Zuinige verwarming: goedkoper verwarmen!

Een zuinige verwarming en een goedkope verwarming. Hoe en waarmee kun je zuinig verwarmen? Zuinig verwarmen scheelt elk jaar honderden euro’s op de energierekening!

Gemiddeld gaat bijna 50% van de totale energiekosten op aan verwarming. Dat gaat om best veel geld. Je kunt zuiniger verwarmen door gebruik te maken van nieuwe en duurzame technieken. Voorbeelden zijn vloerverwarming, de warmtepomp, aardwarmte en zonne-energie.

Maar helaas kan niet iedereen de nieuwste systemen aanschaffen. Gelukkig kun je ook met veel minder geld toch je verwarming zuiniger maken! Bijvoorbeeld door de thermostaat slim in te stellen. Wat is de juiste nachttemperatuur? Sommige mensen laten ’s nachts de verwarming aan, maar dat kost veel energie! De juiste nachttemperatuur bespaart honderden euro’s.

Hieronder vind je nog meer tips om zuinig te verwarmen.

Een zuinige en goedkope verwarming

zuinige verwarming
Zuinige verwarming met deze warmtepomp! (afgebeeld merk: Vaillant)

Wat is de goedkoopste en zuinigste verwarming? Elektrisch verwarmen is de duurste, vloerverwarming een van de goedkoopste manieren om te verwarmen.

Vloerverwarming is tot 20% zuiniger dan radiatoren. Maak je gebruik van een warmtepomp, dan bespaar je nog eens een paar honderd euro extra.

Ben je van plan je woning duurzaam te verbouwen? Dan is het een goed moment om te kijken wat nieuwe verwarmingstechnieken jou kunnen opleveren. Een zuinige verwarming met de nieuwste techniek bespaart vele duizenden euro’s over de hele levensduur!

Zuiniger verwarmen met radiatoren

zuinige verwarming
Zuinige verwarming: radiatoren zelf energiezuiniger maken

Heb je radiatoren? Ook zonder nieuwe systemen aan te schaffen, kun je veel energie besparen. Daarover hebben we verschillende pagina’s gemaakt.

Je kunt bijvoorbeeld 20% gas besparen door je cv installatie zuinig af te stellen. Als je een beetje handig bent, kun je dit ook zelf doen. Het zuinig afstellen hoeft maar eenmalig te gebeuren. Daarna bespaar je elk jaar tot € 350!

Ook zijn er veel kleine maatregelen waarmee je de verwarming zuiniger kunt maken. Bijvoorbeeld met cv buisisolatie. Dit kost eenmalig een paar tientjes, maar levert elk jaar een paar tientjes op! Ook radiatorfolie bespaart veel energie; onzichtbaar achter elke radiator bespaart dit folie gas. Beide producten kun je makkelijk zelf aanbrengen en besparen ongeveer 10%. Dat is zo’n € 100 per jaar.

 

Goedkope verwarming met de nachttemperatuur

Wat is de juiste nachttemperatuur? Sommige mensen laten ’s nachts de verwarming aan. Anderen laten de verwarming ’s nachts helemaal afkoelen. Een goede nachttemperatuur kan je verwarming een stuk zuiniger maken. Het maakt de verwarming ook goedkoper.

Lees meer over de nachttemperatuur.

Energiezuinig stoken maakt je verwarming goedkoper!

Hoe kun je overdag energiezuinig stoken? De thermostaat kan je helpen energie te besparen op verwarming. Dit gaat het makkelijkst als je een thermostaat met klokprogramma hebt. Je kunt stookkosten besparen als je de temperatuur over de hele dag in stapjes laat stijgen. Maak je verwarming tot € 100 zuiniger!

Lees meer over energiezuinig stoken.

 

Zuinig verwarmen: meer tips