Waterbesparende douchekop: ongemerkt besparen

waterbesparende douchekop
Crometta 85

De waterbesparende douchekop maakt van energie besparen een makkie! Waarom zou je nog een doucheklok of zandloper gebruiken? Blijf net zo lang douchen als je normaal doet, maar wel met minder water en minder gas. Vervang je douche door een goede waterbesparende douchekop. Dan bespaar je gas, water en veel geld! Gemiddeld bespaar je zelfs € 60,- per jaar! Met hoe meer personen je woont, hoe meer je kunt besparen.

Tegenwoordig zijn er veel moderne en fijne waterbesparende douchekoppen te koop. Maar niet elke douchekop is echt zo zuinig als het soms doet lijken. Hoe kom je daar achter? En welke waterbesparende douches zijn comfortabel?

Lees hieronder tips en meer informatie. Ook staan er verspreid over de pagina veel voorbeelden van waterbesparende douchekoppen. Doe er je voordeel mee!

 

Wat is een spaardouchekop?

Moderne spaardouchekop Vitalio Start

Een waterbesparende douchekop, ook spaardouchekop genoemd, verbruikt tot 40% minder water dan een normale douchekop. De duurzame variant heeft een ingebouwde doorstroombegrenzer. Daardoor kan er nooit meer water water doorheen stromen dan een bepaald aantal liters per minuut.

Een gewone douche verbruikt gemiddeld 10 liter water per minuut. Douches die minder water doorlaten, worden vaak beschouwd als waterbesparend. Maar met een douche die 9 liter verbruikt, bespaar je heel weinig!

Helaas is het vaak moeilijk te ontdekken hoeveel water een douche verbruikt. Dat wordt slecht of niet aangegeven op de verpakking. Daarom staan op deze pagina veel voorbeelden van douches die 40% water en gas besparen.

Hoeveel bespaar je met een waterbesparende douchekop?

Een spaardouche zorgt niet alleen voor een lager energieverbruik, maar kan ook duizenden liters water besparen.

In de tabel hieronder is te zien hoeveel je gemiddeld kunt besparen met een waterbesparende douche:water besparen
 

Besparing gas Besparing water Jaarlijkse besparing
2 personen 80 m³ = € 50 € 10 € 60
4 personen 160 m³ = € 100 € 20 € 120

Onderaan de pagina vind je informatie hoe dit berekend is.
 

 

Nieuwe technologie in waterbesparende douches

Nieuwe technologie maakt waterbesparende douchekoppen steeds beter. Daardoor ervaar je hetzelfde comfort, terwijl je toch minder water en energie verbruikt. Bekende merken zoals Grohe en Hansgrohe bieden deze nieuwe technieken.

Grohe heeft bijvoorbeeld de Dreamspray technologie op alle douches. Deze technologie zorgt ervoor dat door elk sproeigaatje altijd evenveel water stroomt. Veel mensen ervaren dat als comfortabel.

En veel douches hebben een antikalk technologie (Speedclean), waarmee kalk makkelijk weggeveegd kan worden met een doekje of zelfs met je handen. Nooit meer verstopte sproeigaatjes dus!
 

Wanneer is een douche waterbesparend?

Hoe kun je zien of een douche waterbesparend is? Het waterverbruik van douches wordt ingedeeld in doorstroomklassen. De doorstroomklasse geeft aan hoeveel water een douche doorlaat. De klassen gaan van Z (zuinigst) tot D (minst zuinig).

Helaas geven veel fabrikanten geen informatie over het waterverbruik. Soms is wel het verbruik in liters per minuut te zien. Maar wat is zuinig? Hieronder in de tabel kun je zien of jouw douche waterbesparend is.
 

Een waterbesparende douchekop met doorstroomklasse Z gebruikt 40% minder water en gas dan een standaard douchekop!

Ecosavers klasse Z
zuinige douchekop
Cosmopolitan 100 (klasse Z) zuinige douchekop
Doorstroomklasse Liter per minuut
klasse Z 4 tot 7
klasse A 7 tot 9
klasse S (normaal) 9 tot 11,5
klasse B 11,5 tot 14,5
klasse C 14,5 tot 17
klasse D 17 tot 22

 

 

Hoeveel water verbruikt mijn douche?

waterverbruik douche meten

Doe de test: neem een voorwerp met een standaard inhoud, bijvoorbeeld een emmer (10 liter). Draai de kraan wijd open en tel de seconden op totdat de emmer vol is.

Voorbeeld: 10 liter emmer vol in 40 seconden = (10/40×60) 15 liter per minuut. Dat is dus een van de minst zuinige klassen!
 

Voorbeelden: de zuinigste waterbesparende douchekoppen!

Wil je op zoek gaan naar een waterbesparende douchekop? Dat kan een lastige klus worden. Veel fabrikanten en winkels zwijgen over het waterverbruik van hun douche. Bij de meeste webshops is het zelfs niet mogelijk om te zoeken naar zuinige douchekoppen.

