Energiezuinig stoken met de thermostaat

besparen op verwarming
besparen op verwarming

Hoe kun je energiezuinig stoken? Ongeveer 75% van de energiekosten gaat naar het verwarmen van onze huizen. Energiezuinige woningen, met goede isolatie en driedubbel glas, betalen een stuk minder aan stookkosten. Maar ook in huizen met slechte of matige isolatie kun je eenvoudig besparen op het gebruik van verwarming.

Lees hieronder tips over energiezuinig stoken en wat dat jou kan opleveren.

Tip 1: thermostaat slim instellen

Met de thermostaat, die in je woonkamer hangt, kun je de cv ketel regelen. Heb je het koud, dan draai je aan de knop en de cv ketel springt aan. Veel mensen hebben echter een klokthermostaat. Daarbij kun je een programma instellen wat de cv ketel opvolgt. Zo kan de ketel alvast met verwarmen beginnen als jij nog ligt te slapen. Lekker comfortabel!

Er zijn verschillende manieren om de thermostaat in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld willen dat het om 7 uur ’s ochtends 20 graden is in jouw huis. Na een koude nacht gaat de ketel flink aan het werk om jouw woning of kamer op te warmen tot 20 graden. Om dat zo snel mogelijk te doen, gaat de ketel op een hoge temperatuur branden. Maar daardoor gaat een HR ketel veel minder zuinig werken. Hierover lees je meer op: cv ketel zuinig afstellen.

Toch kun je ook de thermostaat gebruiken om jouw HR ketel zuiniger te laten werken. Dat doe je door een energiezuinig stookprogramma in te stellen. Hieronder zie je een voorbeeld.

Moment Temperatuur
ochtend (7:00-10:00) 19°C
einde ochtend, middag (10:00-18:00) 20°C
avond (18:00-22:30) 21°C

Omdat het vroeg in de ochtend buiten het koudst is, zal de CV ketel lang op een hoge temperatuur moeten werken om jouw woning op te warmen. Hoe warm een radiator moet worden is namelijk afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe lager die is, hoe warmer een radiator moet worden.

Je kunt dus energie besparen door in de ochtend te beginnen met een bescheiden temperatuur. De meeste mensen zijn druk bezig met voorbereidingen om naar werk of school te gaan. Een iets hogere of lagere temperatuur zal niet heel veel verschil maken in het comfort.

Laat in de loop van de dag de temperatuur wat oplopen. Maar als niemand thuis is, laat je de verwarming natuurlijk gewoon uit of op een lagere temperatuur! Aan het eind van de middag is het buiten op z’n warmst. Dat biedt dus de minste weerstand voor de ketel om jouw woning op te warmen. Op dat moment kun je jouw woning dus met minder energie warmer stoken. In de avond zitten veel mensen voor de tv of achter de laptop. Dan is het fijn om een warmere temperatuur te hebben om het comfortabel te laten aanvoelen. Laat de verwarming ongeveer een half uur voor bedtijd afslaan. ’s Nachts zet je hem op een zuinige nachttemperatuur.

Op deze manier kun je dus slimmer gebruik maken van je thermostaat om energiezuinig te stoken. Het bespaart ongeveer € 30 tot € 50 per jaar.

Tip 2: gebruik gratis warmte

De zon schijnt het hele jaar door en levert ons licht en energie. Er zijn al meerdere technieken die deze zonne-energie kunnen omzetten in bruikbare energie voor ons.

Toch vergeten veel mensen de makkelijkste manier om zonne-energie binnen te halen: namelijk gewoon via de ramen! In de zomer levert de zon ongeveer 900 Watt per m² warmte, maar ook de winter is dit nog zo’n 600 Watt. Dat betekent dat de zon jou gratis warmte biedt waar jij gebruik van kunt maken. De zonnestraling wordt door muren en vloeren geabsorbeerd waardoor warmte wordt afgegeven.

Wist je dat de zon in de winter net zoveel energie geeft als een radiator? Maar dan moet hij wel naar binnen kunnen schijnen! Zet de verduistering dus open en profiteer van gratis bijverwarming.

Door hier actief op te letten kun je ongeveer € 35 per jaar besparen.

Tip 3: blokkeer kou

De wind zorgt in grote mate voor de afkoeling van onze huizen. Via de muren, ramen en deuren dringt koude lucht naar binnen. Zorg ervoor dat je ’s avonds iets voor de ramen hebt, zoals gordijnen of lamellen. Deze helpen extra te isoleren. Denk er ook aan om binnendeuren dicht te houden, want door open deuren verdwijnt veel warmte de kamer uit.

 

Nog eens 20% gas besparen met inregelen cv installatie!

Er zijn nog veel meer manieren om gas te besparen. Bijvoorbeeld door je cv in te regelen en de cv ketel zuinig af te stellen. Gemiddeld bespaart dat € 150 per jaar!