Zonnepanelen zijn een mooie manier om een deel van jouw stroomverbruik zelf op te wekken. Veel mensen twijfelen of ze zonnepanelen willen kopen vanwege de afschaffing van de salderingsregeling en het overvolle stroomnet. Wie te veel zonnepanelen heeft, gaat straks veel meer betalen. Hoe voorkom je dat jij te veel zonnepanelen neemt? Lees verder en kies de juiste capaciteit zonnepanelen passend bij jou.
Zonnepanelen afstemmen op jouw verbruik
Zonnepanelen zijn nog steeds een gunstige investering, zolang de stroom uit jouw panelen direct in jouw huis wordt gebruikt. Zo hoef je geen dure stroom in te kopen. Hoeveel zonnepanelen bij jou passen, hangt af van jouw stroomverbruik. Dit is een voorbeeld:
• elektrische auto overdag opladen: minimaal 2300 tot 3700 Watt (gewone stopcontact);
• elektrische boiler: 500 Watt (hotfill, langdurig verbruik) of 2000 Watt (kort piek);
• koelkast / vriezer: 100+ Watt (oud) of 30-50 Watt (modern);
• ventilatiesysteem: 20 tot 100 Watt (continu);
• laptop: 25 Watt (continu)
• tv, spelcomputer: 50 Watt
• sluipverbruik (stekkers, router, magnetron, etc.): 25 Watt
Totaal continu verbruik …. Watt
In een normale situatie heb je echt genoeg aan één of twee zonnepanelen. Vrijwel alle stroom uit de panelen wordt direct in huis verbruikt. Maar heb je een elektrische auto, en laad je deze heel vaak overdag thuis op? Dan ben je gunstig uit met wel tien zonnepanelen of meer.
In 2024 wekt een zonnepaneel gemiddeld een vermogen op van circa 360 Wattpiek. Na de omvormer blijft hier nog maximaal 330 Watt over. Daarmee kun je berekenen hoeveel panelen je ongeveer nodig hebt om jouw stroomverbruik af te dekken.
stroomverbruik | benodigde aantal zonnepanelen |
---|---|
normaal verbruik | 1 of 2 zonnepanelen |
elektrische auto (veel thuis opladen) |
> 10 zonnepanelen |
Besparen zonnepanelen energie?
Laat je zonnepanelen niet werken voor nutteloos stroomverbruik. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er continu 100 Watt wordt verbruikt in jouw huis terwijl je slaapt. Dat is 876 kilowattuur, oftewel € 220,- per jaar! Houd er rekening mee dat dit nog een vrij laag standby-verbruik is.
Vaak is dit stroomverbruik waar je zelf niet van geniet, bijvoorbeeld de decoder die aan staat terwijl niemand tv kijkt. Dit verbruik kun je heel gemakkelijk verminderen met bijvoorbeeld een stekkerdoos met schakelaar of een tijdklokje. Het is niet zinvol dit stroomverbruik op te lossen met zonne-energie.
Kijk ook eens naar het energieverbruik van je koelkast of vriezer. Dit zijn grootverbruikers!
Op deze site vind je veel tips om jouw stroomverbruik te verminderen.
Wat is salderen?
Heb je zonnepanelen, dan wordt de opgewekte stroom eerst in jouw huis verbruikt. Bijvoorbeeld het draaien van je wasmachine, de koelkast of de ventilator. Lampen kunnen nooit op zonne-energie werken omdat die ’s avonds branden terwijl de zon dan niet meer schijnt (behalve met een thuisbatterij).
Wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je op dat moment verbruikt, dan wordt de stroom aan het net geleverd. De kilowatturen die je aan het stroomnet levert, worden in mindering gebracht op de stroom die je van het net koopt. Dit wordt salderen genoemd.
Lever je meer stroom aan het net dan je zelf van het net koopt, dan krijg je over deze stroom een terugleververgoeding. Dat is meestal zo’n 5 cent bij een vast contract en kan toekomstig nog lager zijn als stroomprijzen steeds variabeler worden.
Sinds de laatste jaren zijn er steeds meer zonnepanelen bijgekomen. Dat betekent dat overdag en in de zomer veel goedkope zonnestroom aan het stroomnet wordt toegevoegd. Zoveel zelfs, dat er meer stroom beschikbaar is dan er wordt gebruikt. Dit heeft een aantal nadelen.
Nadeel van saldering
Bij een groot aanbod en weinig vraag daalt de prijs. Dat geldt ook voor elektriciteit. De prijs voor stroom is in de zomer vaak erg laag. Dat komt mede door de grote hoeveelheid zonnestroom die dan beschikbaar is. In de winter is de stroomprijs vaak veel hoger, mede omdat er weinig zonnestroom is.
De prijs voor stroom daalt hierdoor niet; stroom in de winter wordt duurder en in de zomer goedkoper. In werkelijkheid zijn er nog meer verschillen, bijvoorbeeld tussen dag en nacht.
Veel energiebedrijven willen stoppen met het salderen, omdat eigenaren van zonnepanelen hun goedkope stroom in de zomer kunnen wegstrepen tegen dure stroom in de winter. Deze kosten rekenen energiebedrijven wel door in hun stroomprijzen. Mensen zonder zonnepanelen betalen dus geld aan mensen met zonnepanelen en dat is een oneerlijke constructie.
Sommige energiebedrijven brengen kosten in rekening als je zonnestroom verkoopt aan het net. De salderingsregeling wordt op de lange termijn onbetaalbaar. Het beste is om niet te wachten totdat deze regeling is gestopt, maar nu al zorgen dat je de juiste hoeveelheid zonnepanelen neemt.
Overcapaciteit zonnepanelen stroomnet
Een ander nadeel is dat het stroomnet een beperkte hoeveelheid stroom kan verwerken. In alle woonwijken lopen kabels waar ongeveer 230 volt stroom doorheen loopt. Als er steeds meer stroom op deze kabels wordt gebracht maar juist weinig stroom wordt verbruikt, loopt het voltage op. Boven de circa 250 volt schakelen omvormers uit; je krijgt dan dus geen stroom meer uit jouw zonnepanelen! Dat gebeurt juist op de momenten dat jouw zonnepanelen het meeste opbrengen.
Het stroomnet kan natuurlijk worden uitgebreid, maar dit kost heel erg veel geld, wat ten koste gaat van de besparing.
Alternatief voor zonnepanelen
Wil je toch zonne-energie opwekken? Een alternatief of aanvulling voor zonnepanelen is → de zonneboiler.
Energie besparen
Nog slimmer is om te kijken naar jouw stroomverbruik. Kan dit minder? Dat is altijd het geval. Energie bseparen levert vaak het meeste rendement op.