Tuinverlichting op zonne-energie

Tuinverlichting op zonne-energie: hoe leuk is het als je zelf tuinlampen kunt laten werken op zonne-energie?

Nadelen solarlampjes

Veel winkels verkopen kant-en-klare solarlampjes. Deze relatief goedkope lampjes zijn simpel te installeren. Maar deze solarlampjes hebben veel nadelen. Allereerst geven ze niet veel licht en branden maximaal enkele uren per nacht. In de winter is er vaak geen of weinig zon en blijft het donker in de tuin. Ook moet je elk jaar de batterijen vervangen omdat die verzwakken. En door roest werkt het lampje al gauw helemaal niet meer. De meeste mensen kunnen niet lang van deze lampjes genieten!

Solar tuinverlichting kan wel voor simpele decoratieve verlichting zorgen in jouw tuin. Meer weten? Bekijk → solar tuinverlichting

Zelf tuinverlichting op zonne-energie aanleggen!

tuinverlichting op zonne-energie
Tuinverlichting op zonne-energie: deze lamp geeft best veel licht, maar verbruikt slechts 0,8 Watt!

Wie een beetje creatief is kan zelf tuinverlichting op zonne-energie te maken! Je kunt het helemaal maken zoals jij wilt, groot of klein. De lampen branden altijd, ook in de winter. En je hebt er weinig onderhoud aan. Het is interessant om onafhankelijk te zijn van het stroomnet. Maar om er lang van te kunnen genieten, moet het aanleggen wel goed gebeuren!

Je hebt een zonnepaneel nodig om energie op te wekken. En een accu om energie in op te slaan. Maar hoeveel energie is er nodig? Welke accu is groot genoeg?

Hier heb ik me de afgelopen jaren mee bezig gehouden. Je kunt niet zomaar elk zonnepaneel aansluiten op een accu en een lampje. Daar ben ik wel achter gekomen! Je moet rekening houden met het natuurlijke ritme en evenwicht. De zon schijnt niet het hele jaar even lang en de accu kan beperkt stroom opslaan.

Mijn kennis en ervaring die ik heb opgedaan de afgelopen jaren, zou ik graag willen delen in de hoop andere mensen ermee te inspireren. Het is leuk om zelfvoorzienend te zijn en interessant om verlichting te hebben zonder het stroomnet te gebruiken!

Wat heb je nodig om zelf tuinverlichting op zonne-energie te maken?

Eigenlijk is het niet zo heel moeilijk om zelf tuinverlichting op zonne-energie te maken. Elektriciens hebben een arsenaal aan gereedschap bij zich om aansluitingen te maken en kabels te verbinden. Maar daar hoef jij geen last van te hebben! Veel onderdelen zijn kant-en-klaar online te koop waardoor jij makkelijk het systeem kunt installeren en aansluiten.

Hieronder staat een opsomming wat je nodig hebt om verlichting op zonne-energie te maken.

Zonnepaneel

Voorbeeld: 50 Watt zonnepaneel met voorgemonteerde MC4-stekkers

Om verlichting op zonne-energie te laten werken heb je natuurlijk een zonnepaneel nodig. Deze zijn een stuk kleiner dan de zonnepanelen die je normaal op de daken ziet staan! Deze soorten leveren slechts een laag en veilig voltage van zo’n 18 volt.

Bij veel panelen is al een stukje kabel met een stekker gemonteerd. Dat scheelt een hoop gedoe: zo hoef jij hem alleen nog maar aan te sluiten op de kabel. Kleine zonnepanelen zijn al vanaf enkele tientjes te koop.

Op de deelpagina lees je meer over hoe je het paneel op een dak monteert en welke je nodig hebt voor jouw verlichting.

Lees meer op: klein zonnepaneel

Kabel

Voorbeeld: Offgridtec solarkabel 15 m 4 mm²

Je hebt een kabel nodig die de stroom vanuit het zonnepaneel naar de laadregelaar van de accu brengt. Hiervoor zijn kant-en-klare kabels te koop met gemonteerde stekkers en voorgemonteerde adereindhuls aan het uiteinde. Daardoor kun je de kabel direct verbinden aan het zonnepaneel (met de stekker) en de laadregelaar (met het open einde).

