Zelf duurzame energie opwekken met zonnepanelen: voor- en nadelen

zonnepanelen kopen
Wat kosten zonnepanelen en hoe snel heb je ze terugverdiend?

Wel of geen zonnepanelen kopen? Zonnepanelen worden snel populairder. Je ziet ze op steeds meer daken verschijnen. De panelen wekken duurzame energie op die jij kunt gebruiken in je huis.

De overheid biedt aan de btw terug te betalen van je zonnepanelen. Zo kun je ze al binnen 7 jaar terugverdiend hebben! Je spaargeld investeren in zonnepanelen levert een rendement op van zo’n 8,5% gedurende 25 jaar lang.

Zonnepanelen hebben voor- en nadelen. Lees hieronder meer zodat je zekerder weet of je wel echt zonnepanelen wilt.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken elektriciteit op zodra er licht op valt. Elk paneel bestaat uit zonnecellen die aan elkaar gekoppeld zijn. Elke cel levert een gelijkspanning van zo’n 0,5 volt. Veel cellen achter elkaar zorgen ervoor dat het paneel een hogere spanning kan bereiken, zoals 36 volt. Meerdere panelen worden ook weer aan elkaar aangesloten, waardoor de spanning nog verder oploopt.

De panelen leveren gelijkspanning, dat anders is dan de wisselspanning die uit je stopcontact komt. Daarom is er een omvormer nodig die de elektriciteit van de zonnepanelen geschikt maakt voor gebruik in je huis.

Wat leveren zonnepanelen op en hoe snel zijn ze terugverdiend?

Hier vind je een kort overzicht wat zonnepanelen ongeveer kosten:

Aantal zonnepanelen Prijs Opbrengst per jaar Aandeel stroomverbruik Aandeel totaal energieverbruik*
3 panelen € 2000* € 150 20 % 7 – 10 %
6 panelen € 2500* € 300 40 % 14 – 20 %
8 panelen € 3000* € 400 65 % 22 – 33 %
12 panelen € 4000* € 600 100 % 33 – 50 %

*Kosten inclusief installatie en btw
*aandeel totaal energieverbruik: als er ook sprake is van elektrisch verwarmen en koken met en zonder elektrisch rijden

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Welke voordelen hebben zonnepanelen? Zonnepanelen wekken duurzame energie op, jaar na jaar. Ze produceren elektriciteit als de zon schijnt, maar ook bij bewolking. Dit alles gebeurt zonder geluid of stank te veroorzaken; niemand heeft er dus last van.

Een ander voordeel is dat de kosten voor energie direct zullen dalen. Je hebt dus permanent lagere energiekosten!

Ook zijn zonnepanelen een stuk goedkoper dan jaren geleden. De prijs van zonnepanelen is het laatste decennium flink gedaald. Dat komt omdat de vraag naar zonnepanelen stijgt. Ze worden op steeds grotere schaal gemaakt, waardoor de prijs daalt. Ook zijn er steeds meer aanbieders die zonnepanelen verkopen en installeren en met elkaar concurreren.

Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee, maar je hebt de kosten voor de aankoop en installatie meestal al na 7 jaar terugverdiend.

Je draagt bij aan een beter milieu, minder CO2-uitstoot wat goed is voor klimaatverandering en je bent (een stukje) onafhankelijk van je energieleverancier.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Een groot nadeel van zonnepanelen is dat ze een laag rendement hebben. De zon straalt energie naar de aarde. Een zonnepaneel kan hooguit 20% van deze energie gebruiken door er elektriciteit van te maken. Dat betekent dat 80% niet gebruikt wordt en dat is eigenlijk heel zonde.

Bij een zonneboiler is het precies andersom, daar wordt tot 80% van de zonne-energie gebruikt om er warm water mee te maken. De nieuwste soorten zonneboilers zijn zelfs in staat om 60 tot 70% te kunnen voorzien in jouw energieverbruik voor warm water en verwarming! Lees meer over zonneboilers.

Dat betekent dat je veel zonnepanelen moet hebben om een aardige hoeveelheid stroom op te wekken. Zou je in de toekomst alles elektrisch doen (1 elektrische auto, elektrisch verwarmen met een warmtepomp, inductie koken en een airco in de hete zomer), dan heb je ongeveer 40 zonnepanelen nodig. Daar heeft een gemiddelde woning niet genoeg ruimte op het dak voor.

