Buisisolatie: cv leidingen isoleren bespaart gas!

buisisolatie verwarmingsbuizenMet buisisolatie is heel eenvoudig gas te besparen. In elke woning zijn er heel veel meters aan verwarmingsbuizen. Al die buizen stralen een hoop warmte uit. Door een aantal meters buis te isoleren, kun je een hoop energie besparen. Dankzij de buisisolatie wordt warmteverlies verminderd. Het is erg makkelijk rondom de verwarmingsbuizen te klemmen en bespaart veel.

Je bespaart tientallen euro’s per jaar!

Hoeveel bespaart leidingisolatie?

Uit vele onderzoeken en testen blijkt dat leidingisolatie zinvol helpt tegen warmteverlies. Buisisolatie bespaart tot ongeveer 2 euro per meter per jaar (dat is 3 m³ gas). Als je weet dat buisisolatie ongeveer 1 tot 2 euro per meter kost, is het duidelijk dat dit een hele slimme en rendabele investering is. Je hoeft de isolatie maar één keer aan te brengen terwijl je energiekosten blijvend lager worden!

In een gemiddelde woning kun je makkelijk 10 tot 20 meter isoleren. Dat bespaart tot € 40 per jaar! Let erop dat je beide leidingen isoleert (zowel aanvoer als retour).

Er zijn verschillende diktes te koop tussen de 9 en 35 millimeter. Hoe dikker de isolatie, hoe meer het bespaart.

Waar moet je verwarmingsbuizen isoleren?

buisisolatie
Buisisolatie bespaart gas, maar helpt ook bevriezing te voorkomen

Welke verwarmingsbuizen moet je isoleren en waar?

Het is niet nodig om alle verwarmingsbuizen te voorzien van buisisolatie! Je hoeft alleen de verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan een onverwarmde zolder, bergruimtes, de kruipruimte of de garage. De warmte die daar vrijkomt kan niet nuttig worden gebruikt. Hoe kouder de ruimte is, hoe meer warmte er uit de buis verloren gaat. Nog een voordeel is dat leidingisolatie er ook helpt bevriezing van de cv-leidingen te voorkomen.

Isoleer zowel de aanvoer- als retourleiding. Beide leidingen verliezen warmte, dus isoleer ze alle twee!

CV leidingen kunnen 15 tot 35 mm breed zijn. Meet dit eerst op voordat je buisisolatie gaat kopen!

Soorten isolatie

Er zijn verschillende soorten buisisolatie te koop. Bij de bouwmarkt kun je een standaard isolatie krijgen. Online heb je meer keuze uit verschillende merken, die vaak beter van kwaliteit zijn.

Zo heb je bijvoorbeeld Climaflex. Dit merk biedt stevige isolatie aan dat makkelijk rond de cv leidingen past voor een betaalbare prijs. Climaflex heeft ook zelfklevende buisisolatie, wat het aanbrengen makkelijker maakt. Hieronder lees je er meer over.

Een ander merk is Armaflex. Dit biedt ook dikkere isolatie aan. Daarmee kun je meer besparen, maar het is niet altijd mogelijk deze dikke isolatie goed rond de leidingen aan te brengen. Dat komt bijvoorbeeld omdat de cv leidingen soms dicht bij elkaar liggen of juist dicht tegen een muur. Daardoor zou je in de problemen kunnen komen met dikke isolatie.

Dunnere isolatie bespaart misschien iets minder, maar is wel een stuk goedkoper. En toch kun je er nog tientallen euro’s per jaar mee besparen.

Zelfklevende buisisolatie

buisisolatie zelfklevend
Thermaflex leidingisolatie zelfklevend
verwarmingsbuis isolatie
Climaflex zelfklevende buisisolatie

Met gewone leidingisolatie kun je al aan de slag, maar makkelijker is om zelfklevende buisisolatie te gebruiken. Deze is al voorgesneden en heeft een zelfklevende plakrand. Daarmee plak je de isolatie makkelijk en snel dicht. Zelfklevende buisisolatie is er al vanaf € 1,80 per meter.

Leidingisolatie is te verkrijgen in vele soorten doorsnedes.

Bochten en splitsingen

buisisolatie bocht
Bocht
buisisolatie t-stuk
T-stuk

De kans is goot dat je isolatie wilt aanbrengen aan buizen die bochten bevatten. Dat kan lastig zijn om te snijden. Als je de buisisolatie mooi wilt verwerken, kun je ook kant-en-klare bochten en t-stukken kopen. Wel zo makkelijk!

Bekijk isolatie t-stukken

Bekijk isolatie bochten

Buisisolatie hittebestendig

De isolatie is goed bestand tegen hoge temperaturen. Het materiaal kan temperaturen tot 95°C goed aan. En van veel merken is de isolatie vlamdovend.

De Belgische Consumentenbond deed onderzoek naar isolatie van cv leidingen. Klik hier om dat te lezen.

Waar kun je leidingisolatie kopen?

Hieronder vind je een aantal winkels en webshops waar je leidingisolatie kunt kopen.

 Bekijk ook de andere gas bespaartips en bespaar nog honderden euro’s meer!