Terug naar: energiezuinige huishoudelijke apparaten

Energiezuinige wasdroger: bespaar flink veel energie

goedkope energiezuinige wasdroger
Goedkope energiezuinige wasdroger

Is je wasdroger kapot? Dat is het ideale moment om een energiezuinige wasdroger te kopen! De wasdroger staat in de top 2 grootste energieverbruikers. Een oude droger kost bij gemiddeld 3 tot 4 droogbeurten elk jaar meer dan € 100 aan energie, maar een zuinige wasdroger slechts € 40 per jaar. Dat bespaart dus ruim 60% energie!

Een wasdroger blijft een lange tijd bij jou thuis staan. Gemiddeld gaan wasdrogers ongeveer 10 jaar mee. Door nu een energiezuinige wasdroger te kiezen kun je in deze periode € 600 besparen.

Ook als je een oude wasdroger hebt, kan het om die reden slimmer zijn om hem nu al te vervangen.

Warmtepompdroger is de zuinigste

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Zo is er de luchtafvoerdroger. Deze voert de warme, vochtige lucht af naar buiten. Dit type drogers wordt steeds minder verkocht. Bij een condensdroger is er geen afvoer naar buiten meer nodig. De condensdroger droogt eerst de warme lucht voordat deze wordt vrijgelaten in de ruimte om de droger heen. Beide types gebruiken een elektrisch verwarmingselement dat veel warmte kan produceren en snel kan drogen, maar ook veel stroom verbruikt.

De zuinigste wasdrogers zijn de warmtepompdrogers. Deze hergebruiken dezelfde lucht die gecondenseerd wordt tegen een koudemiddel. Het vocht wordt opgevangen in een bakje dat af en toe leeggehaald moet worden of kan worden afgevoerd via het riool.

 

Energiezuinige wasdroger kiezen

Veel mensen denken dat het niet zoveel uitmaakt welke wasdroger ze kopen. Sommigen kopen gewoon de goedkoopste. Maar dat kan een dure keus zijn. De goedkoopste wasdrogers zijn vaak de minst zuinige.

De goedkoopste warmtepompdrogers kosten ongeveer € 500, maar besparen tot € 60 per jaar aan energiekosten ter vergelijking met de goedkoopste drogers die je kunt kopen. De hogere prijs is binnen 3 jaar terugverdiend via je energierekening!

 

Waar voor je geld met een energiezuinige wasdroger!
Goedkope wasdroger (condens)
Prijs circa € 329
Goedkope warmtepompdroger
Prijs circa € 529
Zuinigste wasdroger
Prijs vanaf € 629

Verbruik: € 110 per jaar (500 kWh)

Energieverbruik: € 45 per jaar (200 kWh)

zuinige wasdroger

Energieverbruik: € 40 per jaar (175 kWh)

Prijsverschil condensdroger: € 200
Energiebesparing: € 65 per jaar
Terugverdiend: 3 jaar
Prijsverschil condensdroger: € 300
Energiebesparing: € 70 per jaar
Terugverdiend: 4 jaar

 

Alle energiezuinige wasdrogers
energiezuinige koel vries bij bcc zuinige koel vries coolblue
→ Ga naar BCC.nl → Ga naar Coolblue → Ga naar Mediamarkt.nl → Ga naar Expert.nl

 

Voorbeelden meest energiezuinige wasdrogers in 2018

De zuinigste wasdrogers hebben energieklasse A+++ en hoeven niet duur te zijn! Hieronder staan een paar voorbeelden.

energiezuinige wasdroger
Energiezuinige wasdroger
Beko DH7533RXW
Energieklasse A+++
Vulgewicht: 7 KG
Prijs: ± € 500
zuinige wasdroger
Energiezuinige wasdroger
Beko DPY8506GXB1
Energieklasse A+++
Vulgewicht: 8 KG
Prijs: ± € 600
energiezuinige wasdroger
Energiezuinige wasdroger
Samsung DV90M6200CW
Energieklasse A+++
Vulgewicht: 9 KG
Prijs: ± € 800
 

Tips om je was sneller te drogen

Het nadeel van warmtepompdrogers is dat deze relatief veel tijd nodig hebben om de was te drogen. Met een volle trommel (7 of 8 kilo) doen sommige wasdrogers er 3 uur over. Andere drogers hebben iets meer dan 2 uur nodig.

Je kunt dit verkorten door niet alle wasgoed in de droger te stoppen. Gebruik bijvoorbeeld een droogrek en zet deze buiten neer met mooi weer. Een ‘kleinere’ hoeveelheid (3 tot 4 kilo) in de wasdroger is aanzienlijk sneller droog, namelijk in ongeveer 90 minuten.

Ook kun je het wasgoed beter centrifugeren op een hoger toerental. Daardoor is het minder vochtig en dat scheelt in droogtijd. Sommige wasmachines zijn in staat om ook in een laag toerental het wasgoed goed droog te centrifugeren. Dat heeft te maken met de droogklasse wat veel mensen niet weten en waar de meeste wasmachines niet het beste op scoren! Dit kan zomaar 15 tot 30 minuten in droogtijd schelen, afhankelijk of je rekent met een halfvolle of volle trommel. En het bespaart veel energiekosten! Lees meer over zuinige wasmachines.

 

Tips zuinig drogen

Met een energiezuinige droger bespaar je al veel geld. Maar je kunt nog meer besparen door zuinig te drogen!

1. Centrifugeer goed

Laat je wasgoed op een hoog toerental centrifugeren (1400 of hoger). Het meeste vocht is dan eruit. Dat scheelt droogtijd, en dus ook energie!

2. Kies een passend vulgewicht

Het vulgewicht is het aantal kilo wasgoed dat je in de droger kunt stoppen. Een grote wasdroger is goedkoper als je meer wasgoed tegelijk kunt drogen.

Kies dus een energiezuinige wasdroger die bij jouw situatie past. Bijvoorbeeld een vulgewicht van 7 kilo is voldoende voor 2 personen.

Maar helaas zijn kleine wasdrogers bijna niet meer te koop.

3. Automatisch drogen

Een automatisch programma is zuiniger dan een tijdsgestuurd programma.

4. Gratis drogenenergiezuinig was drogen

Heb je een waslijn? De meeste mensen hebben naast hun droger ook een waslijn, wasrek of iets anders om wasgoed overheen te leggen. Dan kost het drogen niets. Ook binnenshuis kun je de was laten drogen, maar zorg dan wel voor aanvoer van verse lucht om het vocht je huis uit te krijgen.