Terug naar: energiezuinige huishoudelijke apparaten

Energiezuinige wasmachine: bespaar slim honderden euro’s

Bespaar tot € 550 op energie door slim een energiezuinige wasmachine te kiezen!

Energiezuinige wasmachines besparen direct op je energieverbruik. Tegenwoordig gebruiken wasmachines tot 80% minder energie dan een wasmachine van 15 jaar oud. Ook is het waterverbruik lager. Dat bespaart dus een hoop energie en geld!

Veel mensen zijn niet slim bezig als ze een wasmachine gaan kopen. Ze kijken vooral naar de prijs of een aanbieding voor een goedkope wasmachine. Maar je kunt veel meer geld besparen door slim een goede energiezuinige wasmachine te kiezen!

Het verschil in energieverbruik kan namelijk oplopen tot € 550. De ene wasmachine verbruikt
meer stroom dan de andere. Maar hij blijft wel gemiddeld 10 jaar bij jou thuis stroom verbruiken!

Bekijk hieronder hoe je slim een energiezuinige wasmachine kunt uitzoeken!
 

Bespaar tot € 350: vergelijk energielabels van wasmachines!

zuinige wasmachines energielabel
Veel wasmachines zijn zuiniger dan de norm voor het hoogste energielabel A+++

Wasmachines dragen, net als andere elektrische apparaten, een energielabel. Daaraan kun je zien hoe energiezuinig de wasmachine is. Officieel is het zuinigste label A+++.

Maar veel fabrikanten hebben wasmachines ontwikkeld die nog veel minder energie verbruiken dan het hoogst haalbare energielabel. Daarom zie je bij veel wasmachines een extra toevoeging bij het energielabel. De zuinigste wasmachine in 2019 heeft energielabel A+++-65%. Dat betekent dus dat de wasmachine 65% zuiniger is dan de normen voor het beste energielabel.

Vergeleken met de minst zuinige wasmachine die te koop is bespaart de zuinigste van dit moment circa € 350 over de levensduur.

Levensduur van gemiddeld 10 jaar bij een gebruik van gemiddeld 3 tot 4 wasbeurten per week.

Wat is de zuinigste wasmachine in 2019?

zuinigste wasmachine
Deze AEG is de zuinigste wasmachine in 2019

De zuinigste wasmachine van 2019 is de SoftWater van AEG (zie afbeelding hiernaast). Deze draagt als enige het zuinigste energielabel A+++-65%. Het energieverbruik is slechts 0,35 kWh voor 9 kilo wasgoed op 60°C!

De meest zuinige wasmachine is verkrijgbaar met een trommelinhoud van 8 of 9 kg. Hij is te koop bij o.a. BCC.nl / Coolblue.nl / bol.com . Lees daar meer specificaties.

Met deze zuinigste wasmachine kun je de hoogste besparing halen. Vergeleken met een wasmachine van 15 jaar oud bespaar je zelfs € 500. Wel is het zo dat de zuinigste wasmachine een relatief hoge prijs heeft.

Hoe kunnen wasmachines energiezuiniger worden? Dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid water die in de machine komt. Het kost erg veel energie om water elektrisch op te warmen. Tot 90% van het energieverbruik van een wasmachine is het opwarmen van het water! Door een zuinig wasprogramma te draaien, wordt er weinig water gebruikt tijdens het wassen maar wordt je kleding toch goed schoon.

Ook een grotere trommelinhoud maakt een wasmachine zuiniger. Hoe meer kleding je tegelijkertijd kunt wassen, hoe lager het energieverbruik per kilo kleding.

Hoe duur zijn de goedkoopste wasmachines?

Sommige mensen kiezen gewoon de goedkoopste wasmachine omdat dat een goede keus is voor de portemonnee. Dat denken ze!

In de praktijk blijken de verschillen in energieverbruik best groot te zijn. De allergoedkoopste wasmachines zijn nooit het zuinigst met energie. Dat kan tientallen euro’s per jaar uitmaken. Over de levensduur zelfs tot € 200 aan extra energiekosten!

De prijs van de goedkoopste wasmachines is ongeveer € 300. Maar energiezuinige wasmachines zijn vanaf € 350 te koop. Deze hebben een lager energieverbruik waardoor je op termijn goedkoper uit bent. Het prijsverschil kun je vaak al binnen een paar jaar terugverdiend hebben dankzij lagere energiekosten!

“Het energieverbruik van de goedkoopste wasmachines kan tot € 200 hoger zijn. Betaal dus liever iets meer voor een zuiniger model.”

goedkope wasmachines

*energiekosten berekend over gemiddelde levensduur (10 jaar)

Hoe vind je een goedkope wasmachine met een laag energieverbruik?

goedkope energiezuinige wasmachine
Haier HW70-BP1436
lage prijs + energiezuinig!

De wasmachine met de laagste prijs hebben het hoogste energieverbruik. Dat is dus geen slimme keus voor je portemonnee. De zuinigste wasmachine kost juist zoveel, dat deze hoge prijs haast niet terug is te verdienen op het lage energieverbruik. Of je moet heel erg veel wasjes draaien…

Hoe kun je dan de juiste verhouding tussen een lage prijs en een wasmachine met een laag verbruik vinden?

