Goedkoop gas besparen!

Nu beginnen met gas besparen is een slimme zet. De komende jaren gaat er namelijk veel minder gas opgepompt worden uit de Nederlandse bodem. In 2030 wordt de gaswinning uit het grootste gasveld van Europa (dat in het noordoosten van Groningen ligt) gestopt.

Nederland wil liever geen gas uit het buitenland kopen en daarom gaat de overheid alle burgers stimuleren om van het gas af te gaan. Daarom wordt de gasprijs langzaam verhoogd en hoeven nieuwe huizen niet meer op het gasnet aangesloten te worden. Om het gasverbruik te verminderen wordt aangeraden je huis te isoleren. Door dubbel glas te plaatsen en de muren, het dak en de vloer te isoleren wordt al 50% op het gasverbruik bespaard.

Ook wordt er gestimuleerd om cv-ketels te vervangen door elektrische alternatieven zoals de warmtepomp. Maar er is twijfel of warmtepompen wel het meest ideale alternatief zijn en echt zoveel besparen als beweerd wordt. Bovendien kosten deze maatregelen veel geld en niet iedereen kan dat betalen.

Toch zijn er ook goedkope manieren om je gasverbruik te verminderen zonder in de kou te hoeven zitten. Wist je bijvoorbeeld dat je op een slimme manier jouw hr-ketel veel zuiniger kunt laten werken? Hieronder lees je hoe je dat zelf kunt doen. Zo zijn er meer handige tips waarmee je simpel 25% tot 50% gas bespaart zonder het zelf te merken, behalve in jouw portemonnee! Voor een tussenwoning besparen een aantal tips al gauw € 400 per jaar!

Bekijk hieronder de gas bespaartips. De meeste tips kun je makkelijk zelf uitvoeren. Je merkt snel resultaat, want elke euro die je investeert verdien je dubbel en dwars terug. Vaak zelfs al na een paar maanden! Zo kun je het gasverbruik verminderen met weinig geld en zonder de verwarming lager te hoeven zetten.

Stuur deze pagina door!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Tip 1: laat je hr-ketel zuiniger werken en bespaar veel gas

gas besparen HR ketel
Laat je hr-ketel zuiniger werken en bespaar 20% gas!

Wist je dat met een aantal simpele ingrepen de hr-ketel zo’n 20% zuiniger kan werken? In veel huizen staat de ketel afgesteld op fabrieksinstellingen. Dat is voor de meeste woningen veel te hoog en kost extra gas.

Ook blijkt dat bij het overgrote merendeel het warme water van de cv ketel niet goed verdeeld wordt over de afgiftepunten zoals radiatoren. Daardoor moet de ketel extra gas verbruiken om toch alle kamers warm te krijgen. Dat kost in een rijtjeswoning € 175 meer aan gas dan nodig.

Installateurs doen hier meestal niets aan; zij hangen alleen de hr-ketel op maar stellen niet het cv-systeem goed af. Maar het is mogelijk dit zelf op te lossen op een redelijk makkelijke manier!

Bespaar € 175 – € 400: HR-ketel zuinig afstellen

Kosten: maximaal paar honderd euro

 

Tip 2: gas besparen door de warmte naar binnen te stralen

gas besparen radiatorfolie
Bespaar veel gas met onzichtbare radiatorfolie

In veel huizen staan radiatoren. Die geven warmte af aan de ruimte. Hoe hoger de temperatuur van het cv-water, hoe meer warmte de radiatoren uitstralen.

Zowel naar de kamer als naar een muur of raam achter de radiator wordt warmte gestraald. Via een ongeïsoleerde muur verdwijnt veel warmte naar buiten. Door radiatorfolie achter de radiator te plakken kun je de warmte-uitstraling tot 96% verminderen. De warmte wordt dan alleen nog maar de kamer in gestraald. Ook bij geïsoleerde muren en dubbel glas kun je gas besparen door gebruik te maken van radiatorfolie!

Bespaar € 75: radiatorfolie aanbrengen

Kosten: enkele tientjes

 

Tip 3: verminder warmteverlies bij cv-leidingen en bespaar gas

Gas besparen door warmteverlies in de leiding te verminderen

De hr-ketel produceert warmte, maar deze energie moet naar radiatoren of andere verwarmingstypen gebracht worden. Dat gebeurt via de cv-leidingen. Maar deze stralen warmte uit. Onderweg naar de radiatoren koelt het warme water dus af.

Leidingen van de cv lopen vaak meters door koude, onverwarmde ruimtes. Daar gaat veel warmte verloren. Je kunt gas besparen door de leidingen in deze ruimtes te isoleren. Dit is heel erg makkelijk zelf te doen en bespaart tot € 2 per meter.

Bespaar € 45: cv leiding isoleren

Kosten: enkele tientjes

 

Tip 4: bespaar gas door kieren te dichten

gas besparen tochtwering
Gas besparen door kieren te dichten

Ramen en deuren die niet goed sluiten, laten veel koude lucht binnenstromen en warmte ontsnappen. Ook via de brievenbus komt veel kou binnen. Met eenvoudige en goedkope middeltjes kun je deze kieren dichten en gas besparen.

