Wat kun je doen om hitte in huis te voorkomen? Veel woningen in Nederland zijn een prooi voor de warmte van de zon. Na de hete zomers van de laatste jaren zijn veel mensen op zoek naar tips tegen warmte in je huis.
Zonder meteen een dure airco te installeren, zijn er nog veel mogelijkheden om je huis een stuk koeler te houden. Hieronder vind je tips die goed werken, goedkoop zijn en ook nog eens milieuvriendelijk. Zo kom je comfortabel de warme periode door.
Houd de zon buiten!

De eerste tip is om te voorkomen dat de zon je huis kan opwarmen. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de ramen. De zon schijnt door de ramen heen en warmt de vloer of meubels op. Het raam zelf warmt zoveel op dat het een straalkachel lijkt.
Er zijn vele manieren hoe je dit kunt oplossen. Gordijnen helpen een klein beetje. Veel beter is om aan de buitenkant van het raam iets aan te brengen. Bijvoorbeeld zonneschermen, maar ook simpele lakens kunnen al helpen. Zo voorkom je dat de zon naar binnen gaat schijnen.
Groene muur en dak: tot 90% koeler
Veel mensen vergeten dat daken en muren ook enorm bijdragen aan de opwarming van je huis. Deze oppervlakten kunnen makkelijk tot boven de 60°C opwarmen. Donkere muren zelfs nog meer! Bij zulke hoge temperaturen gaat warmte stralen, dwars door de muur en het (platte) dak heen. Isolatie helpt daar niet altijd tegen: dat houdt de eenmaal opgewarmde lucht binnen juist vast. Daarnaast zijn muren en daken net warmtesponzen; na zonsondergang blijven ze nog lange tijd warm wat de afkoeling binnen hindert.


Hierboven zie je het verschil tussen een kale en een bedekte muur. Op het moment dat de foto’s werden genomen was de temperatuur buiten 29°C. De kale muur was opgewarmd tot ruim 54°C, terwijl de muur achter de plant niet warmer werd dan 34°C. Dat betekent dat de plant 84% van de warmte heeft tegengehouden.
Voorkom dus dat de zon de hele dag op kale muren en daken schijnt. Planten zijn je beste vriend tegen de hitte! Delen van de zonnestraling zet de plant om in voedsel voor zichzelf (fotosynthese), wordt gereflecteerd, verdampt of omgezet in warmte. Dit betekent dat planten tot 90% van de warmte tegenhouden.
Sommige planten houden er juist van hoge temperaturen en de hele dag zonlicht. Een voorbeeld hiervan is passiebloem aan de zuidmuur. De planten kunnen via een klimrek of zelfs een simpele waslijn langs je muur omhoog gaan. Voor platte daken zijn in veel tuincentra sedumtrays te koop. Deze zet je gewoon op je platte dak neer en hebben heel weinig onderhoud nodig.
Veel planten bloeien waardoor je zelf een mooi uitzicht hebt en de natuur er ook nog wat aan heeft. Ze houden je dak en muur maximaal 40°C koeler en dat tegen de investering van weinig geld. Dat is nog eens een goede airco!


Anticipeer op het weerbericht
De meeste mensen houden het weerbericht goed in de gaten. Een hittegolf wordt meestal al ruim op tijd voorspeld. Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van de koelte in de laatste nachten voordat de hitte komt. Laat ramen zo lang mogelijk open (liefst ’s nachts ook). Dat geldt ook voor roosters indien je die hebt. Op deze manier kun je de temperatuur binnen nog een aantal graden extra laten zakken.
Het is slim om een hittegolf te starten met een zo laag mogelijke temperatuur binnen.
Maak schaduw

Heb je een tuin? Maak gebruik van de ruimte om er schaduw te creëren. Informeer bij je tuincentrum of online welke mogelijkheden daarvoor zijn. Er zijn bomen die vrij laag blijven, maar toch veel schaduw geven en maar weinig gesnoeid hoeven te worden.
Bomen voorkomen dat de tegels en bakstenen heel erg opwarmen. Daardoor blijft het nog lang aangenaam en maak je een ‘koele zone’ rond je huis. Je kunt er ook fijn in de schaduw eten. In de winter is de boom kaal en profiteer je juist van de warmte van de zon. Laat de natuur je helpen!
Koppel regenpijp af
Waar bevindt zich de grootste airco? Oké, de Noordpool is een hele grote koelkast in onze buurt, net als de Noordzee. Maar er is nog iets belangrijks: onze bodem!
Heel weinig huizen hebben hun regenpijp afgekoppeld. Dat is jammer, zeker als je hitte wilt bestrijden. Een droge bodem wordt namelijk veel warmer dan een vochtige. Daarnaast gebruiken planten bodemvocht om te verdampen, waardoor de lucht wordt gekoeld. Tegels verhinderen dat het water goed de bodem in kan trekken. Koppel je regenpijp dus af en laat het water gerust de tuin in stromen. Als het maar wel ergens snel de bodem in kan trekken. Zo draag je bij aan een gezonde en koele bodem.
Of combineer het met een regenton, beekloop, vijver of druppelslang; er is zo veel mogelijk! Maak gebruik van deze gratis en effectieve koelte. Laat het regenwater dus niet zomaar het riool in lopen!
Meer over regenwater en regentonnen
Kook buiten
Door koken stijgt de temperatuur in huis snel. Via het gasfornuis en de oven komen grote hoeveelheden warmte je kamer binnen. Ook de afzuigkap blaast veel koele lucht naar buiten, waardoor warme lucht sneller naar binnen trekt.
Gebruik dus je barbecue, of misschien heb je wel een buitenkeuken. Of neem een kookplaatje mee naar buiten. Kom in de vakantiestemming. Zorg dat je een schaduwplekje hebt of eet wat later op de avond als de zon niet meer zo fel schijnt. Maak het je niet te moeilijk en bereid makkelijke maaltijden (soep, koude vis, salade, friet, enz.).

Koelen in de nacht
Het is bijna onmogelijk om de temperatuur in huis op een constant niveau te houden. Bij langdurig warm weer is het onvermijdelijk dat het binnen opwarmt. Maar je kunt dit wel zelf flink vertragen.
Met alle tips hierboven voorkom je al een heleboel warmte die anders naar binnen had kunnen komen. Na zonsondergang daalt de temperatuur. In Nederland is het gebruikelijk dat de temperatuur in de loop van de nacht rond of onder de 20°C daalt, enkele uitzonderingen daargelaten. Al die uren kunnen worden gebruikt om je huis te koelen. Zet dus roosters open of laat ramen veilig op een kier.
Dit is een gezonde manier om te koelen. Een airco koelt vaak te sterk, waardoor verschillen in temperatuur met buiten te groot worden. Zulke plotselinge grote verschillen in temperatuur zijn niet heel gezond voor je lichaam. Bovendien is het beter om te ventileren in plaats van alle ramen permanent dicht te houden.
Koel slapen
Slapen in een warm bed vindt niemand lekker. Wil je wel een dekentje maar zo min mogelijk warmte? Gebruik het dekbedovertrek als super dunne en luchtige deken! Het dekbed zelf haal je eruit. Simpel en ideaal tijdens warme nachten.