Bespaar € 250+ op energieverbruik elektrische keukenboiler

zuinige close-in boiler
Zuinige close-in boiler bespaart geld!

Heel veel huishoudens hebben er een: een close-in boiler. Deze keukenboiler die onder de gootsteen staat zorgt voor direct warm water. De meeste close in boilers hebben een inhoud van 10 liter. Het is een handig apparaat, maar de boiler verbruikt veel energie.

Terwijl andere apparaten juist steeds zuiniger worden, staat de keukenboiler nu in de top 3 grootste energievreters. Het verbruik is ongeveer 560 kWh (ruim € 110) per jaar. Je kunt daar heel simpel op besparen!

Bijvoorbeeld door bij vervanging een energiezuinige keukenboiler te kiezen. Hieronder vind je tips hoe je dat kunt doen. Ook kun je het energieverbruik van de close-in boiler verlagen door een klein stukje leiding te isoleren. Dat kun je heel makkelijk, snel en goedkoop zelf doen.

Daarnaast staan op deze pagina ook tips hoe je de close-in boiler zuinig kunt gebruiken en lees je hoeveel geld een oude keukenboiler nog waard is! Waarschijnlijk blijft de close-in boiler heel veel jaren bij jou in de keuken staan. De tips hieronder besparen over de hele levensduur honderden euro’s.

Ga direct naar:

Bespaar € 150: close-in vervangen door een energiezuinige keukenboiler

energielabel zuinige keukenboiler
Energielabel zuinige keukenboiler

Is je close-in boiler aan vervanging toe? Als je een nieuwe keukenboiler gaat kopen, let dan goed op het energieverbruik. Tegenwoordig moeten deze apparaten ook een energielabel hebben. Dit wordt wel getoond op de verpakking, maar online ontbreekt dat nog wel eens in de beschrijving.

Veel mensen kopen hun boiler liever online; wel zo makkelijk! Maar daar ontbreekt vaak informatie over het energieverbruik. Een voorbeeld waar je wel het energielabel kunt vergelijken is bol.com. Dat maakt het zoeken naar een energiezuinige keukenboiler makkelijker!

De meeste keukenboilers hebben energielabel A of B. Wat betekent dat voor het energieverbruik en de kosten?

Een keukenboiler met label A is het zuinigst en verbruikt ongeveer 12% minder energie dan eenzelfde boiler met label B. Dat komt neer op ongeveer 70 kWh per jaar aan stroom. Dat lijkt misschien niet veel, maar over de hele levensduur is dat zo’n € 150 aan besparing op elektriciteit! Van dit geld kun je weer een nieuwe kopen…

De prijs van close-in boilers met label A is niet hoger dan die van minder zuinige boilers. Hieronder vind je voorbeelden van energiezuinige keukenboilers met label A.

Energiezuinige close-in-boilers met energielabel A

Stiebel boiler

Te koop bij o.a.

bol.com

Plieger boiler

Te koop bij o.a.

bol.com

Daalderop boiler

Te koop bij o.a.:

bol.com
installatievakwinkel
sanitairwinkel

Inventum boiler

Te koop bij o.a.:

bol.com
sanitairwinkel

Bespaar € 120 op energieverbruik keukenboiler: isoleer een stukje leiding

zuinige close in boiler
Energieverbruik keukenboiler 10% verlagen door de leiding te isoleren!

De keukenboiler moet het water regelmatig bijverwarmen om het op gelijke temperatuur te houden. Dat gebeurt ook als je geen warm water uit de boiler hebt gebruikt! Dat komt omdat de boiler altijd warmte verliest. Bijvoorbeeld via de leidingen vlakbij de boiler. Zowel de warme als de koude leiding voelen warm aan, dus daar gaat warmte verloren. Hier kun je heel eenvoudig de uitstraling van de warmte verminderen. Dat bespaart 10% op het totale stroomverbruik!

Het enige wat je hoeft te doen is een stukje buisisolatie aan te brengen rond de leiding. De isolatie kun je voor minder dan 1 euro per meter kopen bij de bouwmarkt of online zoals Installatievakwinkel. Kies voor de juiste doorsnede: de dikte van de leiding van een keukenboiler is 12 of 15 mm.

De isolatie kun je zelf opensnijden en kinderlijk eenvoudig over de leiding schuiven. Isoleer de warm- en koudwaterleiding elk ongeveer 30 tot 50 cm. Je hebt aan 1 meter isolatie dus genoeg.

Over de hele levensduur (ten minste 10 jaar) is de extra besparing minimaal € 120!

besparen verbruik elektrische boiler

*In gebruiksaanwijzingen vind je hoeveel warmte een boiler kwijtraakt, ook als je hem niet gebruikt. Dit heet het stilstandsverlies en dat is ongeveer 20 Watt* per uur. Per jaar is dat dus 175 kWh. Door de leidingen te isoleren, kan een gedeelte van de warmte niet meer zo makkelijk uitstralen. Dat bespaart 30%.
*bron: Daalderop.nl

Tips close in boiler zuinig gebruiken

Als je al een elektrische keukenboiler hebt, dan kun je daarvan ook het energieverbruik verlagen. Gebruik de tips hieronder!

1. Tijdschakelaar boiler bespaart geen elektriciteit

Veel mensen denken dat een tijdschakelaar energie bespaart. De gedachte is dat de boiler veel minder stroom verbruikt als deze ’s nachts is uitgeschakeld. Dat is een fabel! Het weer opwarmen van het water kost bijna net zoveel als wat je bespaart door de boiler ’s nachts uit te zetten. De kleine besparing wordt zelfs tenietgedaan door het energieverbruik van de tijdklok.

2. Zuinige temperatuur

Zet de boiler op 60°C. Dat is zuinig. Close-in boilers zijn vaak in te stellen tot 80°C, maar het is zonde om hem zo hoog te zetten. De afwas wordt met een lagere temperatuur net zo schoon. En het scheelt je tientallen euro’s per jaar.

Zet de boiler niet lager dan 60°C vanwege kans op de legionella bacterie.

3. Op vakantie? Zet de boiler uit!

Ga je langere tijd op vakantie? Je hebt al stroom bespaard als je de boiler langer dan één dag uit hebt staan. Het opwarmen kost dan minder energie dan dat je bespaard hebt. Draai de thermostaat op de vorstvrij stand als je meerdere dagen weg bent.

Oude keukenboiler is geld waard!

oude close-in boiler inleveren
Lever je oude close-in boiler in en ontvang geld!

Wist je dat keukenboilers voor 99,9% uit waardevolle materialen bestaat? Voorbeelden zijn koper, roestvrijstaal en messing. Deze materialen zijn veel geld waard!

Een handelaar in oud ijzer of metaal biedt geld voor oude keukenboilers. Weegt je 10 liter boiler ongeveer 6,5 kilo? Dan zit daar waarschijnlijk een koperen ketel in. De prijs van oud koper is circa 4 euro (per kilo). Dat betekent dat een oude koperen 10 L boiler € 25 oplevert!

Het koper wordt omgesmolten en hergebruikt. Heel goed voor het milieu dus, maar ook voor jouw portemonnee!

Ga eens langs bij een oud ijzer- of metaalhandelaar in jouw buurt!

 Bekijk ook de andere tips om elektriciteit te besparen en bespaar nog tientallen euro’s meer!