Buitenlamp op zonne-energie

Zelf een buitenlamp op zonne-energie maken? Dat is heel leuk, interessant en origineel. Bovendien bespaar je elektriciteit. Maar wat heb je precies nodig en waar moet je op letten? Lees alle info hoe je tuinverlichting op zonne-energie maakt.

Hoe maak je een buitenlamp op zonne-energie?

Om een buitenlamp op zonne-energie te maken, heb je led lampjes nodig. De lampjes moeten op 12 volt kunnen werken. Led lampjes zijn in alle soorten, maten en kleuren te verkrijgen.

Er zijn nieuwe ontwikkelingen waardoor leds steeds minder energie verbruiken. Voor de zonne-energie installatie is het cruciaal dat de lampjes zo min mogelijk energie verbruiken. Daardoor heb je een minder grote accu nodig en een kleiner zonnepaneel. Dat scheelt veel geld. Steeklampjes hebben het laagste verbruik.

led lampje sygonix van Conrad: 0,8 Watt (vergelijkbaar met 10 Watt halogeen)
Megaman led 12V, grote fitting (E27), 5.5 Watt (vergelijkbaar met 40 Watt gloeilamp)

Lichtsterkte buitenlamp

Tegenwoordig wordt de lichtsterkte niet meer uitgedrukt in Watt maar in Lumen. Hieronder zie je de verhoudingen in de tabel.

 

Gloeilamp (wattage) Lumen Ledlamp (wattage)
10 W 85 lm 1 W
20 W 150 lm 2 W
25 W 250 lm 3 W – 4 W
40 W 450 lm 4 W – 7 W

Lichtkleur buitenlamp

Ook de kleur kan belangrijk zijn. De lichtkleur van lampen wordt weergegeven in Kelvin. Een warm witte kleur is rond de 2800 K. Koud wit heeft een kleurtemperatuur van zo’n 6000 K en wordt vaker gebruikt in bijvoorbeeld garages.

 

Buitenlamp op zonne-energie

Weet je al welke buitenlamp je gaat gebruiken om te laten werken op zonne-energie? Er is heel veel keuze uit buitenlampen in winkels en op webshops. Je kunt een staande buitenlamp kopen, of spotjes. Hier staan een paar voorbeelden.

buitenlamp zonne-energie
staande buitenlamp Brilliant Malo: geschikt voor zonne-energie. prijs: € 25
buitenlamp zonne-energie
staande buitenlamp Brilliant Todd: prijs € 30

 

Verloopfitting

De fittingen in buitenlampen zoals hierboven afgebeeld, passen vaak niet met de kleine, zuinige ledlampjes. Deze leds hebben steekfittingen, terwijl de buitenlampen vaak draaifittingen hebben. Heb je een lampje dat niet past in de fitting? Dit probleem kun je makkelijk oplossen met een verloopfitting. Je bouwt daarmee de fitting om naar een andere soort fitting, zoals bijvoorbeeld een draaifitting die uitmondt in een steekfitting. Een verloopfitting hoeft niet veel te kosten. Je kunt ze namelijk al kopen voor € 0,50 inclusief verzending.

verloopfitting van grote fitting naar steekfitting (MR11)

 

Waar buitenlamp op zonne-energie kopen?

Wil je het hele assortiment buitenlampen bekijken? Hieronder staan een paar voorbeelden van webshops.

 

Kabels

Met een buitenlamp alleen kun je niet zoveel. De volgende stap is het kopen van kabels.