Veel besparen met een energiezuinige hr-ketel

In Nederland hebben de meeste huishoudens een cv-ketel. Een zeer groot deel heeft een hr-ketel, die het zuinigst met gas om gaat.

Is je ketel ouder dan 15 jaar, dan loont het om hem te vervangen voordat ie kapot gaat. Nieuwe hr-ketels zijn namelijk uitgerust met verbeterde technieken waardoor ze veel minder energie verbruiken.

Door bij de aankoop van een nieuwe energiezuinige hr-ketel op een aantal punten te letten, kun je veel extra geld besparen. Uiteindelijk gaat het zelfs om duizenden euro’s tijdens de levensduur, dus serieus geld! Hieronder vind je een aantal tips.

1. Soort hr-combiketel

De meeste huishoudens hebben een hr-combiketel. Dat is één ketel die zowel voor verwarming als warm water zorgt. Wat betreft warm water zijn er hr-ketels te koop die twee technieken kunnen gebruiken: het warme water kan uit voorraad geleverd of direct gemaakt worden. De laatste optie is (veel) zuiniger.

Hr-ketel met ingebouwde boiler

Als eerste de hr-ketel met (ingebouwde) boiler. Deze boiler is altijd warm waardoor snel warm water geleverd kan worden. Hoe groter de boiler, hoe meer warm water de ketel per minuut kan leveren.

Veel oudere hr-ketels hebben een interne boiler. Maar de boiler moet regelmatig, een paar keer per dag, opgewarmd worden. Dat moet ook preventief vanwege legionella. Het warm houden kost elk jaar veel extra gas.

Een hr-ketel met ingebouwde boiler van 25 liter verbruikt zo’n € 70 extra energie per jaar (100 kuub gas) om die boiler warm te houden. Cv-ketels met een grotere boiler die meer warm water kunnen leveren verbruiken nog meer.

Doorstroomketel

De tweede soort is de doorstroomketel. Deze verwarmt direct het water en alleen als daarom gevraagd wordt. Daarom zijn dit soort ketels een stuk energiezuiniger en dat scheelt dus ook veel geld. Doorstroomketels zijn dunner, kleiner en ook goedkoper in aanschaf dan ketels met een boiler.

Vroeger werden vaak ketels met ingebouwde boilers geplaatst omdat deze sneller warm water konden leveren dan doorstroomketels. Tegenwoordig is tussen beide varianten nauwelijks nog verschil. Huidige hr-ketels werken met nieuwe technieken waardoor de warmte uit de gasvlam vrijwel direct overgebracht wordt op het water. Ook reageert de ketel al binnen enkele seconden als er warm water wordt gevraagd. Daardoor kunnen doorstroomketels tegenwoordig vrijwel net zo snel warm water leveren als ketels met een voorraadboiler, maar dus wel veel energiezuiniger.

2. Pomp met energielabel A

Veel nieuwe hr-ketels bevatten tegenwoordig een energiezuinige pomp. Als de ketel brandt moet het warme water naar je radiatoren, vloerverwarming of convectors getransporteerd worden. Dat doet de pomp, die zich in de hr-ketel bevindt.

De cv-pomp draait heel wat uren per jaar. Het verschil in stroomverbruik tussen een oude en nieuwste A-label pomp is ongeveer € 75 per jaar. De meeste hr-ketels bevatten een zuinige pomp maar controleer het altijd even bij de verkoper of installateur.

Welke bedrijven installeren hr-ketels bij jou in de buurt?

3. Laag minimum vermogen is zuiniger

Hr-ketels die op een kleine vlam kunnen branden zijn zuiniger. Dat komt omdat bij een laag pitje er minder hoge temperaturen ontstaan en minder warmte verloren gaat. Het comfort verbetert hierdoor omdat je woning geleidelijk op temperatuur gehouden wordt.

Hoeveel warmte de hr-ketel kan geven heet het vermogen. Dit wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Vaak wordt het maximum vermogen aangegeven. Bij appartementen en tussenwoningen is ongeveer 15 tot 20 kW nodig, bij vrijstaande woningen ten minste 30 kW. Dit vermogen is nodig om bij strenge vorst de gehele woning tot kamertemperatuur te kunnen verwarmen. Hoeveel vermogen precies nodig is hangt af dus af van het aantal gebruikte radiatoren, maar ook de grootte van je woning, het bouwjaar en de isolatie.

Het maximale vermogen wordt wat minder belangrijk omdat veel woningen steeds beter geïsoleerd zijn. Daardoor is er minder energie (vermogen) nodig om huizen snel genoeg te kunnen verwarmen. Toch worden er nog vaak hr-ketels met grote vermogens geplaatst wat deels te maken heeft met een groter verbruik van warm water dan vroeger (lees meer over warm water).

Voor de energiezuinigheid is het slim om te kijken naar het minimum vermogen, dus het laagste gasvlammetje waarop de ketel kan branden. Dit kun je vinden in installatiehandleidingen of navragen bij je installateur. Het laagst is ongeveer 3 of 4 kW, maar veel ketels hebben een hoger minimum.

4. Warm water

De ene hr-ketel kan meer warm water maken dan de andere. Ketels met de laagste capaciteit voor warm water zijn vaak zuiniger. Dat komt omdat deze ketels vaak ook een lager cv-vermogen hebben, waardoor vooral kleinere woningen zuiniger worden verwarmd.

