Energie besparen met de nachttemperatuur 

nachttemperatuur
De juiste nachttemperatuur

Hoe kun je energie besparen met de juiste nachttemperatuur? Sommige mensen laten ’s nachts de verwarming aan. Anderen zetten de verwarming ’s nachts helemaal uit. Welke nachttemperatuur kun je het beste kiezen? Dat hangt af van de soort woning waarin je woont.

Bij nieuwbouwwoningen kan de verwarming ’s nachts het beste tot 2°C lager gezet worden. Is de temperatuur normaal 20°C, dan verlaag je dus tot 18°C. Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen erg goed geïsoleerd. Daardoor is het gasverbruik lager en daalt ’s nachts de temperatuur in huis maar heel langzaam.

Meestal maken nieuwbouwwoningen gebruik van nieuwe technieken, zoals vloerverwarming. Deze verwarming werkt traag, maar ook heel zuinig op een lage temperatuur. Maar daardoor kost het erg veel tijd om met vloerverwarming je woning op te warmen.

Bij alle andere woningen met slechte of matige isolatie, kan de nachttemperatuur het beste 5°C tot 10°C verlaagd worden. Voor dit soort woningen is het veel goedkoper om de verwarming ’s nachts uit te laten. De CV ketel is goed in staat om ’s ochtends de woning snel weer warm te krijgen.

Laat je de verwarming ’s nachts aan staan, dan kost dat veel meer energie dan overdag. De temperatuur binnen blijft gelijk, maar in de nacht daalt de temperatuur buiten. Hoe groter dit verschil in temperatuur, hoe meer warmte er naar buiten lekt. Het kost dan veel energie om in de nacht je woning warm te houden.

De ideale nachttemperatuur

Hoe snel koelt je woning af als je de verwarming ’s nachts uitschakelt? Het is normaal als de temperatuur hartje winter ongeveer 3 tot 5 graden daalt. De CV ketel kan dan binnen een paar uur je woning weer warm krijgen. Maar als je woning slecht is geïsoleerd, en de temperatuur ’s nachts snel daalt (> 5 graden), dan is het slim de nachttemperatuur niet te laag in te stellen.

Nog meer gas besparen? Bespaar simpel nog eens € 100,- met Radiatorfolie en CV Buisisolatie!

Soort woning Nachttemperatuur Besparing
vrijstaand huis, slecht geïsoleerd 15°C € 400
rijtjeswoning, redelijk geïsoleerd 10°C € 100
nieuwbouwwoning 10°C € 1

(bron: Milieu Centraal)

 

Let op: nachttemperatuur bij vorstnachttemperatuur bij vorst

In veel gevallen scheelt een lage nachttemperatuur dus veel energie en geld. Maar wat kun je het beste doen bij vorst? Wat is een goede nachttemperatuur bij vrieskou?

Door de opwarming van de aarde komen erg koude nachten steeds minder voor. Gemiddeld zijn er elk jaar enkele nachten met strenge vorst (kouder dan -10°C). Dat hoeft niet direct gevaar voor bevriezing van leidingen op te leveren. Het gaat vooral om de combinatie vrieskou met harde wind.

Gaat het matig of streng vriezen en hard waaien? Laat de temperatuur ’s nachts dan niet te ver dalen. Bijvoorbeeld niet lager dan 17°C. Daarmee voorkom je dat de cv leidingen gaan bevriezen. In huizen met slechte of matige isolatie gebeurt dat nog wel eens.

Tip: gebruik buisisolatie voor de cv leidingen in koude ruimtes. Dat is goedkoop en makkelijk aan te brengen. Je bespaart energie, maar hebt ook extra bescherming tegen bevriezing!

Bespaar meer met energiezuinig stoken!

Er zijn nog meer tips waarmee je veel energie kunt besparen. Bijvoorbeeld door energiezuinig te stoken. Je thermostaat slim instellen bespaart energie!