Onzichtbaar gas besparen met Radiatorfolie!

radiatorfolie aanbrengen
Radiatorfolie onzichtbaar aanbrengen aan de achterzijde

Radiatorfolie bespaart gas, zonder dat je het ziet! De radiatorfolie komt onzichtbaar achterop de radiator. Daar houdt het de warmte tegen die via de muur naar buiten gestraald wordt door de radiator. Dankzij de folie wordt de warmte alleen nog naar de kamer weerkaatst en veel minder naar de muur erachter.

Radiatorfolie kost heel weinig, maar bespaart juist veel. Dat komt omdat de folie tot 96% van de warmte tegenhoudt, die normaal naar buiten lekt. Daardoor werkt de radiator dus veel efficiënter en dat bespaart energie. En je bespaart veel geld, soms zelfs meer dan € 100!

Je hoeft de folie maar één keer aan te brengen, maar daarna heb je ieder jaar lagere energiekosten! Het aanbrengen van radiatorfolie kan terwijl de radiatoren gewoon aan de muur blijven. Lees hieronder tips hoe je dat simpel kunt doen!

 

De besparing met radiatorfolie

Wat is de besparing met radiatorfolie? Hieronder zie je de gasbesparing per vierkante meter (m²) folie. De besparing hangt af van de muur waar de radiator tegenaan hangt.
 

Soort muur Besparing gas per m² folie
ongeïsoleerde steensmuur 35 m³
ongeïsoleerde spouwmuur 25 m³
geïsoleerde spouwmuur 10 m³
zeer goed geïsoleerde spouwmuur 4 m³

 

Hoeveel geld bespaar je met radiatorfolie?

Het aantal euro’s dat je bespaart met radiatorfolie, hangt van het volgende af:

  • Worden de radiatoren met folie altijd gebruikt?
  • Hoeveel radiatoren heb je voorzien van folie?

In een gemiddelde tussenwoning zijn er ongeveer 3 tot 5 radiatoren aanwezig in de woonkamer en hal. Meestal bevinden deze zich aan de kant van de gevel. Daar lekt de meeste warmte via de muur naar buiten. In vrijstaande woningen zijn er meer radiatoren en is er dus meer te besparen.

Sommige mensen hebben ook de verwarming aan op andere plekken dan de woonkamer. Als je die radiatoren ook voorziet van folie, wordt de besparing nog hoger.

In de tabel hieronder zie je hoeveel geld je kunt besparen met radiatorfolie. Dit is de totale besparing van gas per jaar. Je gasrekening wordt dus blijvend goedkoper!

 

Tip: nog eens €40,- per jaar besparen? Gebruik buisisolatie om je cv buizen makkelijk te isoleren!

Besparing

Soort muur 4 radiatoren (3 m²) 7 radiatoren (5 m²)
ongeïsoleerde steensmuur € 70 € 115
ongeïsoleerde spouwmuur € 50 € 80
geïsoleerde spouwmuur € 20 € 35
zeer goed geïsoleerde spouwmuur € 10 € 15

 

Waar moet ik radiatorfolie aanbrengen?

Hoe kun je de hoogste besparing krijgen met radiatorfolie? Breng vooral radiatorfolie aan op radiatoren waarachter zich een buitenmuur of raam bevindt. Via een koude buitenmuur of raam lekt veel warmte uit je woning. Dat voorkom je met de folie.

Ook is het belangrijk folie aan te brengen op radiatoren die ’s winters het meest aan staan. Dat is dus sowieso de verwarming in de woonkamer, maar misschien heb je op de slaapkamers ook de radiatoren altijd aan. Voorzie deze dan ook van radiatorfolie! Het heeft natuurlijk niet zoveel zin om folie aan te brengen op een radiator die je eigenlijk nooit gebruikt.
 

Radiatorfolie kopen

 radiatorfolie kopen met magneettape
Radiatorfolie met magneettape

Als je radiatorfolie gaat kopen, zul je zien dat er verschillende soorten worden aangeboden.

Je kunt radiatorfolie kopen in de bouwmarkt of online. Bol.com verkoopt bijvoorbeeld radiatorfolie met handige magneettape. Daarmee kun je de folie ook weer makkelijk weghalen vanachter de radiator, bijvoorbeeld bij een schoonmaakbeurt. Met dubbelzijdig tape is dat niet mogelijk.

Radiatorfolie kost ongeveer € 20. Je krijgt dan zo’n 2,5 m² folie, genoeg voor 2 grote of 4 kleine radiatoren. Er wordt tape meegeleverd, zodat je het makkelijk kunt aanbrengen.

 

Hoe moet ik radiatorfolie aanbrengen?

Radiatorfolie is makkelijk aan te brengen. Vroeger werd de folie op de muur geplakt, maar tegenwoordig plak je deze dus op de achterkant van de radiator. De folie is dan onzichtbaar. De radiatoren kunnen tijdens dit klusje dus gewoon aan de muur blijven!

Dit heb je nodig:

  • wasknijpers
  • doekje
  • mesje of schaar
  • dubbelzijdig tape of magneettape (wordt meegeleverd bij aankoop)

Zo ga je radiatorfolie aanbrengen:

Maak eerst eventueel de rand aan de achterkant van de radiator schoon, zodat het tape goed blijft plakken. Zet de wasknijpers vast aan het uiteinde van de folie. Dankzij de wasknijpers blijft de folie goed strak als je het achter de verwarming naar beneden laat zakken. Plak een stukje dubbelzijdig of magneettape aan de boven- en onderrand van de radiator of langs de rand van de folie. De tape is warmtebestendig. Laat de radiatorfolie naar beneden zakken en plak het vast aan de tape. Snijd onderaan de folie af en begin dan aan de volgende baan. Op deze manier wordt de folie netjes achter de radiator weggewerkt. Je ziet er niets van!

radiatorfolie met magneettape
radiatorfolie Ecosavers met magneettape

 

 

Meer besparen?

Wil je nog meer gaan besparen? Er gaat niet alleen warmte verloren achter de radiator, maar ook onderweg naar de radiatoren toe. Dus isoleer gelijk een deel van de cv buizen die zich in een onverwarmde ruimte bevinden. Dit kun je heel makkelijk zelf doen en bespaart tientallen euro’s extra!

Meer over cv buisisolatie
 

 Bekijk ook de andere gas bespaartips en bespaar nog honderden euro’s meer!