Zonneboiler of zonnepanelen?

Wil je graag duurzame energie opwekken, maar twijfel je tussen een zonneboiler of zonnepanelen? Veel mensen zijn bekend met de zonnepanelen die elektriciteit opwekken. De zonneboiler is minder bekend. Die produceert warm water vanaf een collector op je dak.

Zonnepanelen zijn wat goedkoper, zonneboilers zijn wat duurder maar hiervoor kun je subsidie krijgen. Wat zijn de verschillen van beide systemen? In welke energiebron wil jij je geld investeren? Hieronder staan een heleboel feiten op een rij verzameld.

 

Meeste kosten naar warmte

verdeling gas en elektra
Driekwart van het energieverbruik gaat naar gas voor verwarming, koken en warm water, de rest naar elektra

Momenteel hebben de meeste mensen een aansluiting op gas en elektriciteit. We verwarmen onze huizen op gas en gebruiken elektriciteit voor verlichting en huishoudelijke apparaten.

Driekwart van onze energierekening bestaat uit de kosten voor het verwarmen van onze woning. We betalen dus veruit het meeste aan verwarming. De meeste energie die we gebruiken is nodig om onze huizen warm te houden in de wintermaanden.

Een zonneboiler levert direct warmte (via warm water), zonnepanelen leveren stroom dat gebruikt kan worden voor verwarming (bijvoorbeeld met een warmtepomp).

Kun je dan beter kiezen voor zonnepanelen of een zonneboiler?

Voor- en nadelen zonneboiler en zonnepanelen

Zonneboilers en zonnepanelen hebben beide voor- en nadelen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

 

vergelijking efficiëntie zonnepaneel zonneboiler
Een collector (van de zonneboiler) levert tot 4x meer energie dan een gelijk oppervlak aan zonnepanelen! Afbeelding links: Atag solar collector II. Afbeelding rechts: willekeurig zonnepaneel
Zonneboiler Zonnepanelen
Rendement, efficiëntie collector max. 85% paneel max. 20%
Overtollige energie beperkt op te slaan in accu’s of in het stroomnet
Bijzondere grondstoffen nodig voor productie nee ja (silicium)
Opbrengst 1 collector / 1 zonnepaneel per jaar € 150 € 40
Levensduur collector / zonnepaneel 30 tot 50 jaar 25 jaar
Levensduur pomp / omvormer 20 jaar 12 jaar
Onderhoud eens per 5 jaar (i.c.m. verwarmingsinstallatie) weinig onderhoud, wel controles
eens per 3 jaar

Weinig stroom uit zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet zo heel efficiënt. Een klein deel van de zonnestraling wordt omgezet in elektriciteit, het grootste deel (bijna 80%) verdwijnt als warmte vlakbij het paneel. Wil je veel energie halen uit zonnepanelen, dan heb je dus veel panelen nodig.

Een huishouden met 4 personen verbruikt ongeveer 4000 kWh per jaar. Dit is 25% van het totale energieverbruik en is dus alleen voor elektrische apparaten en lampen. Een gelijke hoeveelheid energie kun je halen uit 16 zonnepanelen.

Zou je ook willen verwarmen en koken op elektriciteit, dan heb je dus nog veel meer zonnepanelen nodig.

 

Warm water en verwarming uit de zonneboiler

De collector van de zonneboiler heeft juist een veel hoger rendement, namelijk 50% tot zelfs 80%. Een groot deel van de zonne-energie wordt dus ook gebruikt om warmte mee op te wekken. Ook met bewolkt weer kun je uit een zonneboiler dus meer energie halen dan uit zonnepanelen. Een zonneboiler levert tot 4x meer energie dan zonnepanelen. Daarom heb je dus ook niet zoveel ruimte nodig op het dak.

De zonneboiler voorziet ongeveer 50% in warm water over het hele jaar. Een of twee collectors op het dak zijn hiervoor al genoeg.

Een zonneboiler is naast warm water ook in staat om je huis te verwarmen. Dat bespaart ook ongeveer 50%. Lees op de pagina over zonneboilers meer informatie hoe dit precies werkt.

Warmte uit de zonneboiler of zonnepanelen

De zonneboiler levert geen elektriciteit maar wel warmte voor warm water en verwarming. Zonnepanelen leveren stroom, die gebruikt kan worden om een warmte met een warmtepomp te maken. Kun je dat beter doen met zonnepanelen of een zonneboiler?

50% warm water en verwarming per jaar

uit de zonneboiler uit de warmtepomp stroom uit zonnepanelen
3 collectors
dakoppervlak: ± 7,5 m²
1500 kWh stroom 6 zonnepanelen (± 1500 kWh)
dakoppervlak: ± 10 m²

De cijfers hierboven zijn berekend op een gemiddeld stroomverbruik, dat wil zeggen in een huishouden van 2 tot 3 personen.

Je ziet dat een zonneboiler met minder dakoppervlak meer energie kan opwekken. Als je dezelfde hoeveelheid warmte voor warm water en verwarming wilt halen uit de zonnepanelen, heb je dus meer zonnepanelen nodig dan collectors.