Waarom een regenton?
Elk jaar gebruiken we gemiddeld ruim 2000 liter drinkwater voor onze tuin. Veel van dit water dat op onze daken valt, laten we weglopen via de regenpijp. Dat is erg zonde!
Slechts 1 op de 3 huishoudens heeft een regenton. Met een regenton kun je een heleboel water opvangen en in de tuin gebruiken. Regenwater is het beste water voor de planten. Het heeft de juiste temperatuur en is zachter dan leidingwater.
Het is niet moeilijk om een regenton op de regenpijp aan te sluiten. Dit kan zelfs zonder de regenpijp af te koppelen of door te zagen! Lees hieronder hoe je dat kunt doen. Bovendien bieden sommige gemeentes subsidie als je een regenton aanschaft.
Regenton makkelijk aansluiten op de regenpijp
Er zijn veel manieren om de regenton op de regenpijp aan te sluiten. Met een vulautomaat wordt het regenwater in de pijp verzameld en naar de regenton gebracht. Als de ton vol is, stroomt het resterende water over in de pijp. Zo heb je geen last van overstromingen.
Maar de meeste vulautomaten kun je niet zo makkelijk aansluiten aan de regenpijp. Bijvoorbeeld omdat de regenpijp afgekoppeld of zelfs doorgezaagd moet worden. Ook bij hoge, lange regenpijpen kan het erg lastig zijn om er zelf een regenton op aan te sluiten.
Er is echter een oplossing: de flexibele Speedy vulautomaat. Deze is aan te sluiten zonder de regenpijp te hoeven afkoppelen of doorzagen!
Zo werkt de Speedy vulautomaat
Deze Speedy vulautomaat is snel aan te sluiten op de regenpijp zonder dat je bijzondere gereedschappen nodig hebt. Het werkt met een stevige flexibele waterverzamelaar dat het water langs de rand van de regenpijp opvangt. Heel slim, want regenwater gaat namelijk centrifugeren in een regenpijp zodra het naar beneden stroomt; het vloeit dus langs de randen van de pijp.
Bij de vulautomaat krijg je een boortje meegeleverd waarmee je een gat (circa 4 cm) in de regenpijp maakt. Daarin schuif je de verzamelaar. Die is geschikt voor regenpijpen van 7 tot 10 cm doorsnee. Vervolgens sluit je het filter en de knop aan. Dankzij het filter wordt bijna alle vervuiling tegengehouden en kunnen muggen geen eitjes leggen in jouw regenwater (mits je ook het deksel op de ton dicht laat). Met de knop kun je de toevoer van water afsluiten als dat nodig is. Het is een zeer eenvoudig systeem dat in een paar stappen te monteren is en jou eindeloos veel schoon regenwater levert.
De vulautomaat is geschikt voor kleine tot middelgrote daken (max. 80 m²). De Speedy heeft in Duitsland al verschillende prijzen gewonnen waaronder Product van het Jaar. Daar kun je deze handige vulautomaat voor een paar tientjes kopen, zoals bij Amazon* en bol.com*.
*Dit is een partnerlink en dient als voorbeeld waar je dit artikel kunt kopen. Meer info
Zie hier een filmpje hoe je de Speedy vulautomaat correct moet aansluiten:
Andere aftappingen van de regenpijp
De flexibele Speedy vulautomaat haalt ongeveer 50% tot 70% van het regenwater uit de regenpijp. Er zijn andere automaten die een veel hoger rendement halen. Zo zijn er automaten die meer dan 90% van het water uit de regenpijp opvangen. Deze kun je dus beter gebruiken bij een regenpijp die je wel kunt afkoppelen of doorzagen.
Simpele afkoppeling
• Simpel en betaalbaar
• Ideaal voor kleine daken (bijv. schuurtje)
• Voor regenpijp Ø 80 mm
• Aansluiting uitgang 1 1/4″ (32 mm)
• Met knop (afsluitbaar)
• Geen filter
Wordt verkocht bij Amazon*
Vulautomaat met filter
• Voor kleine daken tot 50 m²
• Voor regenpijp Ø 70 – 100 mm
• Met ‘aan-uit’ knop
• Met filter
Wordt verkocht bij bol.com*
Hoogrendement
• Voor middelgrote daken tot 80 m²
• Tot 90% van het regenwater wordt opgevangen
• Voor regenpijp Ø 80-110 mm
• Met zomer-winter knop
• Ingebouwd zelfreinigend filter
Wordt verkocht bij bol.com*
Welke regenton heb ik nodig?
