Terug naar: energiezuinige huishoudelijke apparaten

Energiezuinige wasmachine: bespaar slim honderden euro’s

Slim een energiezuinige wasmachine kiezen bespaart honderden euro’s!

Veel geld besparen door de juiste energiezuinige wasmachines te kopen. Een nieuwe zuinige wasmachine verbruikt tot 80% minder energie dan een van 15 jaar oud. Ook het waterverbruik is een stuk lager.

Wasmachines gaan gemiddeld tien jaar mee. Al deze tijd blijft hij stroom en water verbruiken bij jou thuis. Door op zoek te gaan naar een wasmachine die weinig energie verbruikt, bespaar je veel geld. De zuinigste wasmachines verbruiken namelijk tot € 550 minder energie!

Op deze pagina vind je kant-en-klare voorbeelden van energiezuinige wasmachines die je het meeste geld besparen. Ook vind je informatie waar je zelf op kunt letten als je zelf op zoek gaat naar een energiezuinige wasmachine. Er is namelijk meer dan alleen het energielabel!

Geld besparen met een energiezuinige wasmachine

Energiezuinige wasmachines zijn in zoveel soorten en maten te koop. Maar niet elke wasmachine is even zuinig. Hieronder staan tips waar je op moet letten bij het kopen van een energiezuinige wasmachine.

1. Kies een zuinig energielabel (tot € 230 besparen)

zuinige wasmachines energielabel

Allereerst is het slim om goed te kijken naar het energielabel. Wasmachines hebben, net als andere elektrische apparaten, een energielabel. Daaraan kun je zien hoe energiezuinig de wasmachine is. Hoe minder stroom de wasmachine verbruikt, hoe meer geld het jou bespaart.

Officieel is het zuinigste label A+++. Maar veel fabrikanten hebben wasmachines ontwikkeld die nog veel minder energie verbruiken dan het hoogst haalbare energielabel. Daarom zie je bij veel wasmachines een toevoeging staan bij het energielabel, zoals A+++ -40%. Dat betekent dat deze wasmachine 40% zuiniger is dan de norm.

De zuinigste wasmachine in 2019 heeft energielabel A+++-65%. Dat betekent dus dat de wasmachine 65% zuiniger is dan de normen voor het beste energielabel.

“De goedkoopste wasmachines verbruiken tot € 230 meer energie dan iets duurdere.

Het verschil in stroomverbruik tussen de zuinigste en minst zuinige wasmachine is circa € 230 over de levensduur*.

*Levensduur van gemiddeld 10 jaar bij een gebruik van gemiddeld 3 tot 4 wasbeurten per week.

Waarom beter niet de goedkoopste wasmachine kopen?

goedkope wasmachine energiezuinig

Sommige mensen kiezen gewoon een goedkope wasmachine omdat ze denken dat de lage prijs een goede keuze voor hun portemonnee is. Maar dat kan anders uitpakken!

De goedkoopste wasmachines kosten ongeveer € 300 of minder. Dat lijkt voordelig, maar goedkope wasmachines hebben vrijwel altijd een slechter energielabel en verbruiken dus meer energie.

Voor een paar tientjes meer kun je al een energiezuiniger wasmachine kopen (met een toevoeging achter het energielabel). Een zuinige wasmachine verbruikt tot € 230 minder aan stroom, waardoor deze per saldo een betere keuze voor je portemonnee is!

*energiekosten berekend over gemiddelde levensduur (10 jaar)

2. Kies een goede centrifuge (tot € 200 besparen)

De wasmachine heeft een grote invloed op het energieverbruik van de wasdroger. Na het wassen gaat een deel van het wasgoed hier in. De wasdroger verbruikt heel veel energie en staat in de top 3 grootste energieverbruikers.

Door een wasmachine te kiezen met een goede centrifuge, bespaar je tot circa € 200 op het energieverbruik van de wasdroger. Ook is de was sneller droog.

zuinige wasmachine droogklasse

Hoe droog de was wordt gecentrifugeerd wordt getoond in de droogklasse. Dit vind je op het energielabel. Dit geeft aan hoe droog het wasgoed uit de wasmachine komt na het centrifugeren op het hoogste toerental. De klasse loopt van A t/m G. De meeste wasmachines hebben droogklasse B.

Het verschil in restvocht in het wasgoed tussen droogklasse A en B is ongeveer 12%. Zo is de wasdroger sneller klaar met drogen! Het is overigens niet zo dat alleen wasmachines met een zeer hoog toerental het droogste centrifugeren. Ook sommige wasmachines met een lager toerental (1400) hebben de beste droogklasse. Bekijk ze hieronder!

Tot € 200 extra besparen met een wasmachine met droogklasse A!

Voordelen betere droogklasse voor de wasdroger:

  1. Kortere droogtijd (tot 30 minuten sneller)
  2. Lager energieverbruik (tot circa € 200*)

*gemiddeld aantal wasbeurten bij condensdroger gedurende levensduur (10 jaar)

Voorbeelden energiezuinige wasmachines

Bespaar honderden euro’s door een goede energiezuinige wasmachine te kopen. Geen zin om zelf te zoeken naar een zuinige wasmachine? Hieronder vind je voorbeelden energiezuinige wasmachines die een laag energieverbruik hebben en de was goed droog centrifugeren. Zo bespaar je de meeste energie (en euro’s!)

