CV ketel bijvullen
Het bijvullen van een cv ketel kan iedereen doen. Daar heb je geen installateur of loodgieter voor nodig. Je moet wel even weten hoe het werkt.
CV ketel bijvullen = Energie besparen
Wist je dat een cv ketel zuiniger werkt, als de druk op peil is? De druk in de cv hoort tussen de 1 en 2 bar te zijn. Als de druk te laag is, kan de warmte de radiatoren niet goed meer bereiken. Daardoor kost het de ketel veel moeite om toch de ruimtes warm te krijgen. Dat kost veel gas. Als de druk lager dan 1 bar wordt, zal de ketel niet meer werken en een storingsmelding tonen. Dit kun je voorkomen door de cv ketel bij te vullen.
CV ketel bijvullen. Hoe doe je dat?
CV ketels moeten minimaal 1x per jaar bijgevuld worden. Dat klusje is niet zo moeilijk. Voer onderstaande stappen uit, en je hebt zelf je cv ketel bijgevuld!
1. Draai de thermostaat naar een lage temperatuur, zodat de ketel stopt met stoken. Trek de stekker uit het stopcontact. Heb je een digitaal display? Dan kun je de stekker in het stopcontact laten.
Wacht totdat de temperatuur in de cv is gedaald tot onder de 40°C. Dat is belangrijk, omdat de ketel kan barsten als er koud water bij heet water gemengd wordt.
2. Zorg dat alle radiatorkranen open zijn.
3. Pak de vulslang en sluit die aan op de vulkraan. De vulkraan bevindt zich meestal bij het expansievat. Er zit een dopje op de kraan (soms aan de kraan vast met een stukje touw of plastic), die je eraf kunt draaien. Er zit ook een draaiknop aan, maar die laat je nog even met rust! Het andere einde van de slang sluit je aan op een waterkraan.
4. Draai de waterkraan open, en laat de vulkraan nog even dicht.
5. Laat de waterkraan open staan. Als de slang gevuld is met water, kun je voorzichtig de vulkraan openen. Nu stroomt er water je cv binnen.
6. Is de druk opgelopen tot 2 bar? Stop dan met het bijvullen. Doe eerst de vulkraan dicht. Daarna sluit je de waterkraan. Koppel de vulslang af.
CV en verwarming ontluchten
Is het bijvullen gelukt? Dan is het raadzaam daarna te ontluchten, omdat vers ingestroomd water kleine hoeveelheden zuurstof bevat. Zorg ervoor dat de ketel eerst even verwarmd en gepompt heeft, voordat je dit gaat doen. Lees meer over verwarming ontluchten.
Besparen op stookkosten
Hoe kan ik mijn verwarming zo instellen, dat deze minder gas verbruikt? Een heleboel tips staan op de pagina Besparen op verwarming.