Tuinverlichting op zonne-energie – De laadregelaar
Als je tuinverlichting op zonne-energie gaat maken, heb je een laadregelaar nodig die de accu goed en veilig kan opladen.
De laadregelaar
De laadregelaar is onmisbaar om een accu op te laden met stroom uit het zonnepaneel. Een accu moet namelijk met de juiste spanning en stroom geladen worden. Ook de accusoort speelt een rol: accu’s met een gel laag moeten net weer anders geladen worden dan AGM-accu’s. Bovendien moet de laadspanning aangepast worden aan de temperatuur in de omgeving van de accu: hoe lager de temperatuur, hoe hoger de laadspanning moet zijn.
Ook moet voorkomen worden dat de accu te ver ontladen wordt, want daardoor gaat deze stuk.
Gelukkig hoef jij je hier niet druk om te maken: met een laadregelaar gaat dit namelijk allemaal automatisch. Bij een goede laadregelaar kun je zelf de accusoort en de spanning instellen
Slimme laadregelaar
Laadregelaars zijn te koop vanaf een paar tientjes tot zelfs meer dan 150 euro. Welke kun je het beste kiezen?
Niet alle laadregelaars zijn handig in gebruik. Bij vele kun je niet het type accu instellen. Dat is wel belangrijk omdat bijvoorbeeld een gel accu met een lagere spanning geladen dient te worden dan een loodvlies- of AGM-accu.
Ook is het handig een laadregelaar te hebben die jouw accu goed beschermt tegen te verre ontlading (diepontlading). Dat is funest voor accu’s. Veel laadregelaars werken met een standaard minimum spanning waarop de lampen uitgeschakeld worden en zo de accu wordt beschermd tegen te diepe ontlading. Alleen is dit minimum voltage vaak te laag (10,5 volt) en kun je dit niet instellen.
Esotec laadregelaar
Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk! Een voorbeeld van een handige laadregelaar is die van Esotec. Deze kun je precies instellen op jouw situatie: op het type accu zodat het juiste laadprogramma wordt toegepast, maar ook een instelbare minimum voltage. Een accu die met weinig stroom wordt ontladen, zoals de ledlampjes, mag tot uiterlijk zo’n 11,8 volt dalen. Dit kun je instellen op deze laadregelaar.
Ook handig is de ‘straatlampenmodus‘: door te kijken naar de spanning van het zonnepaneel weet de regelaar wanneer het donker wordt. Dan worden de lampen automatisch ingeschakeld, en ook weer uitgeschakeld zodra het licht wordt en het zonnepaneel weer stroom produceert. Zo heb je geen aparte schemersensor nodig!
Het is van origine een Duitse laadregelaar. In Nederland is deze alleen verkrijgbaar bij Westfalia.eu.
Installatie laadregelaar
De laadregelaar moet zich in dezelfde ruimte bevinden als waar de accu staat. En hij moet droog staan.
Let op de aansluitvolgorde. Dat is belangrijk om fouten en schade te voorkomen. Dit is de juiste aansluitvolgorde:
- sluit eerst de accu aan de laadregelaar aan;
- verbind het zonnepaneel aan de laadregelaar;
- sluit de verbruikers aan de regelaar aan
Lees altijd even de gebruiksaanwijzing door, voordat je begint met installeren.