Terug naar: energiezuinige huishoudelijke apparaten

Energiezuinig de was drogen

Hoe kun je energiezuinig de was drogen? De wasdroger staat in de top 3 grootste energieverbruikers. Vooral oude drogers zijn duur. Deze kosten per jaar ongeveer € 100 aan stroom.

Nieuwe wasdrogers zijn circa 40% zuiniger. Dit zijn de warmtepompdrogers. Deze verwarmen de lucht met een andere techniek wat minder energie kost. Daardoor gaat het drogen wel een stuk langzamer. Het duurt vaak uren voordat de was droog is. Ook zijn deze drogers duurder in aanschaf.

Er is een andere manier waarop je snel en goedkoper de was kunt drogen. Deze wordt hieronder beschreven. Ook kun je voorbeelden energiezuinige wasdrogers zien. Bespaar veel geld op het drogen van je was!

Droogcentrifuges

Een wasdroger is in veel gevallen niet noodzakelijk om te hebben. Begin jaren ’90 had in Nederland maar 1 op de 3 huishoudens een wasdroger. Tegenwoordig hebben velen er een, maar dat maakt het huishouden er niet sneller of goedkoper op. Het kost veel energie of tijd om de was met de apparaten te drogen.

De droogcentrifuge werkt veel energiezuiniger dan een wasdroger. Hij is een stuk goedkoper in aanschaf en ook kleiner van formaat. Vrijwel alle soorten wasgoed kun je hierin drogen.

De droogcentrifuge werkt op 2800 toeren. Dat is twee keer zo krachtig als de centrifuge van de wasmachine. Door de was circa 4 minuten in de centrifuge te doen, is het na enkele uren aan de waslijn al helemaal droog. Heb je geen waslijn, dan kun je ook een droogrek gebruiken. Deze manier is veel goedkoper en soms ook zelfs sneller dan de wasdroger.

Hoeveel bespaart een droogcentrifuge?

De droogcentrifuge bespaart je heel veel geld. Ten eerste heeft een droogcentrifuge een veel lagere prijs dan een wasdroger. De goedkoopste zuinige wasdroger kost ongeveer € 500, terwijl een droogcentrifuge € 189 kost.

Daarnaast het energieverbruik. Een zuinige wasdroger heeft na 10 jaar ongeveer € 450 aan energie gekost. De droogcentrifuge slechts een fractie daarvan.

En qua tijd? Na de centrifuge heeft de was nog enkele uren nodig om te drogen aan de lijn of aan een rek. Dat is vergelijkbaar met een wasdroger die ook een aantal uren nodig heeft om te drogen. Maar dat kost veel aan stroom.

Terwijl er tegenwoordig uitgebreide keuze is in wasdrogers geldt dat (helaas) niet voor droogcentrifuges. Er zijn steeds minder winkels die dit oude vertrouwde apparaat nog verkopen.

Droogcentrifuge 2800 toeren

Te koop bij:
Coolblue
bol.com

Energiezuinige wasdroger

Heb je geen ruimte om de was op te hangen of vind je een wasdroger toch fijner? Kies dan voor een energiezuinige wasdroger. Die bespaart ruim 60% energie ten opzichte van normale wasdrogers.

Een wasdroger blijft een lange tijd bij jou thuis staan. Gemiddeld gaan wasdrogers ongeveer 10 jaar mee. Door nu een energiezuinige wasdroger te kiezen kun je in deze periode € 600 besparen.

Ook als je een oude wasdroger hebt, kan het om die reden slimmer zijn om hem nu al te vervangen.

Warmtepompdroger is de zuinigste

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Zo is er de luchtafvoerdroger. Deze voert de warme, vochtige lucht af naar buiten. Dit type drogers wordt steeds minder verkocht. Bij een condensdroger is er geen afvoer naar buiten meer nodig. De condensdroger droogt eerst de warme lucht voordat deze wordt vrijgelaten in de ruimte om de droger heen. Beide types gebruiken een elektrisch verwarmingselement dat veel warmte kan produceren en snel kan drogen, maar ook veel stroom verbruikt.

De zuinigste wasdrogers zijn de warmtepompdrogers. Deze hergebruiken dezelfde lucht die gecondenseerd wordt tegen een koudemiddel. Het vocht wordt opgevangen in een bakje dat af en toe leeggehaald moet worden of kan worden afgevoerd via het riool.