Wist je dat uit een 100 liter regenton je jaarlijks zo’n 500 liter regenwater kunt gebruiken? Dat is ongeveer een kwart van de gemiddelde hoeveelheid drinkwater die we jaarlijks in de tuin gebruiken. De kleinste regentonnen zijn te koop vanaf ongeveer 100 liter en de grootste hebben een inhoud van zo’n 500 liter. Hoe groter de regenton, hoe meer water je daaruit kunt halen.
Heb je bijvoorbeeld een gazon, dan heb je daar waarschijnlijk veel water voor nodig. Een mooi strak onderhouden grasveld heeft regelmatig water nodig om mooi te blijven. Een kwartiertje sproeien kost al gauw 100 liter water.
Heb je een kleine tuin of veel planten die weinig water nodig hebben (zoals siergrassen of mediterrane planten), dan kan een kleine regenton daar goed bij passen. Een kleine regenton is ook handig als je heel weinig ruimte hebt!
Duurzame regentonnen
Er zijn vele soorten regentonnen. Zo worden in winkels veel plastic regentonnen aangeboden. Deze worden gemaakt van gerecycled plastic afval.
Wie nog duurzamer regenwater wilt opvangen, kan een oud Spaans, Frans of Schots houten vat plaatsen. Sommige bedrijven kopen oude houten vaten uit het buitenland op en maken er vele nieuwe toepassingen mee, zoals regentonnen. De vaten zien er heel mooi uit en krijgen zo een nieuw leven. Eikenhouten watertonnen gaan 10 tot 15 jaar mee.
Houten regentonnen
225 liter
Afgebeeld:
• 225 liter
• dikwandig eikenhout
• incl. kraantje, onderstel en gat voor aansluiting regenpijp
Meer info:
bol.com*
Kunststof regentonnen
100 liter
Slanke 100 liter regenton
• incl. kraantje, deksel en onderstel
Design regentonnen
Wil je een regenton die past in de stijl van jouw tuin? Ook daar zijn veel leuke modellen voor te koop. Hieronder staan een aantal als voorbeeld.
Wat als de regenton vol is?
Na een flinke stortbui is de regenton helemaal vol en stroomt het overtollige water weg in de regenpijp. Er zijn mogelijkheden om dit overtollige regenwater toch aan je planten en de bodem te geven.
Water dat planten niet gebruiken, komt dieper in de grond terecht. Uiteindelijk zelfs in het grondwater. Door al het opgevangen regenwater eerst in de regenton en daarna in de tuin te laten lopen, help je mee aan een betere conditie van je planten en de bodem.
Extra kraan monteren
Monteer een extra kraan aan de bovenkant van je regenton. Zodra deze vol raakt, loopt het water over in het gat bovenin en niet meer in de regenpijp (tenzij het heel erg hard regent).
Wat heb je nodig?
Schroefverbinding
afgebeeld: schroefverbinding 3/4″
Boortje
afgebeeld: wolfcraft 29 mm boor
Kraan
afgebeeld: ubora aansluiting 3/4″
Om de kraan waterdicht aan te sluiten moet je teflon draad over de schroef draaien voordat je de kraan in de schroefverbinding draait.
→ Makkelijk: ook in één keer te koop als complete set.
Druppelslang
Wil jij zoveel mogelijk regenwater in je tuin hebben, maar is je dak te groot en je tuin te klein? Dan is een druppelslang ideaal. Wil je hem aansluiten aan je regenton? Gebruik dan een drukloze druppelslang.
Het Duitse bedrijf CleverSchlauch – slimme slang vrij vertaald – heeft een speciale druppelslang ontwikkeld die goed werkt op een lage waterdruk. Dit is de enige druppelslang die geschikt is om aan te sluiten op je regenton.
Als je regenton vol is, stroomt het water vanzelf over in de regenpijp. Dat kan bijvoorbeeld na één stortbui al het geval zijn. Hoe jammer is het dat al het extra water niet gebruikt kan worden. Met deze druppelslang kan dat dus wel op een gecontroleerde manier!
De CS druppelslang geeft 4 tot 8 liter per meter per uur af aan de grond. Bij een slang van 15 meter is dat dus 60 tot 120 liter per uur. Dit water wordt vastgehouden door de bodem en dient als extra voorraad voor je planten. Het resterende vloeit af naar het diepere grondwater.
De druppelslang kun je bovengronds neerleggen of ondergronds ingraven. De slang is vorstbestendig en gemaakt van gerecycled materiaal. Hij werkt op een druk van 0 tot 0,4 bar.
Automatisch watergeven én een voorraad water in je regenton: de ideale combinatie!