Het juiste zonnepaneel voor jouw tuinverlichting op zonne-energie
Deze informatie hoort bij het zelf maken van verlichting werkend op zonne-energie. Ga naar de beginpagina: tuinverlichting op zonne-energie
Het zonnepaneel
Het zonnepaneel is essentieel voor de tuinverlichting. Zonder zonnepaneel zou je geen stroom op kunnen wekken! Maar welk zonnepanel kun je daarbij gebruiken?
De zonnepanelen die je op de daken ziet liggen zijn niet geschikt voor de tuinlampen. De lampen werken namelijk op 12 volt, terwijl grote zonnepanelen een veelvoud leveren. Daarmee kun je geen 12 volt accu’s laden, maar wel omvormers op aansluiten zodat de zonnestroom in het stroomnet kan vloeien.
De zonnepanelen die je gebruikt om accu’s te laden zijn een stuk kleiner. Kleine zonnepanelen produceren een veilig, laag voltage (meestal 18 volt). Ook zijn ze een stuk goedkoper; voor een paar tientjes kun je er al een aanschaffen.
Technische informatie kun je lezen op deze pagina: informatie over zonnepanelen.
Welk zonnepaneel past bij de verlichting?
Helaas kun je niet een accu opladen met een willekeurig zonnepaneel. Of je moet toevallig de juiste verhouding hebben gekozen! Het gaat namelijk om het evenwicht. Een zeer belangrijk woord voor de natuur. In de Oosterse wereld is deze yin en yang zelfs diep verankerd in de levenswijze.
Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een grote accu met een te klein zonnepaneel te laden. De accu zal daardoor te langzaam opladen. Andersom geldt ook: een kleine accu met een te groot zonnepaneel laden heeft niet zoveel zin; de accu is misschien snel weer opgeladen maar raakt ook snel weer leeg.
Er zijn algemene regels die vertellen met hoeveel stroom een accu geladen moet worden. Maar om het makkelijker te maken, staat hieronder een overzichtelijke tabel.
De maximale energie die een zonnepaneel kan leveren wordt opgeschreven in Wattpiek. Dit is in de gunstigste omstandigheden (zonder bewolking, juiste stand van de zon, goede temperatuur).
Max. vermogen lampen (Watt) |
Passend zonnepaneel (min. – max. vermogen) |
0,5 W | 10 Wp – 30 Wp |
0,8 W | 20 Wp – 40 Wp |
1 W | 35 Wp – 70 Wp |
2 W | 50 Wp – 110 Wp |
3 W | 80 Wp – 170 Wp |
4 W | 120 Wp – 250 Wp |
5,5 W | 165 Wp – 350 Wp |
Een accu die bedoeld is voor zonne-energie moet met een laadstroom van 10 tot 35% van de capaciteit worden geladen. Voorbeeld: een 24 Ah solar accu moet geladen kunnen worden met een laadstroom tussen 2,4 A en 8,4 A (omgerekend bij een 18 volt zonnepaneel: 30 tot 100 Wattpiek).
Voorbeelden kleine zonnepanelen
Om het zo makkelijk mogelijk te houden, kun je het beste kiezen voor kleine zonnepanelen waar de stekkers al aan gemonteerd zijn. Dan heb je geen speciaal gereedschap of vaardigheden nodig om een losse kabel goed aan te sluiten op een zonnepaneel.
Hieronder zie je wat voorbeelden van kleine zonnepanelen voor een kleine prijs! De kabels zijn met zogeheten MC4 stekkers (van het Zwitserse bedrijf Multi Contact) zijn al kant-en-klaar gemonteerd. Je hoeft het paneel alleen nog maar te monteren op een houder en vervolgens de kabels aan te sluiten!
De prijzen van kleine zonnepanelen zijn vaak hoog. Maar in het buitenland kun je ze veel goedkoper krijgen, bijvoorbeeld uit Duitsland. Daar betaal je slechts enkele tientjes voor een klein zonnepaneel. Je profiteert van aankoopbescherming als je betaalt via Paypal: niet geleverd is geld terug.
Installatie zonnepaneel
Wat is de beste plek voor het zonnepaneel?
