Tuinverlichting op zonne-energie

Tuinverlichting op zonne-energie: hoe leuk is het als je zelf tuinlampen kunt laten werken op zonne-energie?

Nadelen solarlampjes

Veel winkels verkopen kant-en-klare solarlampjes. Deze relatief goedkope lampjes zijn simpel te installeren. Maar deze solarlampjes hebben veel nadelen. Allereerst geven ze niet veel licht en branden maximaal enkele uren per nacht. In de winter is er vaak geen of weinig zon en blijft het donker in de tuin. Ook moet je elk jaar de batterijen vervangen omdat die verzwakken. En door roest werkt het lampje al gauw helemaal niet meer. De meeste mensen kunnen niet lang van deze lampjes genieten!

Zelf tuinverlichting op zonne-energie aanleggen!

tuinverlichting op zonne-energie
Tuinverlichting op zonne-energie: deze lamp geeft best veel licht, maar verbruikt slechts 0,8 Watt!

Wie een beetje creatief is kan zelf tuinverlichting op zonne-energie te maken! Je kunt het helemaal maken zoals jij wilt, groot of klein. De lampen branden altijd, ook in de winter. En je hebt er weinig onderhoud aan. Het is interessant om onafhankelijk te zijn van het stroomnet. Maar om er lang van te kunnen genieten, moet het aanleggen wel goed gebeuren!

Je hebt een zonnepaneel nodig om energie op te wekken. En een accu om energie in op te slaan. Maar hoeveel energie is er nodig? Welke accu is groot genoeg?

Hier heb ik me de afgelopen jaren mee bezig gehouden. Je kunt niet zomaar elk zonnepaneel aansluiten op een accu en een lampje. Daar ben ik wel achter gekomen! Bij mij ging het met vallen en opstaan, maar het is uiteindelijk gelukt zoals je kunt zien op de foto hiernaast. Mijn kennis en ervaring die ik heb opgedaan de afgelopen jaren, zou ik graag willen delen in de hoop andere mensen ermee te inspireren.

Tip: kijk ook eens op kant-en-klare verlichting op zonne-energie. Makkelijk zelf aan te leggen met plug&play installatie.

 

Wat heb je nodig om zelf tuinverlichting op zonne-energie te maken?

Om verlichting op zonne-energie te maken heb je een aantal dingen nodig. Hieronder staat een opsomming.

Zonnepaneel

Een zonnepaneel wekt duurzame stroom op. Deze zonne-energie heb je nodig om de verlichting op te laten werken.

Een voordeel is dat je niet je hele dak vol hoeft te leggen met zonnepanelen. Een of twee kleine zonnepanelen zijn al voldoende om het gehele jaar genoeg stroom op te kunnen wekken voor jouw verlichting.

Benieuwd welk zonnepaneel jij nodig hebt? Lees meer op: klein zonnepaneel

Batterij, accu

De stroom moet opgeslagen worden in een accu. Je hebt de energie nodig als het donker is en het zonnepaneel geen stroom levert. Ook is er wat reserve nodig voor de winter om de tuinverlichting alsnog te laten werken.

Welke accu past bij jou? Lees meer op: de accu

Laadregelaar

De stroom uit het zonnepaneel is niet geschikt om een accu mee op te laden. Een klein zonnepaneel levert ongeveer 18 volt, maar een accu moet geladen worden met een lagere spanning. Een laadregelaar is een klein apparaatje dat zorgt voor de juiste laadspanning voor de accu.

Lees meer op: de laadregelaar

Schemersensor

De tuinverlichting op zonne-energie moet gaan branden zodra het donker wordt. Je zou dit zelf kunnen doen met een schakelaar, maar makkelijker is om dit automatisch te laten werken. Gebruik hiervoor een 12 volt schemersensor. Het is niet zo moeilijk om dit aan te sluiten. Op deze site staat een aansluitschema zodat je begrijpt hoe het apparaat werkt en hoe je hem correct aansluit. Leuk om te leren en zelf te doen!

Bekijk het aansluitschema op: de schemerschakelaar

Kabel

Natuurlijk moet de stroom getransporteerd worden. Bijvoorbeeld van het zonnepaneel naar de accu en van de accu naar de sensor. Bij verlichting op 230 volt moet je gebruikmaken van dikke dure kabels die je bij de bouwmarkt kunt kopen. Dat kan met tuinverlichting op zonne-energie een stuk goedkoper, omdat je werkt met zeer lage spanning van 12 volt. Dit wordt als veilig beschouwd en daarom zijn er minder veiligheidseisen. Wel moet je zorgen dat de kabels goed weggewerkt worden.

Lees meer op: kabels

Zekering

De zekering voorkomt dat jouw systeem schade oploopt bij een ongeluk, maar is ook belangrijk voor jouw eigen veiligheid.

Waar moet je zekeringen plaatsen?
Lees het op: zekering

Buitenlamp

Tot slot misschien wel het leukste; de buitenlamp zelf. Die kun je overal kopen in alle soorten en maten. Misschien heb je er zelf nog wel een staan die je kunt hergebruiken. Dat zou mooi zijn!

Ook heb je een zuinige ledlampjes nodig. De zuinigste zijn meestal die met steekfittingen. Heeft jouw lamp geen steekfitting? Ook dan kun je dit soort lampjes gebruiken!

Lees meer op: buitenlamp en ledlampjes

 

 

 

Wat bespaart tuinverlichting op zonne-energie?

Hoeveel kun je besparen met tuinverlichting op zonne-energie? Dat hangt ervan af welke lampen je op dit moment gebruikt. Gloei- en halogeenlampen zijn duurder in gebruik dan ledlampen.

In het algemeen bespaar je met tuinverlichting op zonne-energie enkele tientjes per jaar. Dat lijkt niet veel, maar in 15 jaar scheelt dat honderden euro’s.

Energiekosten stroomnet per jaar Energiekosten zonne-energie
gloeilampen
3 stuks à 25 Watt
€ 70 € 0
halogeenlampen
3 lampen van 10 Watt
€ 30 € 0
spaarlampen
3 stuks à 7 Watt
€ 20 € 0
led lampjes
lampjes à 5 Watt
€ 4 € 0

Wat kost tuinverlichting op zonne-energie?

Hoeveel kost het om tuinlampen op zonne-energie aan te leggen? Ook dat hangt ervan af hoeveel lampen je wilt hebben.

Eén staande lamp met zonnepaneel, accu, kabels etc. kost ongeveer € 200. Dat is de kale prijs, zonder eventuele acties of kortingen.

Een groter systeem met meerdere lampen kost meer. Dat komt omdat je dan ook een groter zonnepaneel en een grotere accu nodig hebt.

Al met al kan tuinverlichting op zonne-energie goedkoper zijn dan tuinlampen op 230 volt. Dat komt omdat je met de lage spanning van zonne-energie geen last hebt van dure dikke kabels. Ook apparatuur zoals trafo’s heb je niet nodig, want je werkt met de accuspanning. Daarnaast bespaar je elk jaar veel geld, omdat je geen stroom meer gebruikt uit het net.