Verder hebben zonnepanelen regelmatig controle nodig of alles nog goed werkt, om risico’s te voorkomen. Dat brengt kosten met zich mee. Lees hieronder meer.

Waar kun je zonnepanelen kopen?

Er zijn veel aanbieders actief waar je zonnepanelen kunt kopen en laten installeren. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

Tips bij het kopen van zonnepanelen:

  • Let op het merk zonnepanelen. De Consumentenbond deed in 2015 onderzoek naar de kwaliteit van merken zonnepanelen. Lees het resultaat.
  • Bekijk hoe lang het bedrijf al bestaat

 

Metdezon Solvari
 aanschaffen zonnepanelen: metdezon  

zonnepanelen kopen: solvari

Informatie bekijken & Offerte aanvragen Gratis zonnepanelen offertes aanvragen

Brengen zonnepanelen risico’s met zich mee?

Zonnepanelen zijn niet helemaal zonder gevaar. De meeste mensen beseffen te weinig dat ze met zonnepanelen een mini energiecentrale in huis halen wat ook risico’s met zich meebrengt. Zonnepanelen kun je niet even uitzetten; ze blijven doorgaan met stroom opwekken als er licht op valt.

Helaas zijn er steeds meer gevallen bekend waarbij brand is ontstaan door zonnepanelen. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals een slechte koppeling van kabels, een oververhitte omvormer of een defect in een zonnepaneel. Zonnepanelen liggen in weer en wind, in hitte en koude buiten op het dak. Het is niet te zeggen wanneer zonnepanelen aan vervanging toe zijn. Daarvoor zijn experts nodig. Zeker bij oudere panelen is het belangrijk dat de gehele installatie, dus ook kabels en de omvormer, regelmatig gecontroleerd worden. Sommige verzekeraars zijn zelfs van plan om minimum eisen te stellen aan installaties met zonnepanelen, zoals ten minste elke 3 jaar een controle. Dat kost je geld, ongeveer een paar honderd euro per keer.

Levensduur en garantie zonnepanelen

Niemand weet precies hoe lang zonnepanelen meegaan. De eerste zonnecel werd in 1889 gemaakt. In 1989 kwamen de eerste zonnepanelen op een Nederlands dak. De kwaliteit van de panelen en het rendement zijn sindsdien toegenomen. Nog steeds zijn er nieuwe ontwikkelingen waardoor zonnepanelen meer stroom kunnen opwekken en langer meegaan.

Fabrikanten die zonnepanelen leveren van een goede kwaliteit, geven ten minste 10 jaar garantie. Sommige fabrikanten durven zelfs 25 jaar garantie productgarantie te geven. Zonnepanelen gaan ten minste 25 jaar mee, maar in de meeste gevallen veel langer.

Maar niets heeft het eeuwige leven. Ook zonnepanelen niet. Elk jaar kunnen de panelen een heel klein beetje minder stroom opwekken. Maar die afname is zeer gering. Naast de garantie op het paneel, geven de meeste fabrikanten ook vermogensgarantie. Men garandeert dat de panelen na 25 jaar nog steeds minimaal 80% van hun oorspronkelijke vermogen moeten kunnen leveren.

Levensduur omvormer

Solis zonnepanelen omvormer
De fabrikant van deze Solis omvormer biedt 10 jaar garantie!

De levensduur van de omvormer is wat korter dan van de zonnepanelen. Helaas zijn er soms slechte verhalen te lezen over omvormers, zoals dat ze snel stuk zouden gaan. Daarom is het goed om het complete verhaal te weten.

De omvormer zet gelijkspanning van de zonnepanelen om in wisselspanning, waardoor de stroom geschikt wordt om terug te leveren aan het stroomnet. Ook beveiligt de omvormer de installatie: als de stroom wegvalt, schakelt de omvormer automatisch uit. Omvormers bestaan uit kleine elektronica onderdeeltjes. Het is altijd mogelijk dat er onverwacht zo’n onderdeel eerder kapot gaat dan normaal. Maar in dit geval heb je altijd recht op een gratis nieuwe omvormers dankzij de jarenlange garantie!

De kwaliteit van omvormers verschilt. Veel omvormers gingen eerder ongeveer 5 tot 10 jaar mee. Maar de kwaliteit van omvormers wordt steeds beter. Tegenwoordig durven sommige fabrikanten zelfs 10 jaar garantie te geven! Goede omvormers kunnen zeker 15 jaar meegaan.

