Tuinverlichting op zonne-energie – De laadregelaar

Als je tuinverlichting op zonne-energie gaat maken, heb je een laadregelaar nodig die de accu goed en veilig kan opladen.

 

De laadregelaar

laadregelaar 6A van Conrad

De laadregelaar is het hart van het hele systeem. Hij zet de stroom van het zonnepaneel om in de juiste laadspanning, waarmee de accu geladen kan worden. Een temperatuursensor, die vaak ingebouwd is, zorgt ervoor dat de spanning wordt aangepast aan de temperatuur in de omgeving. De laadregelaars zijn direct klaar voor gebruik. Meestal kun je er alle typen accu’s mee opladen.

Let op! Als je gelaccu’s gebruikt, moet de laadregelaar daar wel geschikt voor zijn. Gelaccu’s moeten met een lagere spanning geladen worden dan andere accu’s. Lees goed de handleiding voordat je er een koopt.

Let op: geschiktheid opladen gelaccu’s

Is de laadregelaar geschikt om er gel accu’s mee op te laden? Dit is cruciaal om jouw accu een lang leven te gunnen. In gebruiksaanwijzingen vind je vaak de term gasvormingsregeling. Dat is een laadprogramma waarbij met een hoge laadspanning wordt gebruikt. Funest voor je gel accu! Die wordt dan met een te hoge spanning geladen. Na een tijdje zal je merken dat je solar accu veel sneller leeg raakt dan normaal. Je hebt capaciteit verloren en dat is onherstelbaar.

Veel laadregelaars moeten ingesteld worden als je er een gel accu op aansluit. Soms gebeurt dat met een knop, soms moet je een verbinding doorknippen. Hier zie je een voorbeeld:

Laadregelaar instellen op de gel accu
Deze verbinding moest dus doorgeknipt worden.

Beveiliging tegen diepontladen

De laadregelaar regelt dus de laadspanning van de accu. Maar hij doet nog meer: de laadregelaar voorkomt ook dat de accu te ver ontladen wordt. Een te ver ontladen accu kan kapot gaan. De lampen moeten daarom dus ook aangesloten worden op de laadregelaar en niet direct op de accu. Meer informatie over loodaccu’s en hoe het laden werkt, lees je op informatie over de loodaccu.

Installatie laadregelaar

De laadregelaar moet zich in dezelfde ruimte bevinden als waar de accu staat. En hij moet droog staan.

Let op de aansluitvolgorde. Dit is belangrijk omdat de laadregelaar zich goed moet instellen. Zodra de eerste stroom door de regelaar loopt, zal dit gebeuren. Dit is de juiste aansluitvolgorde:

  1. sluit de accu aan de laadregelaar ann;
  2. verbind het zonnepaneel aan de laadregelaar;
  3. sluit de verbruikers aan de regelaar aan

Ik heb zelf goede ervaringen met Conrad/IVT laadregelaar 6A. Deze heeft heel laag eigen verbruik (0,05 Watt). Bij deze laadregelaar moet je brug JP1, die je ziet als je de deksel eraf haalt, doorknippen als je een gelaccu erop aansluit. Lees de gebruiksaanwijzing altijd goed.

 

Interessante webshop