Waterbesparende regendouche: duurzaam alternatief

waterbesparende regendouche
Een waterbesparende regendouche: zeer comfortabel en duurzaam douchen!

Sinds 2007 hebben regendouches, die ook wel stortdouches heten, hun intrede gedaan in Nederland. Eerst zag je ze vooral in hotels, maar tegenwoordig willen veel mensen graag thuis een regendouche een hebben! De badkamer is een steeds belangrijkere plek geworden om je te ontspannen. Dankzij de brede waterstraal kun je genieten van een warme regenbui.

Maar omdat de diameter van de douchekop groter is geworden is ook het waterverbruik toegenomen. Gewone regendouches verbruiken meer dan 25 liter per minuut! Dat is twee tot drie keer zoveel als een normale handdouche. Dit is niet duurzaam en bovendien kan het problemen veroorzaken in de badkamer. Je hebt bijvoorbeeld een andere cv ketel nodig en warmtepompen blijken niet praktisch bij gebruik met regendouches. Toch is er een alternatief!

Veel douchemerken bieden namelijk ook waterbesparende regendouches. Deze werken perfect bij een laag waterverbruik van circa 9 liter per minuut, maar zijn net zo modern en comfortabel! Je zorgt er ook voor dat je in de toekomst nog optimaal kunt genieten van de regendouche zonder dat je koud water krijgt en uren moet wachten voordat dit weer is opgewarmd. De waterbesparende regendouche is een slimme keuze!
 

→ Bekijk waterbesparende regendouches en stortdouches

 

De voordelen van een waterbesparende regendouche

Wat zijn precies de verschillen tussen een normale en een waterbesparende regendouche?
Hieronder vind je een kort overzicht en verdere uitleg.

 

Normale regendouche Waterbesparende regendouche
waterbesparende regendouche
– aanpassing leidingen – geen aanpassingen nodig
– grote cv ketel of boiler – werkt al op kleine cv ketel
– niet geschikt voor warmtepomp – geschikt voor warmtepomp
– hoog verbruik water en energie – duurzaam verbruik water en energie

 

Duurzaam water- en energieverbruik

De waterbesparende regendouche is zuinig met drinkwater en energie

In de huidige tijd wordt veel aandacht besteed aan het klimaat en milieu. Wetenschappers hebben ontdekt dat door de grote hoeveelheid CO2 die we uitstoten het klimaat verandert. Dat levert gevolgen op voor ons leven: de temperatuur op onze planeet stijgt en we krijgen meer te maken met lange perioden van droogte.

Het energieverbruik draagt voor een groot deel bij aan klimaatverandering, vervuiling en uitputting van grondstoffen. Ook in andere delen van de wereld willen en kunnen steeds meer mensen energie gebruiken. De regendouche zorgt voor ten minste een verdubbeling van jouw verbruik aan water en energie om te douchen.

Drinkwater is weliswaar niet duur, maar veel mensen willen daar wel graag zuinig mee omgaan. Door bewust te kiezen voor een waterbesparende regendouche, zorg je ervoor dat jouw waterverbruik gelijk blijft aan dat van een standaard handdouche. Ook voorkom je dat jouw energieverbruik flink gaat toenemen.
 

Geen extra kosten en aanpassingen

Bij een normale regendouche zijn er vaak aanpassingen nodig. Bijvoorbeeld in de leidingen. Er moet genoeg water zowel aangevoerd als afgevoerd kunnen worden. Anders werkt de regendouche niet goed of loopt het water te langzaam weg. Een normale afvoer kan ongeveer 35 liter per minuut verwerken, maar dat is voor veel regendouches te weinig behalve voor de waterbesparende variant!

Ook is er vaak een grotere cv ketel nodig die meer warm water kan produceren, want anders werkt de regendouche niet goed. Maar een waterbesparende regendouche kan prima werken op een kleine cv ketel. Hoeveel warm water een cv ketel kan produceren wordt weergegeven in CW-klassen (Comfort Warmwater). Deze klasse geeft aan hoeveel warm water de cv ketel kan leveren per minuut. Zo kun je de capaciteit van je ketel afstemmen op de douche. De klasse vindt je meestal op een sticker op de cv ketel of in de gebruiksaanwijzing.
 

