor opwarmen. Door radiatorfolie aan de achterzijde te plakken verminder je de straling naar de achterliggende muur of raam, wat energie bespaart.

Wat is de besparing met radiatorfolie? Hieronder zie je de gasbesparing per vierkante meter (m²) folie. De besparing hangt af van de soort muur of het soort raam waar de radiator tegenaan staat of hangt.

besparing radiatorfolie
Radiatorfolie voorkomt tot 96% van de warmtestraling door muren en ramen
Soort muurBesparing gas per m² folie
ongeïsoleerde steensmuur35 m³
ongeïsoleerde spouwmuur25 m³
geïsoleerde spouwmuur10 m³
zeer goed geïsoleerde spouwmuur4 m³

 

Soort raamBesparing gas per m² folie
enkel glas50 m³
dubbel glas25 m³

 

Hoeveel geld bespaar je met radiatorfolie?

Het aantal euro’s dat je precies bespaart met radiatorfolie hangt van veel af, zoals:

  • Hoeveel radiatoren heb je voorzien van folie?
  • Staan de radiatoren tegen een muur of raam?
  • Zijn de muren en ramen al goed geïsoleerd?

In een gemiddelde tussenwoning zijn er ongeveer 3 tot 5 radiatoren aanwezig in de woonkamer en hal. Dat zijn meestal de radiatoren die het meest worden gebruikt. In grotere (vrijstaande) woningen zijn er meer radiatoren en is er dus meer te besparen. Bij huizen waar goede isolatie ontbreekt is de besparing € 50 tot € 100 per jaar. In andere gevallen bespaar je tot zo’n € 40.

In de tabel hieronder zie je hoeveel geld je kunt besparen met radiatorfolie. Dit is de totale besparing van gas per jaar. Je gasrekening wordt dus blijvend goedkoper!

Soort muur4 – 7 radiatoren
(3 – 5 m²)
ongeïsoleerde steensmuur€ 80 – € 130
ongeïsoleerde spouwmuur€ 60 – € 90
geïsoleerde spouwmuur€ 25 – € 40
zeer goed geïsoleerde spouwmuur€ 10 – € 15

 

Soort raamBesparing
enkel glascirca € 30 per radiator
dubbel glascirca € 15 per radiator

 

Radiatorfolie kopen: maar welke?

Radiatorfolie kost ongeveer € 20. Je krijgt dan zo’n 2,5 m² folie, genoeg voor 2 grote of 4 kleine radiatoren. Er wordt tape meegeleverd, zodat je het makkelijk kunt aanbrengen. Je kunt radiatorfolie kopen in de bouwmarkt of online. Als je radiatorfolie gaat kopen, zul je zien dat er verschillende soorten worden aangeboden.

Bol.com verkoopt bijvoorbeeld radiatorfolie met handige magneettape. Daarmee kun je de folie ook weer makkelijk weghalen vanachter de radiator, bijvoorbeeld bij een schoonmaakbeurt.

Bij BespaarBazaar.nl kun je ook de iets goedkopere radiatorfolie met dubbelzijdige tape kopen van het bekende merk Tonzon.


 

Hoe moet ik radiatorfolie aanbrengen?

Radiatorfolie is makkelijk aan te brengen. Vroeger werd de folie op de muur geplakt, maar tegenwoordig plak je deze dus op de achterkant van de radiator. De folie is dan onzichtbaar. De radiatoren kunnen tijdens dit klusje dus gewoon aan de muur blijven!

Dit heb je nodig:

  • wasknijpers
  • doekje
  • mesje of schaar
  • dubbelzijdig tape of magneettape (wordt meegeleverd bij aankoop)

Zo ga je radiatorfolie aanbrengen:

Maak eerst eventueel de rand aan de achterkant van de radiator schoon, zodat het tape goed blijft plakken. Zet de wasknijpers vast aan het uiteinde van de folie. Dankzij de wasknijpers blijft de folie goed strak als je het achter de verwarming naar beneden laat zakken. Plak een stukje dubbelzijdig of magneettape aan de boven- en onderrand van de radiator of langs de rand van de folie. De tape is warmtebestendig. Laat de radiatorfolie naar beneden zakken en plak het vast aan de tape. Snijd onderaan de folie af en begin dan aan de volgende baan. Op deze manier wordt de folie netjes achter de radiator weggewerkt. Je ziet er niets van!

radiatorfolie met magneettape
radiatorfolie Ecosavers met magneettape

Kun je ook een convector put isoleren?

Heb je een convector put, dan kan deze aan de binnenkant ook geïsoleerd worden met radiatorfolie! De buitenkant, in de kruipruimte, kun je isoleren met thermoskussens die ook gebruikt worden bij het isoleren van een bad.

 

Meer besparen?

Wil je nog meer gaan besparen? Er gaat niet alleen warmte verloren achter de radiator, maar ook onderweg naar de radiatoren toe. Dus isoleer gelijk een deel van de cv buizen die zich in onverwarmde ruimtes bevinden. Dit kun je heel makkelijk zelf doen en bespaart tientallen euro’s extra!

Meer over cv buisisolatie