8,5% rente op je spaargeld met zonnepanelen!

Heb je de beschikking over voldoende spaargeld? Als je makkelijk een paar duizend euro kunt besteden, kun je overwegen van dat geld zonnepanelen te kopen. Dat is slim, want de spaarrente staat historisch laag. Je krijgt nauwelijks nog rente over je spaargeld en misschien betaal je zelfs meer aan spaarbelasting, dan dat je aan rente ontvangt.

Milieu Centraal heeft al eerder uitgerekend, dat een investering in zonnepanelen een hoger rendement oplevert dan de spaarrente. Voorbeeld: in 25 jaar hebben 8 zonnepanelen zo’n € 10.000 aan stroom opgewekt. De totale kosten voor 8 panelen zijn momenteel ongeveer € 2800, inclusief een extra omvormer kom je dan uit op € 3200. Dat betekent, dat je in 25 jaar € 6800 hebt verdiend met de opwekking van elektriciteit.

Terwijl de spaarrente rond de 0% is, kun je met de zonnepanelen dus ruim 8,5% per jaar verdienen op je spaargeld. En dat minimaal 25 jaar lang! Bij welke bank kun je een gegarandeerde spaarrente van 8,5% krijgen?

Subsidie zonnepanelen

De afgelopen jaren zijn zonnepanelen vaak gesubsidieerd. De staat gaf een geldbedrag terug op de aankoop van zonnepanelen. Maar de prijs van zonnepanelen is flink gedaald. Daardoor is er minder noodzaak om subsidie te geven. Sommige gemeenten hebben bepaalde regelingen, maar landelijk wordt er geen subsidie meer gegeven. Toch is er een andere mogelijkheid om geld terug te krijgen op je zonnepanelen, namelijk door btw terug te vragen.

Als je zonnepanelen gaat kopen, betaal je ook 21% btw. Na installatie van de zonnepanelen kun je dit bedrag terugvragen bij de Belastingdienst. Helaas is dat een vervelende, ingewikkelde procedure met formulieren. Een zure appel waar je doorheen moet bijten. Maar sommige verkopers bieden een service: zij vragen voor jou de btw terug!

Wil je toch zelf de btw terugvragen? Dan werkt dit ongeveer zo:

BTW terugvragen zonnepanelen

Om btw terug te vragen van de aanschaf en installatie van de zonnepanelen, moet je je aanmelden bij de Belastingdienst als “ondernemer”. Dit kan voor alle installaties die vanaf 20 juni 2013 zijn geplaatst. De Belastingdienst ziet jou als ondernemer, omdat je elektriciteit verkoopt aan de energieleverancier en daar btw over moet betalen.

De Belastingdienst rekent de btw uit die jij elk jaar moet betalen. Dat is een bedrag tussen de € 20 en € 200. Zie de tabel van de Belastingdienst. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op het btw-bedrag dat je terug kunt krijgen van de installatie. Stel dat je voor 8 zonnepanelen met 2100 Wp vermogen € 400 btw hebt betaald. Dan moet je elk jaar € 40 btw betalen over de elektriciteit die je opwekt. Je krijgt dus 400 – 40 = € 360 op je rekening.

Normaal moeten ondernemers meerdere keren per jaar aangifte doen over de btw. Maar op het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders kun je aangeven dat je ontheffing wilt. Deze ‘ontheffing van administratieve verplichtingen’ betekent eigenlijk dat je geen btw meer hoeft te betalen. Die ontheffing krijg je niet zomaar, want je moet voldoen aan de voorwaarden. De voorwaarden gaan vooral over de vraag of je al ondernemer bent en zelf btw aangifte doet. In die gevallen is het mogelijk dat je niet in aanmerking komt voor de ontheffing.

Meer korting op zonnepanelen

Hoe kun je de laagste prijs krijgen voor zonnepanelen? Maak gebruik van korting op zonnepanelen.

Tip! Zonnepanelen en opstalverzekering

Heb je zonnepanelen gekocht? Als de zonnepanelen beginnen elektriciteit op te wekken, moet je weten of ze verzekerd zijn. Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Sommige verzekeraars bieden standaard dekking voor zonnepanelen. Bij andere verzekeraars is dit niet. Neem contact op met je verzekeraar of jouw zonnepanelen gedekt zijn.