Toch een nieuwe cv ketel? Vergroot de capaciteit door deze te combineren met een zonneboiler

CW-klasse Aantal liter water op 40°C Passende regendouches
2 (geisers) 6 liter per minuut
3 10 liter per minuut 1 waterbesparende regendouche
4 13 liter per minuut
5 17 liter per minuut 2 waterbesparende regendouches
of hoofd- + handdouche tegelijk
6 20 liter per minuut 1 normale regendouche
(alleen hoofd- of handdouche)

waterbesparende regendouche
Veris regendouche
geschikt voor CW 3 ketel

 
 

Een waterbesparende regendouche verbruikt ongeveer 9 liter per minuut. Deze douche kun je dus prima gebruiken met de kleinste cv ketel, namelijk een CW 3!

Let op: bij sommige regendouches kun je de hoofd- en handdouche tegelijk gebruiken. Dat is vaak bij inbouw douches zo. Wil je beide douches tegelijk kunnen gebruiken met een stevige waterstraal, dan moet je rekening houden met een waterverbruik van circa 18 liter per minuut.

De meeste waterbesparende regendouches werken echter al vanaf een minimum verbruik van 5 of 7 liter per minuut. De waterstraal blijft net zo breed maar wordt dan wel wat minder sterk.

Voorbereid op toekomstige verwarmingssystemen

warmtepomp en waterbesparende regendouche

In de toekomst moeten we van het gas af. De gaswinning in Groningen gaat stoppen en iedereen moet gaan overstappen op een alternatief. De warmtepomp is een gasloos alternatief, maar dit apparaat werkt anders dan een traditionele cv ketel.

De warmtepomp heeft namelijk een boiler met warm water. Met een normale regendouche is dat warme water snel op. Zelfs met de grootste boilers is binnen 15 minuten je regendouche koud. Bovendien duurt het uren voordat een nieuwe voorraad water is opgewarmd en je er weer een kwartier gebruik van kunt maken. De eindeloze stroom warm water die je gewend bent uit de cv ketel is er in de toekomst dus niet meer.

Met de waterbesparende regendouche kun je veel langer gebruikmaken van warm water uit de boiler.

Wil je in de toekomst voorkomen dat je onder een koude douche komt te staan, dan is het dus raadzaam om nu alvast te kiezen voor een waterbesparende regendouche. Door het lagere waterverbruik kun je tot wel 40 minuten douchen voordat het water uit de boiler van de warmtepomp koud wordt. Dit is verder te verbeteren door bij een mogelijke verbouwing de koudwaterleiding langs de warme afvoerleiding te laten lopen, zodat je minder heet water nodig hebt. Hoe dat werkt staat hieronder.

 

Douche WarmteTerugWinning (WTW)

douche warmteterugwinning

Door de koudwaterleiding en de afvoerleiding naast elkaar te leggen kan warmte van de afvoer gebruikt worden om koud water te verwarmen. Hierdoor heb je tot 40% minder heet water nodig uit de boiler en kun je daar dus langer mee doen!

Het halen van warmte uit afvoerwater gebeurt met een warmtewisselaar, zodat water van de afvoer en het schone water uit de koudwaterleiding gescheiden blijft. Er zijn verschillende manieren hoe de WarmteTerugwinning geïnstalleerd kan worden, zoals direct onder je douchebak (‘horizontale wtw’) of bij de afvoerleiding (‘verticale wtw’).

De douche-wtw via de afvoer is de goedkoopste manier en is binnen 10 jaar terugverdiend. Bij de horizontale wtw moet je douchebak vervangen worden, zodat de koudwater toevoer vlak onder de doucheafvoer gaat lopen. Dit kost meer werk, is veel duurder en levert een iets lager rendement op.

Dankzij de douche-wtw kun je dus langer gebruikmaken van een voorraad warm water en maak je de kans dus kleiner dat je in de toekomst met een warmtepomp onder een koude regendouche komt te staan.

Hieronder staan voorbeelden van een wtw in de douchegoot:

douchegoot wtw
De koudwaterleiding loopt door de douchegoot-wtw, zodat warmte uit het afvoerwater kan worden hergebruikt

douchepijp wtw
Douchepijp WTW

 

Welke regendouches hebben een laag verbruik en hoog comfort?

Wie denkt dat er weinig keuze is in waterbesparende regendouches en stortdouches heeft het mis! Ze zijn er in alle soorten en maten, van complete regendouchesets met hoofd- en handdouche tot losse douchekoppen. Er zijn regendouches met kleine en grote sproeikoppen, maar ook vierkante, ronde, ovale of rechthoekige. En douches met één waterstraal, of veel meer!

