Tijdklok op de settopbox (digitale tv ontvanger) bespaart stroom!

De set top box. Dit is je digitale tv ontvanger, ook wel decoder genoemd. Een relatief klein apparaat, maar het tv kastje gebruikt dag en nacht stroom. Het grootste deel van de dag gebruik je het apparaat niet. Daar kun je dus veel elektriciteit mee besparen!
Uit onderzoek van klimaatbureau HIER in 2011 bleek dat set top boxen erg veel energie verbruiken. Het verbruik bleek zelfs tot 29 Watt te zijn! Dat is € 55 stroomkosten per jaar. Het apparaat om tv te kunnen kijken verbruikt 24 uur per dag stroom, terwijl je waarschijnlijk slechts enkele uren echt tv kijkt!
Het bespaart dus veel om de settopbox uit te zetten op de uren dat er geen tv gekeken wordt. Denk bijvoorbeeld aan nachtelijke uren of overdag op werkdagen als je toch niet thuis bent. Je kunt het apparaat dan vele uren uit zetten en daarmee veel geld besparen!
Moderne, digitale tijdklokken nemen je het werk uit handen. Er zijn digitale tijdklokken die je kunt instellen op tijd en datum. En zelfs op dagen doordeweeks en in het weekend. Ze blijven precies op tijd dankzij het DCF-signaal en schakelen dus ook automatisch om op zomer- en wintertijd. Stel zelf op de minuut nauwkeurig het tijdstip van inschakeling en uitschakeling in. Heel handig!

Hoeveel geld is te besparen met de set top box?
Hoeveel stroom je kunt besparen op de digitale tv ontvanger, hangt af van het werkelijke verbruik. Daarom kun je dat beter eerst zelfs meten met een energiemeter.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders ongeveer 3 uur per dag tv kijken. Meestal kijken we op dezelfde tijden tv, vooral ’s avonds. De decoder staat echter de hele dag en nacht aan.
Aantal ongebruikte uren settopbox/decoder | Besparing elektriciteit |
---|---|
3 uur tv kijken 21 uur uitgeschakeld (88%) |
max. € 47* |
*bij settopbox met verbruik 29 Watt
Makkelijk besparen met een digitale tijdklok
Met een schakelklok kun je dus heel eenvoudig tot tientallen euro’s stroom besparen, alleen al op het stroomverbruik van je decoder! Misschien heb je wel een schakelklok in huis, dan kun je die gebruiken. Anders kun je in verschillende winkels tijdklokken kopen vanaf een paar euro. Digitale tijdklokken zijn wat duurder, maar wel uitgebreider en nauwkeuriger in te stellen.
