Tuinverlichting op zonne-energie – De laadregelaar

Als je tuinverlichting op zonne-energie gaat maken, heb je een laadregelaar nodig die de accu goed en veilig kan opladen.

 

De laadregelaar

De laadregelaar is onmisbaar om een accu op te laden met stroom uit het zonnepaneel. Een accu moet namelijk met de juiste spanning en stroom geladen worden. Ook de accusoort speelt een rol: accu’s met een gel laag moeten net weer anders geladen worden dan AGM-accu’s. Bovendien moet de laadspanning aangepast worden aan de temperatuur in de omgeving van de accu: hoe lager de temperatuur, hoe hoger de laadspanning moet zijn.

Ook moet voorkomen worden dat de accu te ver ontladen wordt, want daardoor gaat deze stuk.

Gelukkig hoef jij je hier niet druk om te maken: met een laadregelaar gaat dit namelijk allemaal automatisch. Bij een goede laadregelaar kun je zelf de accusoort en de spanning instellen

Slimme laadregelaar

Laadregelaars zijn te koop vanaf een paar tientjes tot zelfs meer dan 150 euro. Niet alle laadregelaars zijn handig in gebruik. Welke kun je het beste kiezen?

Kies een laadregelaar die geschikt is voor jouw accu. Heb je een solar accu op basis van gel? Dan moet de laadregelaar wel geschikt zijn voor gelaccu’s.

Ook is het handig een regelaar te kiezen die jouw accu goed beschermt. Sommige regelaars zijn standaard ingesteld op 10,5 volt, maar dat is veel te laag. Zou je een accu waarop een lampje is aangesloten zo ver ontladen, dan maak je hem kapot. Bij veel regelaars kun je dit voltage niet instellen en moet je een aparte module hiervoor kopen en installeren.

Daarnaast heb je in de normale situatie een schemersensor nodig die de lamp automatisch inschakelt zodra het donker wordt, en andersom. Dit levert gedoe op, want de sensor moet ergens buiten komen te hangen in een waterdichte behuizing.

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk! Een voorbeeld van een handige laadregelaar is die van Esotec. Deze kun je precies instellen op jouw situatie. Bovendien biedt deze regelaar de ‘straatlampenmodus’: door te kijken naar de spanning van het zonnepaneel weet de regelaar wanneer het donker wordt. Zo heb je geen aparte schemersensor nodig!

 

 

Installatie laadregelaar

De laadregelaar moet zich in dezelfde ruimte bevinden als waar de accu staat. En hij moet droog staan.

Let op de aansluitvolgorde. Dat is belangrijk om fouten en schade te voorkomen. Dit is de juiste aansluitvolgorde:

  1. sluit eerst de accu aan de laadregelaar aan;
  2. verbind het zonnepaneel aan de laadregelaar;
  3. sluit de verbruikers aan de regelaar aan

 Lees altijd even de gebruiksaanwijzing door, voordat je begint met installeren.