Bespaar € 35: tochtwering

Kosten: paar tientjes

 

Tip 5: simpel gas besparen met een slimme douchekop

gas besparen douchekop
Lekker douchen, tot 50% minder gas verbruiken

Douchen doen we elke dag. Om onszelf schoon te houden en om te genieten van het aangename warme water. Blijf vooral lekker douchen, maar denk er eens over na om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Deze laten de helft minder water door dan een standaard douchekop.

Omdat deze douche minder water verbruikt, hoeft er ook minder water opgewarmd te worden. Dat bespaart dus gas! Een zuinige douchekop kost niet veel maar met twee personen bespaar je er wel al € 60 per jaar mee!

Bespaar € 70 – € 140: waterbesparende douchekop

Kosten: vanaf 15 euro

Tip 6: haal meer warmte uit je radiator en bespaar gas!

gas besparen radiatorventilator
Bespaar tot 30% met een radiator ventilator

Radiatorventilatoren zijn relatief nieuw. Deze kleine ventilatortjes zorgen ervoor dat de warmte uit je radiator (of convector) sneller verspreid wordt. Daardoor kun je sneller je kamer verwarmen. Ook voelt het een stuk comfortabeler aan.

De radiatorventilator is niet heel goedkoop maar kan wel behoorlijk veel besparen. Wist je dat de helft van je gasverbruik nodig is voor het opwarmen van je huis in de ochtend? En dat de radiatorventilator tot twee keer zoveel warmte uit je radiator kan halen?

Als het goed uitpakt kun je er tot € 200 mee besparen. Je kunt ze eenvoudig wegwerken onder of bovenop een radiator.

Bespaar € 75: radiatorventilator

Kosten: paar honderd euro

 

Veel gas besparen voor weinig geld

Gas besparen is meestal niet goedkoop. Isoleren levert wel een grote besparing op maar kost een paar duizend euro. Een zonneboiler, die warm water levert om te douchen of verwarming, kost € 4000 en heb je pas na 10 tot 15 jaar terugverdiend. Wil je helemaal zonder gas gaan wonen met een warmtepomp, dan ben je zo’n € 10.000 kwijt. Dit geld kun je zelfs (nog) niet terugverdienen in jouw leven via je energierekening.

Veel mensen voelen zich opgejaagd door deze geldbedragen. Zij kunnen die niet betalen en voelen zich klemgezet terwijl de energiekosten toenemen. Maar wees gerust! Er zijn nog veel maatregelen te nemen die weinig geld kosten maar wel veel gas besparen!

Voorbeeld: radiatorfolie van 2 m² kost € 20 en verlaagt je gasverbruik per jaar met zo’n € 70. Ook een zuinige douchekop kost en bespaart net zoveel.

Onrust over het gas

Het aardgas is in Nederland nog steeds de belangrijkste energiebron. Op dit moment wordt per jaar zo’n 40 miljard kuub gas opgepompt uit de Hollandse bodem, zowel onder land als zee. Alle huishoudens (7,8 miljoen) verbruiken in totaal 12 miljard kuub per jaar voor verwarming en warm water. Dat is 30% van het totaal. De rest is voor andere gebouwen zoals kantoren, de industrie, landbouw en energiecentrales.

Nederland wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van buitenlands gas. Maar door de aardbevingen in Groningen en de protesten daartegen, is er een probleem ontstaan. Uit een van de grootste gasvelden ter wereld en de grootste van ons land, het Groningenveld bij Slochteren, moet daarom binnen 10 jaar de gaswinning stopgezet zijn. Dit veld levert nu nog circa 50% van het totale jaarlijks gasverbruik.

De rest van het gas komt uit kleine velden, die zich vooral bevinden in het oosten van het land en op de Noordzee. (bron: NAM). De regering heeft besloten dat de komende decennia er nog gas gewonnen mag blijven worden uit de kleine velden zolang dit nodig is. Er mag niet geboord worden naar nieuwe gasvelden op land, maar wel op de zeebodem.

Alternatieve energiebron voor het gas

Het gas uit het Groningenveld is laagcalorisch, met een hoog gehalte aan stikstof. Dit type gas is geschikt voor de apparatuur die wij thuis gebruiken. Gas uit kleine velden is hoogcalorisch. Dit wordt voor 70% omgezet naar laagcalorisch, zodat het gebruikt kan worden om onze huizen te verwarmen en voor de industrie.

De bedrijven die laagcalorisch gas gebruiken, moeten overschakelen op alternatieve energiebronnen of op hoogcalorisch gas. Indien nodig kan er hoogcalorisch gas uit het buitenland geïmporteerd worden.

Ook wordt de gasprijs verhoogd zodat het aantrekkelijker wordt om gas te besparen of zelfs gasvrij te gaan wonen. Aangezien er steeds minder gas gewonnen gaat worden in eigen land, moet ook het gasverbruik verminderen. Met deze maatregelen wil de regering dat voor elkaar krijgen.

Gasverbruik verminderen

Het plan is om op lange termijn helemaal geen gas meer te gebruiken. Het is de vraag of dat mogelijk is. Maar eerst is het belangrijk dat het gasverbruik lager wordt. Dat heeft twee voordelen, want zo blijft de afhankelijkheid van het buitenland beperkt en daalt de jaarlijkse CO2-uitstoot wat beter is voor het klimaat en milieu.