Verwarming ontluchten

Hoor je tikken in de leidingen als de cv draait? Of worden sommige radiatoren niet goed warm? Dan is er waarschijnlijk lucht in de installatie. Dat veroorzaakt het tikkende en suizende geluid in de leidingen.

cv ontluchten = energie besparen

Wist je dat de cv ketel zuiniger werkt als hij ontlucht is? Lucht in de leidingen en verwarming van je cv, blokkeert de doorstroom van het cv water. Dat geldt ook voor radiatoren. Luchtbelletjes kunnen de doorstroom in een radiator tegenhouden. Daardoor kan een kant van de verwarming niet goed warm worden. Door te ontluchten, kunnen radiatoren meer en beter warmte afgeven. De cv ketel kan zuiniger werken en dat bespaart energie.

Verwarming ontluchten, hoe werkt dat?

Het is handig om de installatie 1x per jaar te ontluchten. Daarmee wordt de kans op storingen verkleind. En je bespaart energie.

 

1. Draai de thermostaat laag. Trek de stekker van de cv ketel uit het stopcontact. Heb je een digitaal display? Dan kun je de stekker in het stopcontact laten.

2. Wacht 10 minuten.

3. Begin bij de radiatoren op de laagste verdieping. Pak een doek en een ontluchtingssleutel.
Heb je geen ontluchtingssleutel? Je kunt er makkelijk een kopen zoals bij Bol.com en Conrad.nl

4. Ga naar de radiator die je wilt ontluchten. Draai de radiatorkraan dicht.

5. Draai met de sleutel het ventiel open. Zodra er water uit komt, draai je het ventiel weer dicht.

6. Ga zo alle radiatoren af. Dus: radiatorkraan dicht, ventiel open en weer dicht als er water uit komt. Volgende radiator: kraan dicht, enz.

7. Kijk bij de CV ketel of de druk nog goed is. Die hoort tussen de 1,5 en 2 bar te zijn. Is de druk (te) laag? Ga dan de cv bijvullen en daarna weer ontluchten.

 

 Bekijk ook de andere tips om elektriciteit te besparen en bespaar nog tientallen euro’s meer!