Helaas kun je waterbesparende regen- en stortdouches niet heel erg makkelijk vinden. Dat komt omdat het waterverbruik vaak slecht of helemaal niet staat aangegeven. Maar na grondig zoeken kun je toch behoorlijk wat regendouches vinden die zuinig met water zijn. Om het je makkelijker te maken staan hieronder een heleboel voorbeelden!

De regendouches die hieronder staan verbruiken circa 9 L/min. Dat is ongeveer 50% minder water en energie dan een normale regendouche. Met deze douches maak je dus een moderne en comfortabele, maar ook een duurzame en toekomstbestendige keuze. Dat doucht toch net wat lekkerder!
 

Waterbesparende regendoucheset

Complete waterbesparende regendoucheset inclusief handdouche en thermostaatkraan.

waterbesparende regendoucheset
Rainshower F series 10″ 
max. 9,5 l/min 
waterbesparende regendoucheset
Rainshower Systeem 210 max. 9,5 L/min
waterbesparende regendoucheset
Croma Select S 280
 max. 9,5 L/min
waterbesparende regendoucheset
Rainshower Veris 300
max. 9,5 L/min

 

Inbouw waterbesparende regendouche

Een van de nieuwste en modernste regendouches zijn de inbouw varianten. Deze zijn mooi weggewerkt in de muur en zien er strak uit. Ook hier kun je duurzamere keuzes maken met waterbesparende alternatieven. Je kunt de hoofd- en handdouche samenstellen zoals jij wilt in veel vormen en maten.

Grohe heeft bijvoorbeeld de SmartControl Rainshowers in het assortiment. Dit zijn douches die ingebouwd kunnen worden. De bediening gaat niet met een kraan, maar via knoppen! Daarmee kun je de straalsoort en -sterke bepalen.

Bij deze inbouw systemen zijn zowel de hoofd- als handdouche tegelijk aan te zetten. Kies je voor waterbesparende regendouches zoals hieronder staan, dan verbruiken deze tegelijk maximaal 2 x 9 = 18 liter per minuut. Houd daar rekening mee.

waterbesparende regendouche inbouwbox
Universele inbouwbox 1/2
reduceert verbruik hoofddouche tot 9,5 L/min
waterbesparende regendouche
Toepassing SmartActive waterbesparende regendouche
waterbesparende regendouche inbouw
Rainshower 310 SmartActive
te combineren met universele inbouwbox
waterbesparende regendouche inbouw
Rainshower Cube Smartactive
te combineren met universele inbouwbox

waterbesparende regendouche inbouw
Euphoria Cube Stick
handdouche
waterbesparend
Rainshower 310 Smartcontrol hoofddoucheset (2 straalsoorten) waterbesparend 9,5 L/min
thermostaatkraan
Smartcontrol inbouwkraan
hoofddouche 2 stralen
Smartcontrol inbouwkraan
hoofddouche 2 stralen

Thermostatische kranen zijn er in vele soorten, zoals met vierkant of ronde uitvoering en meerdere knoppen waarmee je straalsoorten kunt bedienen. Bekijk alle inbouw thermostaatknoppen.

 

Duurzame regendouches aan de muur

Rainshower Cosmopolitan 310
ronde douchekop max. 9,5 L/min
waterbesparende regendouche
Rainshower Allure 230
vierkante douchekop max. 9,5 L/min
zuinige regendouche
Euphoria 260
ronde douchekop met 3 straalsoorten, max. 9,5 L/min
waterbesparende regendouche
Euphoria Cube 150
vierkante douchekop max. 9,5 L/min
Rainshower F series 10″ 254
vierkante douchekop max. 9,5 L/min
Rainshower Veris 300 
max. 9,5 L/min
duurzame regendouche
Puravida 400
 max. 9 L/min
Hansgrohe Raindance waterbesparende regendouche
Raindance E300
 max. 9 L/min
waterbesparende regendouche
Raindance 360
max. 9 L/min

waterbesparende regendouche
Rainmaker Select 580 met 3 stralen: waterval, regen en mono. Een van de grootste in zijn soort, max. 9 L/min
waterbesparende regendouche
Raindance S Air 300 
max. 9 L/min

 

Plafond regendouches met laag waterverbruik

waterbesparende regendouche
 F series 10″ plafond 
max. 9,5 L/min
Allure 230 plafond
max. 9,5 L/min
Cosmopolitan 310 
max. 9,5 L/min
Rainshower Veris 300
max. 9,5 L/min

waterbesparende regendouche
Raindance E 300 
max. 9 L/min
waterbesparende regendouche
Raindance S Air 300 
max 9 L/min
waterbesparende regendouche
Raindance E 360 
max. 9 L/min

