Het juiste zonnepaneel voor jouw tuinverlichting op zonne-energie

Deze informatie past bij het zelf maken van verlichting werkend op zonne-energie. Ga naar de beginpagina: tuinverlichting op zonne-energie

Het zonnepaneel

Er zijn veel grote zonnepanelen, die vooral geschikt zijn voor stroom in je huis. Maar er zijn ook kleine zonnepanelen. Die kun je goed gebruiken om een accu mee op te laden. Kleine zonnepanelen zijn een stuk goedkoper en werken op een veilig, laag voltage (meestal 18 volt).

Technische informatie kun je lezen op deze pagina: informatie over zonnepanelen.

Welk zonnepaneel past bij de verlichting?

Het zonnepaneel moet genoeg energie kunnen leveren om de accu genoeg op te kunnen laden. Daar zijn allerlei regels en voorwaarden voor. Maar om het makkelijker te maken, staat hieronder in de tabel aangegeven welk zonnepaneel past bij jouw verlichting.

De maximale energie die een zonnepaneel kan leveren wordt opgeschreven in Wattpiek. Dit is in de gunstigste omstandigheden (zonder bewolking, juiste stand van de zon, goede temperatuur).

Max. vermogen lampen
(Watt)
Passend zonnepaneel
(min. – max. vermogen)
0,5 W 10 Wp – 30 Wp
0,8 W 20 Wp – 40 Wp
1 W 35 Wp – 70 Wp
2 W 50 Wp – 110 Wp
3 W 80 Wp – 170 Wp
4 W 120 Wp – 250 Wp
5,5 W 165 Wp – 350 Wp

Zoals je ziet heb je nog best veel energie nodig om een klein lampje te laten werken. Zo heb je bijvoorbeeld 35 Wattpiek nodig om een lampje van 1 Watt te laten werken. In de winter is deze 35 Wp echt wel nodig, want de nachten zijn lang en de dagen kort. Er zijn dus korte momenten waarin veel stroom opgewekt moet worden om de accu te laden en reserves aan te vullen.

Meer informatie en uitleg over de berekeningen vind je op Vraag & Antwoord.

Kleine zonnepanelen

De prijzen van kleine zonnepanelen zijn vaak hoog. Maar in het buitenland kun je ze veel goedkoper krijgen, bijvoorbeeld uit Duitsland. Daar betaal je slechts enkele tientjes voor een klein zonnepaneel. Je profiteert van aankoopbescherming als je betaalt via Paypal: niet geleverd is geld terug.

klein zonnepaneel
Klein zonnepaneel met MC4 stekker 50 Watt via Ebay
Afmeting: 65×55 cm
Prijs: ± € 50
klein zonnepaneel
Klein zonnepaneel met MC4 stekker 100 Watt via Ebay.
Afmeting: 120 x 54 cm
Prijs: ± € 90

Installatie zonnepaneel

Wat is de beste plek voor het zonnepaneel?

  • Kies een plek uit waar zo min mogelijk schaduw is;
  • Richt het zonnepaneel zo goed mogelijk naar het zuiden;
  • De ideale schuine hoek voor zonnepanelen in Nederland is 35°

Nadat je de ideale locatie voor het zonnepaneeltje hebt gevonden, kun je hem gaan installeren. Je kunt zelf een stevige constructie bouwen met bijvoorbeeld houten balken en planken. Maar het is ook mogelijk een zonnepaneel te plaatsen op een zonnepaneelhouder. Dit is een kant-en-klare metalen constructie waar je het paneel op kunt monteren. Gebruik dikke houten balken waar je de houder op kunt monteren. Soms heb je wel bouten, moeren, borgmoeren nodig om het paneel aan de houder vast te maken. Tip: kies voor roestvrijstaal (RVS)!

Het zonnepaneel moet naar het zuiden gericht staan, zodat er zoveel mogelijk energie opgewekt kan worden. Daarnaast is de schuine hoek van het zonnepaneel belangrijk. In Nederland is 35° ideaal. Maar voor tuinverlichting op zonne-energie is het belangrijker dat het paneel in de winter zoveel mogelijk energie kan opwekken. In de winter staat de zon erg laag aan de hemel. De meeste energie wordt opgewekt als het paneel recht op de zon gericht staat. Liever plaats je het paneel dus iets te recht, in plaats van iets de plat.

100 Watt zonnepaneel
solar modulehouder (tot 110 Watt)
zonnepaneelhouder
zonnepaneelhouder (tot 150 Watt)

 

Windbelasting zonnepaneel

Als het paneel op het dak staat, is het erg belangrijk dat hij stevig blijft staan. Het is niet de bedoeling dat het paneel bij een windvlaag van het dak waait. Je kunt dit voorkomen door ballast te plaatsen op de constructie. Dat kunnen bijvoorbeeld stoeptegels zijn. Een standaard stoeptegel weegt ongeveer 9 kilo. Je hebt twee tot vijf stoeptegels nodig om het paneel op z’n plek te houden. Hoe dichter je bij de kust woont, hoe harder het kan waaien en hoe meer ballast je nodig hebt. Dat geldt ook voor de hoogte: hoe hoger het paneel komt te staan (bijvoorbeeld 1e of 2e verdieping), hoe meer ballast noodzakelijk.

Je kunt ook op andere manieren het paneel steviger maken. Bijvoorbeeld met stevig nylon touw of kettingen die aan een muur bevestigd zijn. Dat geeft geen garantie dat het paneel rechtop blijft staan, maar het is vrijwel zeker dat het paneel niet los kan raken en weg kan waaien.

Nog een tip is om het paneel liever “landscape” (liggend; op z’n zij) te monteren dan “portrait” (staand). Een paneel waarvan de lange zijde op de grond ligt, is minder gevoelig voor windvlagen.

Als je van plan bent meerdere paneeltjes te installeren, dan kun je ze ook bijvoorbeeld allemaal op één dikke balk te monteren. Dat is heel stevig en betrouwbaar. Gebruik een lange balk waar je de houders op vastschroeft.

 

Aansluiten zonnepaneel

Achterop het zonnepaneel zit een klein kastje. Dit heet de junction box. Die kun je openmaken en daar sluit je de kabel op aan. Let op de plus en min.

Bij sommige zonnepanelen is de kabel al aangesloten aan het zonnepaneel. Vaak zit er dan aan het uiteinde van de kabel een MC4-stekker. Op de pagina Kabels lees je meer over deze connectors.

Webshops zonnepaneel kopen

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen 10 jaar met 90% gedaald. Hieronder vind je voorbeelden van webshops.

 

Volgende stap: accu en kabels

Als je een zonnepaneel op het oog hebt, of zelfs al klaar hebt staan, kun je aan de volgende stap beginnen. Dat zijn de accu en de kabels.