Energiezuinig stoken kan iedereen!

Hoe kun je energiezuinig stoken? Ongeveer 75% van de energiekosten gaat naar het verwarmen van onze huizen. Energiezuinige woningen, met goede isolatie en driedubbel glas, betalen een stuk minder aan stookkosten. Maar ook in huizen met slechte of matige isolatie kun je eenvoudig besparen op het gebruik van verwarming.

Lees hieronder tips over energiezuinig stoken en wat dat jou kan opleveren.
 

Tip 1: thermostaat slim instellen

besparen op verwarming
besparen op verwarming

Met de thermostaat, die in je woonkamer hangt, kun je de cv ketel regelen. Heb je het koud, dan draai je aan de knop en de cv ketel springt aan. Veel mensen hebben echter een klokthermostaat. Daarbij kun je een programma instellen wat de cv ketel opvolgt. Zo kan de ketel alvast met verwarmen beginnen als jij nog ligt te slapen. Lekker comfortabel!

Er zijn verschillende manieren om de thermostaat in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld willen dat het om 7 uur ’s ochtends 20 graden is in jouw huis. Na een koude nacht gaat de ketel flink aan het werk om jouw woning of kamer op te warmen tot 20 graden. Om dat zo snel mogelijk te doen, gaat de ketel op een hoge temperatuur branden. Maar daardoor gaat een HR ketel veel minder zuinig werken.

Lees meer op cv ketel zuinig afstellen en zie hoe je tot 20% kunt besparen.

Toch kun je ook de thermostaat gebruiken om jouw HR ketel zuiniger te laten werken. Dat doe je door een energiezuinig stookprogramma in te stellen. Hieronder zie je een voorbeeld.
 

Moment Temperatuur
ochtend (7:00-10:00) 19°C
einde ochtend, middag (10:00-18:00) 20°C
avond (18:00-22:30) 21°C

 

In de ochtend

Omdat het vroeg in de ochtend buiten het koudst is, zal de CV ketel lang op een hoge temperatuur moeten werken om jouw woning op te warmen. Hoeveel energie dit kost hangt af van de isolatie van je woning en hoeveel het ’s nachts binnen is afgekoeld. Maar ook de temperatuur buiten speelt een rol. Hoe kouder het buiten is, hoe warmer een radiator moet worden om je kamer te verwarmen en warm te houden.

Het duurt vaak een tijd voordat de woning is opgewarmd. Dit is te versnellen door gebruik te maken van radiator ventilators. Je bespaart hiermee ook gas!

Je kunt dus energie besparen door in de ochtend te beginnen met een bescheiden temperatuur. De meeste mensen zijn druk bezig met voorbereidingen om naar werk of school te gaan. Een iets hogere of lagere temperatuur zal niet heel veel verschil maken in het comfort.

 

’s Middags en ’s avonds

Laat in de loop van de dag de temperatuur wat oplopen. Maar als niemand thuis is, laat je de verwarming natuurlijk gewoon uit of op een lagere temperatuur! Aan het eind van de middag is het buiten op z’n warmst. Dat biedt dus de minste weerstand voor de ketel om jouw woning op te warmen. Op dat moment kun je jouw woning dus met minder energie warmer stoken.

Tip: je kunt de thermostaat ook laten verhogen rond het moment dat je gaat koken. Apparatuur zoals het fornuis en de oven geven veel warmte af aan de omgeving. Op dat moment is het makkelijker en goedkoper voor je cv ketel om de kamertemperatuur te verhogen.

In de avond zitten veel mensen voor de tv of achter de laptop. Dan is het fijn om een warmere temperatuur te hebben om het comfortabel te laten aanvoelen. Laat de verwarming ongeveer een half uur voor bedtijd afslaan.

’s Nachts zet je hem op een zuinige nachttemperatuur.

Op deze manier kun je dus slimmer gebruik maken van je thermostaat om energiezuinig te stoken.
Het bespaart ongeveer € 30 tot € 50 per jaar.

 

Tip 2: gebruik gratis warmte

De zon schijnt het hele jaar door en levert ons licht en energie. Er zijn al meerdere technieken die deze zonne-energie kunnen omzetten in bruikbare energie voor ons.

Toch vergeten veel mensen de makkelijkste manier om zonne-energie binnen te halen: namelijk gewoon via de ramen! In de zomer levert de zon ongeveer 1000 Watt per m² warmte, maar ook de winter is dit nog zo’n 600 Watt. Dat betekent dat de zon jou gratis warmte biedt waar jij gebruik van kunt maken. Aan de buitenkant verwarmt de zon je muren, wat voor een isolerende werking zorgt. De zonnestralen die naar binnen schijnen verwarmen ook je kamer(s).

Wist je dat de zon in de winter net zoveel energie geeft als een radiator? Maar dan moet hij wel naar binnen kunnen schijnen! Zet de verduistering dus open en profiteer van gratis bijverwarming.

Door hier actief op te letten kun je ongeveer € 35 per jaar besparen.
 

Tip 3: blokkeer kou

De wind zorgt in grote mate voor de afkoeling van onze huizen. Via de muren, ramen en deuren dringt koude lucht naar binnen. Zorg ervoor dat je ’s avonds iets voor de ramen hebt, zoals gordijnen of lamellen. Deze helpen extra te isoleren. Denk er ook aan om binnendeuren dicht te houden, want door open deuren verdwijnt veel warmte de kamer uit.

Gebruik tochtwering om kieren bij ramen en deuren te dichten. Dat is heel eenvoudig zelf te doen en bespaart direct op de stookkosten. De besparing is enkele tientallen euro’s per jaar.
 

Tip 4: Isoleer de verwarmingsbuizen

Via de verwarmingsleidingen wordt warmte vanuit je cv ketel naar de radiatoren getransporteerd. Maar in de tussentijd gaat er warmte verloren in de leidingen!

Om energiezuinig te stoken kun je isolatiemateriaal aanbrengen rond je cv-buizen in koude ruimtes, zoals op zolder of onder de vloer. Elke meter bespaart circa € 2 en die besparing kan dus behoorlijk oplopen! De isolatie is niet duur en kan iedereen zelf kopen en om de buizen schuiven. Je bespaart circa € 40 per jaar.

Meer over cv leidingisolatie

Tip 5: Houd binnendeuren dicht

Warme lucht is lichter dan koude lucht. Daarom wil warme lucht graag opstijgen. Laat je een deur open staan, dan ‘lekt’ de warme lucht naar hogere verdiepingen. Ook als er verschil in temperatuur is tussen kamers, zal de warmte snel verdwijnen als je deuren open laat staan.

Bekijk goed welke ruimtes je wel of niet wilt verwarmen en ook op welke tijdstippen. Zet de radiator uit als je ergens niet aanwezig bent (behalve in de woonkamer, de radiatoren daar moeten altijd open blijven).

Door hier op te letten en binnendeuren zoveel mogelijk dicht te houden bespaar je enkele honderden euro’s per jaar. Ook handig om te weten: ’s nachts de binnendeuren sluiten is goed voor de brandveiligheid.

Meer tips om zuiniger te stoken

Wil je meer tips om energiezuiniger te stoken? Ga dan naar de pagina met alle tips over gas besparen.