- Kies een plek uit waar zo min mogelijk schaduw is;
- Richt het zonnepaneel zo goed mogelijk naar het zuiden;
Nadat je de ideale locatie voor het zonnepaneeltje hebt gevonden, kun je hem gaan installeren. Je kunt zelf een stevige constructie bouwen met bijvoorbeeld houten balken en planken. Maar het is ook mogelijk een zonnepaneel te plaatsen op een zonnepaneelhouder. Dit is een kant-en-klare metalen constructie waar je het paneel op kunt monteren. Gebruik dikke houten balken waar je de houder op kunt monteren. Soms heb je wel bouten, moeren, borgmoeren nodig om het paneel aan de houder vast te maken. Tip: kies voor roestvrijstaal (RVS)!
Het zonnepaneel moet naar het zuiden gericht staan, zodat er zoveel mogelijk energie opgewekt kan worden. Daarnaast is de schuine hoek van het zonnepaneel belangrijk. Een zonnepaneel wekt de meeste stroom op als dit recht op de zon gericht staat. Maar in de winter staat de zon lager dan in de zomer. Eigenlijk zou je de schuine hoek van de zonnepanelen dus steeds moeten veranderen om zoveel mogelijk stroom op te wekken!
Om zonne-energie op te wekken voor thuis in het stroomnet haal je bij 35° de hoogste opbrengst. Maar voor tuinverlichting op zonne-energie is het belangrijker dat het paneel juist in de winter zoveel mogelijk energie kan opwekken. Als je een zonnepaneel in de winter op 70° zou zetten, wekt deze bijna twee keer zoveel stroom op dan wanneer je dit niet zou doen. Bovendien zijn ’s winters de nachten lang en de dagen kort; je verbruikt dus veel stroom terwijl de zon weinig schijnt. De schaarse zonnestralen moet je goed opvangen!
Voor tuinverlichting op zonne-energie kun je het paneel dus beter meer rechtop zetten in plaats van plat.
Windbelasting zonnepaneel
Een zonnepaneel is gevoelig voor wind. Op schuine daken zijn zonnepanelen meestal vastgemaakt aan het dak. Bij platte daken is dit niet mogelijk. Daar staan de zonnepanelen ‘los’ op het dak, maar wel verzwaard met tegels.
Om te voorkomen dat het paneel op een plat dak wegwaait moet je ballast plaatsen op de constructie. Dat kunnen dus bijvoorbeeld stoeptegels zijn. Een standaard stoeptegel weegt ongeveer 9 kilo. Je hebt twee tot vijf stoeptegels nodig om een zonnepaneel op z’n plek te houden. Hoe dichter je bij de kust woont, hoe harder het kan waaien en hoe meer ballast je nodig hebt. Dat geldt ook voor de hoogte: hoe hoger het paneel komt te staan (bijvoorbeeld 1e of 2e verdieping), hoe meer ballast noodzakelijk. Ook de schuine hoek waarop het zonnepaneel staat is van belang: hoe meer het paneel rechtop staat, hoe gevoeliger het is voor de wind.
Behalve ballast zijn er ook huis, tuin en keukenmiddelen om het paneel steviger te maken. Bijvoorbeeld met nylon touw of kettingen die aan een muur bevestigd zijn. Dat geeft geen garantie dat het paneel rechtop blijft staan, maar het is vrijwel zeker dat het paneel niet los kan raken en weg kan waaien. Als het echt zo erg stormt dat de dakpannen losraken, dan vergoedt bovendien de verzekeraar de schade (na aftrek van het eigen risico; meestal rond de € 250).
Nog een tip is om het paneel liever “landscape” (liggend; op z’n zij) te monteren dan “portrait” (staand). Een paneel waarvan de lange zijde op de grond ligt, is minder gevoelig voor windvlagen.
Als je van plan bent meerdere paneeltjes te installeren, dan kun je ze ook bijvoorbeeld allemaal op één dikke balk te monteren. Dat is heel stevig en betrouwbaar. Gebruik een lange balk waar je de houders op vastschroeft.
Volgende stap: accu en kabels
Als je een zonnepaneel op het oog hebt, of zelfs al klaar hebt staan, kun je aan de volgende stap beginnen. Dat zijn de accu en de kabels.