Samsung Ecobubble

energiezuinige wasmachine droogklasse A

Bespaart tot € 350

• 40% zuiniger dan A+++
• centrifugeert goed droog (klasse A)
• max. 1400 toeren

LG Directdrive

Bespaart tot € 315

• 30% zuiniger dan A+++
• centrifugeert goed droog (klasse A)
• max. 1400 toeren

 

 

Bosch

zuinige wasmachine

Bespaart tot € 315

• 30% zuiniger dan A+++
• centrifugeert goed droog (klasse A)
• max. 1600 toeren

Siemens iSensoric

energiezuinige wasmachine

Bespaart tot € 315

• 30% zuiniger dan A+++
• centrifugeert goed droog (klasse A)
• max. 1600 toeren

 

AEG OKOMIX

Bespaart tot € 640

• 50% zuiniger dan A+++
• centrifugeert goed droog (klasse A)
• max. 1600 toeren
• goede kwaliteit materialen voor langere levensduur (circa 5 jaar langer)

Miele Powerwash

energiezuinige wasmachine

Bespaart tot € 600

• 40% zuiniger dan A+++
• centrifugeert goed droog (klasse A)
• max. 1600 toeren
• goede kwaliteit materialen voor langere levensduur (circa 5 jaar langer)

Merken en levensduur

zuinige wasmachine aeg

Niet alle wasmachines gaan even lang mee. Sommige merken verkopen wasmachines die vaak een betere kwaliteit hebben en daardoor langer meegaan.

zuinige wasmachine miele

De Consumentenbond heeft hier onderzoek naar gedaan bij leden. Daaruit bleek dat wasmachines van Miele vaak langer dan 15 jaar meegaan. De wasmachines van de merken AEG werden pas na gemiddeld 12,5 jaar vervangen. Het merk Beko krijgt na gemiddeld 6 jaar mankementen.

Toch kan in de praktijk ook bij een dure wasmachine van goede kwaliteit al snel een onderdeel kapot gaan. Of een goedkope wasmachine die het langer dan 10 jaar blijkt te doen. Het is vaak een kwestie van pech of geluk!

Zelf op zoek naar energiezuinige wasmachines?

 

Wat is de zuinigste wasmachine in 2019?

zuinigste wasmachine
Deze AEG is de zuinigste wasmachine in 2019

De zuinigste wasmachine van 2019 is de SoftWater van AEG (zie afbeelding hiernaast). Deze draagt als enige het zuinigste energielabel A+++-65%. Het energieverbruik is slechts 0,35 kWh voor 9 kilo wasgoed op 60°C! Vergeleken met een oude wasmachine bespaart deze AEG je € 500 op energie.

Meer specificaties kun je vinden bij aanbieders zoals BCC.nl, Coolblue.nl en bol.com .

Hoe kunnen wasmachines energiezuiniger worden? Dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid water die in de machine komt. Het kost erg veel energie om water elektrisch op te warmen. Tot 90% van het energieverbruik van een wasmachine is het opwarmen van het water! Door een zuinig wasprogramma te draaien, wordt er weinig water gebruikt tijdens het wassen maar wordt je kleding toch goed schoon.

Ook een grotere trommelinhoud maakt een wasmachine zuiniger. Hoe meer kleding je tegelijkertijd kunt wassen, hoe lager het energieverbruik per kilo kleding.

Tip: let op het vulgewicht

Hoe groter de trommel van een wasmachine, hoe meer wasgoed je erin kunt stoppen. Een groot gezin kan goedkoper wassen als dit gebruikmaakt van een wasmachine met grote trommel waar veel was in één keer in kan.

VulgewichtAantal personen
tot 6 kilo1 tot 2 personen
7 – 8 kilo3 tot 4 personen
9 kilo> 4 personen

Tips zuinig wassen

Hoe kun je nog zuiniger wassen? Behalve een zuinige wasmachine zijn er meer manieren om goedkoper te wassen. Lees hieronder de tips.

1. Volle trommel

Probeer altijd te wassen met een volle trommel. Veel wasmachines passen het verbruik aan de hoeveelheid wasgoed aan.

Maar de energiekosten zijn naar verhouding altijd het laagst, als je met een volle trommel wast.

2. Lage temperatuur

Tegenwoordig zijn er veel wasmiddelen die goed werken op een lage temperatuur, zoals 30°C. Sommige wasmiddelen kunnen zelfs werken met koud water.

Maar beddengoed, handdoeken en vaatdoekjes kun je het beste op 60°C wassen, zeker als je last hebt van astma en allergieën.

3. Eco knop

Zit er een eco knop op jouw wasmachine? Gebruik die dan ook! Een eco wasprogramma is namelijk 40% zuiniger.

4. Hoog centrifugeren

Centrifugeer op een hoog toerental. Dan droogt je wasgoed sneller aan de waslijn of in de droger!

Hoger centrifugeren kost veel minder extra energie dan langer drogen in de wasdroger!

5. Wasmiddel

Bekijk goed op de verpakking hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Teveel wasmiddel is slecht voor het milieu en kost je veel geld. Maar te weinig wasmiddel is slecht voor je kleding.