 

Losse waterbesparende regendouchekoppen

Om vast te maken aan een bestaande aansluiting.

waterbesparende regendouche
Euphoria Cube 150 
max 9,5 L/min
waterbesparende regendouche
F series 10″ 
max. 9,5 L/min
waterbesparende regendouche
Rainshower Allure 230
 max. 9,5 L/min

waterbesparende regendouche
Rainshower Cosmopolitan 310
 max. 9,5 L/min

 

Duurzame stortdouche

Stortdouches zijn de grootste douches die je kunt kopen. Ze verbruiken erg veel drinkwater, namelijk tot 30 liter per minuut! Maar ook hier kun je een bewuste keuze maken, door te kiezen voor een duurzame variant. De stortdouches hieronder zijn zelfs 70% zuiniger met drinkwater!

Rainmaker 460 waterbesparende stortdouche 46 cm breed met muurarm. 3 waterstralen: Rain, watervalstraal en mono
max. 9,5 L/min
duurzame stortdouche
Rainmaker select 460
plafond max. 9,5 L/min
Rainmaker Select 460 stortdoucheset
max. 9,5 L/min

Waterbesparende moderne handdouches

zuinige regendouche
Icon regendouches  Modern, kleurrijk en waterbesparend! max. 9,5 L/min

 

Speciale handdouches met hoog comfort

Als je geen regendouche wilt maar wel een luxere handdouche, dan staan hieronder nog een paar leuke modellen ter voorbeeld. Deze hebben een standaard 1/2″-aansluiting voor handdouches.

Power & Soul handdouche met Bokoma spray

De Bokoma spray is een massage straal, vernoemd naar een apparaat met koperen drukpunten, die de Aboriginals van oudsher gebruiken voor ontspanning en prikkeling van het lichaam.

Dit kan verkwikkend zijn bijvoorbeeld na het sporten. Het ontspant je hoofd, nek en schouders. Deze waterbesparende regendouche verbruikt 9,5 liter per minuut.

waterbesparende regendouche
Power&Soul 160 met Bokoma spray max. 9,5 L/min
bokoma spray
Bokoma spray
luxe waterbesparende regendouche
Luxe waterbesparende douche met 4 standen

 

Power & soul 160 (andere versie) max. 9,5 L/min

Champagne straal

Cosmopolitan 160
max. 9,5 L/min
champagne straal

Vind je het leuk om iets speciaals te hebben onder de douche? Dat kan met deze douche met een champagnestraal! Door miljoenen luchtbelletjes ontstaat een zachte, aangename straal. Dat is vooral prettig en leuk voor kinderen.

Deze waterbesparende Cosmopolitan regendouche heeft maar liefst 4 standen, waaronder dus de Champagne en Regen, Jet, en Pure. Het waterverbruik is maximaal 9,5 liter per minuut.

Zelf zuinige regendouches zoeken

Hoe kan ik zelf duurzame regendouches zoeken? Hoe kun je zelf op zoek gaan naar duurzame regendouches? Probeer er altijd achter te komen wat het waterverbruik is. Voor een regendouche is ongeveer 10 liter per minuut zuinig. Hieronder staan een paar tips.

In de winkel

Ga je naar een winkel om douches te bekijken? Vraag aan medewerkers naar de duurzaamheid en het waterverbruik van de producten. Let goed op, want alleen de claim “waterbesparend” is niet genoeg. Vaak blijkt het verbruik nog steeds hoog (bijvoorbeeld 18 in plaats van 20 liter). Vraag daarom hoeveel liter per minuut de douche doorlaat, of test het ter plekke!Vaak wordt niet naar het waterverbruik gevraagd, maar dat is heel jammer! Door dat wel te doen, gaan winkeliers wellicht meer aandacht aan duurzaamheid besteden.

Onlinewaterbesparende regendouches sanitairwinkel

Op internet zijn heel veel aanbieders van regendouches te vinden. Maar helaas kun je bij bijna geen enkele webshop naar waterbesparende regendouches zoeken. Er is één online shop waar dat op dit moment wel mogelijk is. Dat is Sanitairwinkel.nl. Deze webshop heeft een groot assortiment en je kunt gericht zoeken naar waterbesparende regendouches.