Buisisolatie: cv-leidingen isoleren bespaart gas!
Met buisisolatie is heel eenvoudig gas te besparen. In elke woning zijn er heel veel meters aan verwarmingsbuizen. Al die buizen stralen een hoop warmte uit. Door een aantal meters buis te isoleren die door onverwarmde ruimtes lopen, kun je een hoop energie besparen. Dankzij de buisisolatie wordt warmteverlies verminderd. Het is erg makkelijk rondom de verwarmingsbuizen te klemmen en bespaart veel.
Bespaar vele tientallen euro’s per jaar aan energie!
Hoeveel bespaart leidingisolatie?
Uit veel onderzoeken en testen blijkt dat leidingisolatie zinvol helpt tegen warmteverlies. Hoeveel buisisolatie bespaart, hangt van een aantal factoren af. Bijvoorbeeld de dikte van de buis, de dikte van de isolatie en hoe warm het water is dat normaal gesproken door de leiding stroomt.
Buisisolatie bespaart bijna 4 euro per meter per jaar (dat is 3 m³ gas). Als je weet dat buisisolatie ongeveer 2 euro per meter kost, is het duidelijk dat dit een hele slimme en rendabele investering is. Je hoeft de isolatie maar één keer aan te brengen terwijl je energiekosten blijvend lager worden!
In een gemiddelde woning kun je makkelijk 10 tot 20 meter isoleren. Dat klinkt veel, maar je moet beide leidingen isoleren (aanvoerleiding naar radiatoren en retourleiding naar ketel). Dat bespaart zo € 80 per jaar!
Welke buisisolatie heb ik nodig?
Om te weten welke leidingisolatie je nodig hebt, is het eerst belangrijk de diameter van de buis te meten. Cv-leidingen kunnen 15 tot 35 mm breed zijn. De meeste verwarmingsbuizen hebben een diameter van 15 of 22 millimeter.
Er zijn verschillende diktes buisisolatie te koop tussen de 9 en 35 millimeter. Hoe dikker de isolatie, hoe meer het bespaart. Kijk even hoeveel ruimte er rond de buizen beschikbaar is, anders koop je te dikke isolatie die niet past.
Waar moet je verwarmingsbuizen isoleren?
Welke verwarmingsbuizen moet je isoleren en waar?
Het is meestal niet nodig om alle verwarmingsbuizen te voorzien van buisisolatie! Het is vooral belangrijk de verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan een onverwarmde zolder, bergruimtes, de kruipruimte of de garage. De warmte die daar vrijkomt kan niet nuttig worden gebruikt. Hoe kouder de ruimte is, hoe meer warmte er uit de buis verloren gaat. Nog een voordeel is dat leidingisolatie er ook helpt bevriezing van de cv-leidingen te voorkomen.
Isoleer zowel de aanvoer- als retourleiding. Beide leidingen verliezen warmte, dus isoleer ze alle twee!
Soorten isolatie
Er zijn verschillende soorten buisisolatie te koop. Bij de bouwmarkt kun je een standaard isolatie krijgen. Online heb je meer keuze uit verschillende merken, die vaak beter van kwaliteit zijn. Zo heb je een zelfklevende buisisolatie van het merk Climaflex of Climatube easy. Hier is al een plakstrip aanwezig zodat je de leidingisolatie zonder lijm heel makkelijk en netjes dichtplakt. Hieronder zie je een foto ervan.
Een ander voorbeeld is het merk Armaflex. Dit biedt ook dikkere isolatie aan. Daarmee kun je meer besparen, maar het is niet altijd mogelijk deze dikke isolatie goed rond de leidingen aan te brengen. Dat komt bijvoorbeeld omdat de cv-leidingen soms dicht bij elkaar liggen. Of als de afstand tot de muur te smal is. In deze gevallen zal dikke isolatie niet (goed) passen.
Dunnere isolatie bespaart misschien iets minder, maar is ook goedkoper. En toch kun je er nog tientallen euro’s per jaar mee besparen. Beter iets dan niets!
Zelfklevende buisisolatie
Met gewone leidingisolatie kun je al aan de slag, maar makkelijker is om zelfklevende buisisolatie te gebruiken. Deze is al voorgesneden en heeft een zelfklevende plakrand. Daarmee plak je de isolatie makkelijk en snel dicht. Zelfklevende buisisolatie is er al vanaf € 2,- per meter. Je kunt deze in verschillende maten verkrijgen.
Deze isolatie is vaak niet te koop in de standaard bouwmarkten. Wel kun je deze online vinden bijvoorbeeld bij isolatiemateriaal.nl **
**partnerlink. meer weten? klik hier
Bochten en splitsingen
Bij het isoleren van verwarmingsbuizen kom je ongetwijfeld lastige vormen tegen, zoals bochten. Wil je het jezelf extra makkelijk maken? Dan is het mogelijk om deze vormen kant-en-klaar te kopen.
Buisisolatie hittebestendig
De isolatie is goed bestand tegen hoge temperaturen. Het materiaal kan temperaturen tot 100°C goed aan.
De Belgische Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar isolatie van cv leidingen. Klik hier om dat te lezen.
Waar kun je leidingisolatie kopen?
Hieronder vind je een aantal winkels en webshops waar je leidingisolatie kunt kopen.
- Bij de bouwmarkt;
- Bol.com;
- De Isolatieshop.nl;