Het komt ook veel voor dat er gespeeld wordt met de term ‘waterbesparend’. Sommige douches worden waterbesparend genoemd, terwijl ze dat eigenlijk nauwelijks zijn. Het ligt eraan met welke soort douche je een waterbesparende variant vergelijkt. Soms worden douches die meer dan 10 liter verbruiken toch aangeprijsd als waterbesparende douche. Goed oppassen dus!

Om het jou makkelijker te maken zijn veel waterbesparende douches verzameld op deze pagina. Dat scheelt jou behoorlijk wat zoekwerk! Alle douches die op deze pagina staan verbruiken 40% minder water ten opzichte van een normale douche. En waterbesparende douches zijn helemaal niet duur. Wist je dat je een A-merk waterbesparende douche al kan kopen vanaf € 15,-?

zuinige douchekop
New Tempesta 100 
(2 standen, 5.7 l/min) Prijs: ± € 20
waterbesparende douchekop klasse Z
Tempesta Cosmopolitan (2 standen, 5.7 l/min)
Prijs: ± € 20
waterbesparende douchekop
Euphoria Mono 110
(1 straal, 5.7 l/min) Prijs: ± € 25
energiebesparende douchekop
Crometta vario green         (2 straalsoorten, 6 l/min) Prijs: ± € 15

 
 
 
 
 
 
 
Klik op de afbeeldingen om meer kenmerken te bekijken!
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Aanbieders waterbesparende douchekop

Waterbesparende douches zijn dus helaas niet heel goed te vinden. Vaak ontbreekt er informatie waardoor jij niet een bewuste keuze kunt maken. Soms vind je wel de opdruk ‘waterbesparend’, maar dat zegt nog niet veel.

Ook online kunnen waterbesparende douchekoppen lastig te vinden zijn en is de keuze vaak beperkt. Een van de weinige webshops waar je wel gericht naar waterbesparende douches kunt zoeken, is Sanitairwinkel.nl. Deze webshop heeft een van de grootste online assortimenten, ook van waterbesparende douches!

Luxe waterbesparende douche

luxe waterbesparende douche

Sommige mensen willen graag een hoog comfort onder de douche. Tegenwoordig zijn grote douchekoppen erg populair: de regendouches. Deze douches zijn niet goedkoop en gebruiken heel veel water. Maar met een waterbesparende variant voorkom je dat jouw waterverbruik heel erg gaat toenemen, ook al verbruikt deze alsnog meer dan een waterbesparende douchekop.

Wie graag mee wilt doen aan de laatste trends, hoeft dus niet mee te doen aan een hoger water- en energieverbruik. Ook in luxere badkamers is het mogelijk aan het milieu te denken.

Lees meer: waterbesparende regendouche

 

Zuinige douches en CW klasse

De Comfort Warmwater Klasse (CW) laat zien hoeveel liter warm water een cv ketel per minuut kan geven. De klassen zijn ingedeeld van 2 tot 6. Het waterverbruik van je douche moet overeenstemmen met de grootte van je cv ketel. Een grote douche bijvoorbeeld werkt niet goed met een kleine cv ketel. Voor waterbesparende douches is een klasse 3 meestal al goed genoeg. Let daarop als je een nieuwe ketel gaat kopen, want hoe hoger de CW klasse, hoe duurder de ketel. Terwijl een kleine ketel net zo goed werkt. Dat kan dus een paar honderd euro besparen.

CW-klasse Aantal liter water op 40°C
2 (geisers) 6 liter per minuut
3 10 liter per minuut
4 13 liter per minuut
5 17 liter per minuut
6 20 liter per minuut

 

Kosten en gasverbruik douchen

Wat kost douchen eigenlijk? Hoeveel gas verbruik je om te douchen? Daarom hieronder een handig overzicht:

  • Volgens waterbedrijf Vitens staan we in Nederland gemiddeld 8 minuten per persoon per keer onder de douche;
  • Milieu Centraal berekende dat we gemiddeld 5 keer per week douchen;
  • 50 liter water opwarmen kost ongeveer 0,25 m³ gas;
  • Douches gebruiken gemiddeld 10 liter water per minuut;
  • Een gemiddelde douchebeurt kost € 0,26.

Berekening besparing zuinige douche

Een standaard douche à 10 liter per minuut verbruikt jaarlijks voor twee personen ongeveer 41.000 liter water. Een jaar lang douchen voor 2 personen kost omgerekend dus 200 m³ gas. 

Maar de waterbesparende douche verbruikt gemiddeld 40% minder water. De prijs van water is ongeveer € 0,67 per 1000 liter. Dat is dus 40% besparing op 41.000 liter, oftewel daarmee kun je 16.000 liter water besparen (ruim € 10,-). Het water dat bespaard wordt, hoeft niet meer opgewarmd te worden. Je kunt dus ook nog jaarlijks 80 m³ gas besparen met waterbesparende douchekop en dat is ongeveer € 50 voor een tweepersoons huishouden. In totaal kun je dus € 60 gas besparen met waterbesparende douchekop.

 

 Bekijk ook de andere gas bespaartips en bespaar nog honderden euro’s meer!