Thuis windenergie van een Hollandse windmolen
In Nederland mogen we zelf kiezen bij wie we onze energie kopen. En er is keuze genoeg, want er zijn wel 50 energieleveranciers! Elke aanbieder heeft een eigen aanbod, een eigen visie en een eigen werkwijze. Sommige energiebedrijven zetten zich heel erg in voor duurzame energie, andere een stuk minder. Ook daarin hebben we wat te kiezen!
Nederland loopt ver achter in Europa als het gaat om de opwekking van duurzame energie. Ongeveer 14% van onze stroom wordt momenteel duurzaam opgewekt. Het grootste deel daarvan is windenergie. Maar het grootste energieverbruik hebben we nodig om thuis onze huizen te verwarmen met gas. Daarvan wordt nog veel minder duurzaam opgewekt. In totaal wordt ongeveer 6% van onze gehele energiebehoefte duurzaam opgewekt.
Er is dus werk aan de winkel om veel meer duurzame energie op te wekken. Sommige energieleveranciers hebben interessante manieren bedacht hoe zij hun klanten dichter kunnen betrekken bij de opwekking van groene stroom. Hieronder vind je wat voorbeelden.
Windenergie uit Nederland bij jou thuis
Energieleverancier Qurrent heeft bedacht hoe zij de opwekking van duurzame stroom kunnen vergroten en tegelijk klanten deze duurzame stroom te laten gebruiken.
Je kunt bij Qurrent een of meerdere windtegoeden kopen. Hiermee word je eigenlijk mede-bezitter van een windmolen. Niet zomaar een windmolen, maar een van de windmolens langs de A29 bij het Hellegatsplein die in 2015 gebouwd zijn. Je weet dus waar jouw groene stroom opgewekt wordt. Via een handige app die in verbinding staat met de windmolen kun je direct zien hoeveel stroom de turbine heeft opgewekt. Jouw aandeel in opgewekte stroom krijg je als korting op je energierekening!
Een windtegoed kost eenmalig € 55 en iedereen mag zo’n stukje windmolen kopen. Je mag ook meerdere windtegoeden kopen, tot een maximum van je eigen stroomverbruik. Dit geld wordt gebruikt om weer nieuwe windmolens te kunnen bouwen in Nederland. Je steunt dus direct de opwekking van duurzame stroom in ons land. Op de website van Qurrent kun je meer lezen over dit initiatief.