Energiezuinige wasdroger kiezen

Veel mensen denken dat het niet zoveel uitmaakt welke wasdroger ze kopen. Sommigen kopen gewoon de goedkoopste. Maar dat kan een dure keus zijn. De goedkoopste wasdrogers zijn vaak de minst zuinige.

De goedkoopste warmtepompdrogers kosten ongeveer € 500, maar besparen tot € 60 per jaar aan energiekosten ter vergelijking met de goedkoopste drogers die je kunt kopen. De hogere prijs is binnen 3 jaar terugverdiend via je energierekening!

Goedkope wasdroger

Condensdroger

Prijs circa € 300

Energieverbruik: € 110 per jaar
(500 kWh)

Zuinige wasdroger (A++)

Warmtepompdroger

Prijs circa € 500

Energieverbruik € 45 per jaar
(200 kWh)


Meerprijs in 3 jaar terugverdiend

Zuinigste wasdroger (A+++)

Warmtepompdroger

Prijs circa € 600

zuinige wasdroger

Energieverbruik € 40 per jaar
(175 kWh)


Meerprijs in 4 jaar terugverdiend

Voorbeelden meest energiezuinige wasdrogers in 2018

De zuinigste wasdrogers hebben energieklasse A+++ en hoeven niet duur te zijn! Hieronder staan een paar voorbeelden.

AEG SensiDry

• Zuinige wasdroger
• Laagste prijs in de klasse

Meer info:
Coolblue
BCCBCC

energiezuinige wasdroger
Energiezuinige wasdroger
Beko DH7533RXW
Energieklasse A+++
Vulgewicht: 7 KG
Prijs: ± € 500
zuinige wasdroger
Energiezuinige wasdroger
Beko DPY8506GXB1
Energieklasse A+++
Vulgewicht: 8 KG
Prijs: ± € 600
energiezuinige wasdroger
Energiezuinige wasdroger
Samsung DV90M6200CW
Energieklasse A+++
Vulgewicht: 9 KG
Prijs: ± € 800

Tips om je was sneller te drogen

Het nadeel van warmtepompdrogers is dat deze relatief veel tijd nodig hebben om de was te drogen. Met een volle trommel (7 of 8 kilo) doen sommige wasdrogers er 3 uur over. Andere drogers hebben iets meer dan 2 uur nodig.

Je kunt dit verkorten door niet alle wasgoed in de droger te stoppen. Gebruik bijvoorbeeld een droogrek en zet deze buiten neer met mooi weer. Een ‘kleinere’ hoeveelheid (3 tot 4 kilo) in de wasdroger is aanzienlijk sneller droog, namelijk in ongeveer 90 minuten.

Ook kun je het wasgoed beter centrifugeren op een hoger toerental. Daardoor is het minder vochtig en dat scheelt in droogtijd. Sommige wasmachines zijn in staat om ook in een laag toerental het wasgoed goed droog te centrifugeren. Dat heeft te maken met de droogklasse wat veel mensen niet weten en waar de meeste wasmachines niet het beste op scoren! Dit kan zomaar 15 tot 30 minuten in droogtijd schelen, afhankelijk of je rekent met een halfvolle of volle trommel. En het bespaart veel energiekosten! Lees meer over zuinige wasmachines.

Tips zuinig drogen

Met een energiezuinige droger bespaar je al veel geld. Maar je kunt nog meer besparen door zuinig te drogen!

1. Centrifugeer goed

Laat je wasgoed op een hoog toerental centrifugeren (1400 of hoger). Het meeste vocht is dan eruit. Dat scheelt droogtijd, en dus ook energie!

2. Kies een passend vulgewicht

Het vulgewicht is het aantal kilo wasgoed dat je in de droger kunt stoppen. Een grote wasdroger is goedkoper als je meer wasgoed tegelijk kunt drogen.

Kies dus een energiezuinige wasdroger die bij jouw situatie past. Bijvoorbeeld een vulgewicht van 7 kilo is voldoende voor 2 personen.

Maar helaas zijn kleine wasdrogers bijna niet meer te koop.

3. Automatisch drogen

Een automatisch programma is zuiniger dan een tijdsgestuurd programma.

4. Gratis drogen
energiezuinig was drogen

Heb je een waslijn? De meeste mensen hebben naast hun droger ook een waslijn, wasrek of iets anders om wasgoed overheen te leggen. Dan kost het drogen niets. Ook binnenshuis kun je de was laten drogen, maar zorg dan wel voor aanvoer van verse lucht om het vocht je huis uit te krijgen.