Ook heb je een kabel nodig om de lampen met de accu te verbinden. Deze kabels zijn een stuk goedkoper dan standaard grondkabels. Die zijn erg dik en duur omdat er bij 230 volt extra bescherming nodig is: een kabelbreuk of contact vormt een risico. Maar met 12 volt loop je een stuk minder risico en zijn de veiligheidseisen veel minder streng.

Welke kabeldikte heb je nodig? Lees dit en meer op: kabels

Batterij, accu

Het is noodzakelijk dat de stroom opgeslagen kan worden in een accu. Daarin zit een voorraadje voor ongeveer een week. Dat heb je nodig, omdat in de winter de zon maar weinig schijnt. De zon schijnt dan ook een stuk korter. De stroom moet opgeslagen worden in een accu. Je hebt de energie nodig als het donker is en het zonnepaneel geen stroom levert. Ook is er wat reserve nodig voor de winter om de tuinverlichting alsnog te laten werken.

Welke accu past bij jou? Lees meer op: de accu

Laadregelaar

Laadregelaar met straatlichtfunctie

De stroom uit het zonnepaneel is niet geschikt om een accu mee op te laden. Een klein zonnepaneel levert ongeveer 18 volt, maar een accu moet geladen worden met een lagere spanning van ongeveer 14 volt. De laadregelaar zorgt ervoor dat de accu met de juiste spanning wordt geladen. Ook kun je zien hoeveel stroom er is verbruikt of is opgeladen in de accu.

Door een laadregelaar te kiezen met een slimme functie, hoef je geen aparte sensor te installeren om de verlichting automatisch aan en uit te schakelen!

Lees meer op: de laadregelaar

Zekering

De zekering voorkomt dat jouw systeem schade oploopt bij een ongeluk, maar is ook belangrijk voor jouw eigen veiligheid.

Waar moet je zekeringen plaatsen?
Lees het op: zekering

Buitenlamp

Tot slot misschien wel het leukste; de buitenlamp zelf. Die kun je overal kopen in alle soorten en maten. Misschien heb je er zelf nog wel een staan die je kunt hergebruiken. Dat zou mooi zijn!

Ook heb je een zuinige ledlampjes nodig. De zuinigste zijn meestal die met steekfittingen. Heeft jouw lamp geen steekfitting? Ook dan kun je dit soort lampjes gebruiken!

Lees meer op: buitenlamp en ledlampjes

Wat bespaart tuinverlichting op zonne-energie?

Hoeveel kun je besparen met tuinverlichting op zonne-energie? Dat hangt ervan af welke lampen je op dit moment gebruikt. Gloei- en halogeenlampen zijn duurder in gebruik dan ledlampen.

In het algemeen bespaar je met tuinverlichting op zonne-energie enkele tientjes per jaar. Dat lijkt niet veel, maar in 15 jaar scheelt dat honderden euro’s.

Energiekosten stroomnet per jaar Energiekosten zonne-energie
gloeilampen
3 stuks à 25 Watt
€ 70 € 0
halogeenlampen
3 lampen van 10 Watt
€ 30 € 0
spaarlampen
3 stuks à 7 Watt
€ 20 € 0
led lampjes
lampjes à 5 Watt
€ 4 € 0

Wat kost tuinverlichting op zonne-energie?

Hoeveel kost het om tuinlampen op zonne-energie aan te leggen? Ook dat hangt ervan af hoeveel lampen je wilt hebben.

Eén staande lamp met zonnepaneel, accu, kabels etc. kost ongeveer € 200. Dat is de kale prijs, zonder eventuele acties of kortingen.

Een groter systeem met meerdere lampen kost meer. Dat komt omdat je dan ook een groter zonnepaneel en een grotere accu nodig hebt.

Al met al kan tuinverlichting op zonne-energie goedkoper zijn dan tuinlampen op 230 volt. Dat komt omdat je met de lage spanning van zonne-energie geen last hebt van dure dikke kabels. Ook apparatuur zoals trafo’s heb je niet nodig, want je werkt met de accuspanning. Daarnaast bespaar je elk jaar veel geld, omdat je geen stroom meer gebruikt uit het net.