In handleidingen, maar ook op websites van winkels en fabrikanten vind je bij cv-ketels een CW-aanduiding. CW betekent Comfort Warmwater en vertelt hoeveel warm water de ketel kan maken.

De laagste en tevens zuinigste waarde is CW 3. Een ketel met deze certificering levert minimaal 6 L/min van 60°C en ten minste 10 L/min van 40°C. Dat is meer dan voldoende voor een waterbesparende douchekop, maar ook genoeg voor een gewone douchekop en zelfs nog voldoende voor een zuinige regendouche.

Ga je regelmatig in bad en wil je deze snel gevuld hebben, dan heb je een hogere CW-klasse nodig zoals 4 of 5. Verder zijn er eigenlijk weinig redenen om een hogere warmwatercapaciteit te hebben, tenzij je douche heel veel water verbruikt en je deze niet wilt vervangen. Alleen als je warm water wilt kunnen gebruiken bij twee kranen tegelijk is de hoogste klasse 6 nodig.

Helaas wordt in de praktijk het warme water niet altijd overal gelijk verdeeld. Er zijn verschillen in hoogte, dikte van leidingen en hoeveelheid warm water die kranen doorlaten. Daardoor zal een koude douche als iemand de keukenkraan opendraait niet altijd helemaal voorkomen kunnen worden.

warm water hr ketel

5. Waterzijdig inregelen

Als je een nieuwe hr-ketel koopt, is dat een mooi moment om je cv-installatie waterzijdig in te regelen. Daarbij zorg je ervoor dat door elke radiator de juiste hoeveelheid warm water stroomt, waardoor iedere radiator – groot of klein, ver of dichtbij de ketel – ongeveer even snel warm wordt.

In huishoudens waar de installatie niet is ingeregeld blijkt de hr-ketel tot 20% meer gas te verbruiken. Een gemiddelde rijtjeswoning bespaart hierdoor circa € 150 per jaar aan energiekosten. Hoe groter je woning hoe meer energie er verloren gaat. Dat is natuurlijk heel erg zonde!

Waterzijdig inregelen is niet duur en verdient zich snel terug. De investering is voor je portemonnee zelfs veel rendabeler dan zonnepanelen. Je kunt het inregelen meteen laten doen door de installateur. Vraag of hij weet wat waterzijdig inregelen is en of hij er ervaring mee heeft. Het is misschien voor jou ook mogelijk om zelf de installatie in te regelen. Klik hier voor een stappenplan en uitgebreide uitleg.

6. Geschikt voor zonneboilers

Tot slot is het handig om te controleren of de hr-ketel geschikt is voor zonneboilers. Mocht je een zonneboiler hebben, of op een later moment er een aanschaffen, is het wel zo praktisch als de hr-ketel makkelijk kan worden aangesloten op de zonneboiler.

De nieuwste generatie zonneboilers bespaart zelfs tot 60% op de stookkosten voor warm water. In de zomermaanden heb je nagenoeg geen gas meer nodig om een warme douche te hebben! Je kunt bovendien subsidie krijgen. Lees meer over zonneboilers

Voorbeelden zuinige hr-ketels

De Consumentenbond test regelmatig hr-ketels. Betrouwbare merken zijn Remeha, Intergas, Atag, Nefit en Vaillant. De meeste ketels van deze merken worden met een goed cijfer beoordeeld.

Hieronder staan een paar voorbeelden van energiezuinige hr-ketels voor een kleine/middelgrote en grote woning. Je kunt ze aanschaffen via je lokale installateur. Online kopen en laten installeren is ook mogelijk. Kijk bijvoorbeeld op cvtotaal.nl

Kleine woning

Deze energiezuinige hr-ketels zijn geschikt in kleine woningen zoals een appartement en rijtjeswoning.

Vaillant Ecotecplus VHR 20-24

energiezuinige hr-ketel van Vaillant

Doorstroomketel

Met A-label pomp

Min. cv-vermogen: 3,9 kW
Max. cv-vermogen: 20,3 kW

Geschikt voor zonneboiler

Voldoende warm water voor normale douchekop
(tot 11,5 l/min van 40°C)

Remeha Calenta Ace 28C

energiezuinige hr-ketel van Remeha

Doorstroomketel

Met A-label pomp

Min. cv-vermogen: 5 kW
Max. cv-vermogen 24,8 kW

Geschikt voor zonneboiler

Voldoende warm water voor normale douchekop
(tot 14,5 l/min van 40°C )

Intergas Xtreme 30

energiezuinige hr-ketel van Intergas

Doorstroomketel

Met A-label pomp

Min. cv-vermogen 4 kW
Max. cv-vermogen 22,2 kW

Geschikt voor zonneboiler

Voldoende warm water voor normale douchekop
(tot 12,5 l/min van 40°C )

Atag i28ECZ

energiezuinige hr-ketel van Atag

Doorstroomketel

Met A-label pomp

Min. cv-vermogen 4,5 kW
Max. cv-vermogen 22,5 kW

Geschikt voor zonneboiler

Voldoende warm water voor normale douchekop
(tot 13,8 l/min van 40°C )

Grotere woning

Deze zuinige hr-ketels zijn geschikt voor grotere woningen.

Intergas Xtreme 36

Doorstroomketel

Met A-label pomp

Min. vermogen 4 kW
Max. vermogen: 36 kW

Geschikt voor zonneboiler

Ruim voldoende warm water
(tot 17 l/min van 40°C)