Als je op zoek gaat naar een wasmachine, is het slim om te kijken naar de toevoeging achter het energielabel. Vergelijk bijvoorbeeld wasmachines met de laagste prijzen tot je er een met bijvoorbeeld “-30%” of “-40%” achter het A+++ label vindt. Deze zijn veel zuiniger.

Door slim te kiezen maak je jouw portemonnee blij en doe je ook nog iets goeds voor het milieu!

Hiernaast staat een voorbeeld van een wasmachine met een lage prijs en een laag energieverbruik. Dit is de Haier HW70-BP1436, te koop bij Coolblue.

Zelf op zoek naar een goedkope en zuinige wasmachine? Klik op de knop:

           

 

Bespaar tot € 200 extra: vergelijk de droogklasse!

zuinige wasmachine droogklasse

Er is nog veel meer energie en geld te besparen bij de keuze van een wasmachine! Na het wassen moet het wasgoed gedroogd worden in de wasdroger. Dit apparaat verbruikt veel energie en staat in de top 3 grootste verbruikers.

Hoe beter de was is gecentrifugeerd, hoe lager het energieverbruik van de wasdroger en hoe korter de droogtijd. Maar niet elke wasmachine centrifugeert even goed! Sommige kunnen het wasgoed aanzienlijk droger centrifugeren. Daar is trouwens geen super hoog toerental voor nodig!

Hoe goed de wasmachine de was centrifugeert kun je zien aan droogklasse. Dit staat op het energielabel. De droogklasse loopt van A tot G en geeft aan hoeveel vocht het wasgoed nog bevat na het centrifugeren op het hoogste toerental. De beste droogklasse is A, maar de meeste wasmachines zijn B-gecertificeerd! Hoe droger de was, hoe gunstiger dat is voor de wasdroger!

Tot € 200 extra besparen met een wasmachine met droogklasse A!

Voordelen betere droogklasse voor de wasdroger:

  1. Kortere droogtijd (tot 30 minuten sneller)
  2. Lager energieverbruik (circa € 200*)

*bij condensdroger gedurende levensduur (10 jaar)
 

Vaak hebben wasmachines met een hoog toerental (1600 toeren) ook de beste droogklasse. Maar dit hoge toerental kan kledingstukken beschadigen of sneller laten slijten. Toch zijn er ook wasmachines die met een normaal toerental (1400 toeren) net zo goed de was droog kunnen centrifugeren! Hieronder staan enkele voorbeelden.

 

energiezuinige wasmachine droogklasse A
Samsung EcoBubble 1400 toeren, 8 kg, droogklasse A (BCC.nl)
zuinige wasmachine
LG DirectDrive 1400 toeren, 8 kg, droogklasse A (Coolblue.nl)

 

Bekijk het actuele aanbod zuinige wasmachines met droogklasse A:


 

 

Alle energiezuinige wasmachines op een rij

Het meest actuele en volledige aanbod energiezuinige wasmachines vind je op deze websites.
 

Alle energiezuinige wasmachines
energiezuinige koel vries bij bcc zuinige koel vries coolblue
→ Ga naar BCC.nl → Ga naar Coolblue → Ga naar Mediamarkt.nl → Ga naar Expert.nl

 

Tip: let op het vulgewicht

Hoe groter de trommel van een wasmachine, hoe meer wasgoed je erin kunt stoppen. Een groot gezin kan goedkoper wassen als dit gebruikmaakt van een wasmachine met grote trommel waar veel was in één keer in kan.

Vulgewicht Aantal personen
tot 6 kilo 1 tot 2 personen
7 – 8 kilo 3 tot 4 personen
9 kilo > 4 personen

 

Tips zuinig wassen

Hoe kun je nog zuiniger wassen? Behalve een zuinige wasmachine zijn er meer manieren om goedkoper te wassen. Lees hieronder de tips.

1. Volle trommel

Probeer altijd te wassen met een volle trommel. Veel wasmachines passen het verbruik aan de hoeveelheid wasgoed aan.

Maar de energiekosten zijn naar verhouding altijd het laagst, als je met een volle trommel wast.

2. Lage temperatuur

Tegenwoordig zijn er veel wasmiddelen die goed werken op een lage temperatuur, zoals 30°C. Sommige wasmiddelen kunnen zelfs werken met koud water.

Maar beddengoed, handdoeken en vaatdoekjes kun je het beste op 60°C wassen, zeker als je last hebt van astma en allergieën.

3. Eco knop

Zit er een eco knop op jouw wasmachine? Gebruik die dan ook! Een eco wasprogramma is namelijk 40% zuiniger.

4. Hoog centrifugeren

Centrifugeer op een hoog toerental. Dan droogt je wasgoed sneller aan de waslijn of in de droger!

Hoger centrifugeren kost veel minder extra energie dan langer drogen in de wasdroger!

5. Wasmiddel

Bekijk goed op de verpakking hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Teveel wasmiddel is slecht voor het milieu en kost je veel geld. Maar te weinig wasmiddel is slecht voor je kleding.