Gas besparen: goedkoop het gasverbruik verminderen

Kun je gas besparen zonder dat je daar iets van merkt? Er zijn slimme maatregelen die heel weinig kosten en veel meer gas besparen dan wanneer je de verwarming lager zou zetten of korter zou douchen. Met onderstaande tips bespaar je niet alleen 25% tot 50% op gas, maar ook net zoveel op CO2-uitstoot die bijdraagt aan klimaatverandering. En vergeet niet hoeveel geld je bespaart, namelijk honderden euro’s per jaar!

Het beste zou zijn als iedereen zijn of haar woning helemaal zou isoleren. Dat scheelt al driekwart op je gasverbruik. En nog beter: je kunt dan gebruikmaken van een warmtepomp zodat je helemaal geen gas meer nodig hebt. Maar deze maatregelen kosten tienduizenden euro’s en niet iedereen kan dat betalen. Bovendien heeft de warmtepomp veel stroom nodig waardoor de besparing op CO2 tegen blijkt te vallen. Toch kun je met erg weinig geld ook veel CO2 en gas besparen!

Wist je bijvoorbeeld dat je nog veel gas kunt besparen met je HR ketel? Weinig mensen weten dat cv-installaties nog 20% zuiniger met gas kunnen omgaan als de HR ketels goed worden ingesteld. Het kost vrij weinig, maar levert een hoge besparing op!

Bekijk hieronder de gas bespaartips. De meeste tips kun je makkelijk zelf uitvoeren. Je merkt snel resultaat, want elke euro die je investeert verdien je dubbel en dwars terug. Vaak zelfs al na een paar maanden! Zo kun je het gasverbruik verminderen met weinig geld en zonder de verwarming lager te zetten.

Gas besparen: de tips

 

Gas besparen met… Hoe gas te besparen? Besparing
1.  gas besparen met radiatorthermostaat
gas besparen met radiatorthermostaat
Met de radiatorthermostaat gebruik je de radiatoren alleen als je ze nodig hebt. Zo kun je het gasverbruik verlagen met maar liefst 30%!
 
€ 360
2. gas besparen met radiatorfolie
gas besparen met radiatorfolie
Radiatorfolie bespaart gemiddeld tot € 65,- per jaar op de stookkosten! De folie komt onzichtbaar op de achterkant van de verwarming en houdt daar 96% van de warmte tegen. Het aanbrengen is niet moeilijk!
Terugverdiend binnen 4 maanden
 
€ 65
3.
gas besparen met cv buisisolatie
Isoleer de leidingen van de cv. Dat is heel simpel te doen en vermindert het gasverbruik voor verwarming met tientallen euro’s.
Terugverdiend binnen 6 maanden
 
€ 40
 4.  gas besparen met waterbesparende douchekop

gas besparen met waterbesparende douchekop

gas besparen regendouche
gas besparen met waterbesparende regendouche
 
 
De makkelijkste tip om gas te besparen, is je douche te vervangen door een waterbesparende douchekop. Zo kun je het gasverbruik voor douchewater verminderen met 50%!
Terugverdiend binnen 4 maanden
 
€ 60
 5.  gas besparen met tochtwering

gas besparen met tochtwering

 

 

Sluit kieren en gaten en houd tocht tegen.
Terugverdiend binnen 6 maanden
 

€ 28
 6.  gas besparen met cv ketel zuinig afstellen

gas besparen met zuinig afstellen HR-ketel

Driekwart van de HR-ketels is nooit zuinig afgesteld. Daardoor wordt veel gas verspild! Het zuinig afstellen kan je gasverbruik met 20% verminderen. Je huis wordt net zo warm, maar wel met een veel lager gasverbruik.
 
Terugverdiend binnen 3 tot 24 maanden
€ 150
 7.  energiezuinig stoken

gas besparen met zuinige verwarming

 

Wat is de ideale nachttemperatuur? Daarover verschillen de meningen. Lees deze en andere tips over hoe je de thermostaat slim kunt instellen om ongemerkt veel gas te besparen.
Terugverdiend binnen 0 maanden
 

€ 190
 8.  

gas besparen met radiator ventilator

 

Met de radiator ventilator warmt je woning sneller op en voelt het binnen warmer aan. Dat bespaart veel gas terwijl het comfortabeler aanvoelt!
Terugverdiend binnen 24 maanden
 

€ 75

Tips om veel gas te besparen met weinig geld

Waarom zou je duizenden euro’s investeren, terwijl je ook met enkele tientjes al veel gas kunt besparen? Onze tips om gas te besparen zijn voor iedereen te gebruiken. Of je nu veel of weinig geld hebt. Neem bijvoorbeeld de radiatorfolie, die onzichtbaar achter jouw radiator zijn werk doet. De folie kost eenmalig ongeveer € 20,-, maar bespaart tot € 60,- per jaar! Na een paar maanden heb je de kosten dus al terugverdiend. En het mooie is, dat radiatorfolie altijd gas bespaart. Elk jaar weer!

Ook de tips om gas te besparen op warm water zijn erg handig. De meeste mensen hebben een gewone douchekop uit bijvoorbeeld de bouwmarkt. Lekker goedkoop, zouden ze gedacht hebben. Maar ze hadden nog nooit de tips gelezen hoeveel gas je kunt besparen met een waterbesparende douchekop! Deze verbruiken 50% minder water, en verminderen dus ook het gasverbruik voor warm water voor de douche met de helft. Over een heel jaar bespaart een waterbesparende douche € 100,-. De meeste mensen hebben daar geen benul van. Terwijl een goede waterbesparende douchekop van een bekend merk al te koop is voor € 15,-.